Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Am­mat­ti­liit­to Pron ja Met­sä­teol­li­suu­den tuore sopimus on kuin duu­na­rei­den vas­taa­va – Työn­an­ta­jien mie­les­tä rat­kai­su ei paranna kil­pai­lu­ky­kyä

Sovusta ilmoitettiin keskiviikkoiltana ja työtaistelut päättyvät. Palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia ja kiky-tunneista luovutaan.

Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä. Työtaistelut päättyvät ja työhön palataan viimeistään torstaina alkaviin vuoroihin.
Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä. Työtaistelut päättyvät ja työhön palataan viimeistään torstaina alkaviin vuoroihin.
Kuva: Petri Laitinen

Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus ry ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen mukaisen työehtosopimusratkaisun uudeksi työehtosopimukseksi.

Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia ja niin sanotuista kiky-tunneista luovutaan.

Paperiteollisuuden työtaistelut päättyvät ja työhön palataan seuraavasta työvuorosta alkaen, kuitenkin viimeistään torstaina 20.2. alkaviin työvuoroihin. Myös Pron satamatyönjohtajien tukilakon työtaistelutoimenpiteet päättyvät.

Metsäteollisuus kertoo tiedotteessaan, että hyväksyi valtakunnansovittelijan ehdotuksen, koska se noudattelee pääpuitteissaan Paperiliiton kanssa työntekijäsopimuksessa saavutettua ratkaisua.

Se katsoo, että myös toimihenkilöiden uusissa työehdoissa esimerkiksi juhannusseisokki lyhenee.

– Toimihenkilösopimus sisältää työnantajille merkittävät mahdollisuudet aiempaa joustavampiin työjärjestelyihin. Tämä on ollut jo pidempään Metsäteollisuus ry:n tavoitteena, se katsoo tiedotteessaan.

– Kokonaisuudessaan ratkaisu on kompromissi, joka ei paranna toimialan kilpailukykyä, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén toteaa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen summaa, että nyt syntyneistä neuvotteluratkaisuista tämä oli vaikein saavuttaa.

– Aiemmin saaduista sopimusratkaisuista ei juuri ollut apua syntyneessä sovintoesityksessä. Olemme tyytyväisiä siihen, että tämä pitkään kestänyt työehtoriita saatiin ratkaistua. Toivomme, että jatkossa Metsäteollisuus ry keskittyy parantamaan alan kilpailukykyä keinoilla, jotka aidosti vaikuttavat tuottavuuden kehittämiseen, Malinen toteaa.

– Kokonaisuutena sopimusratkaisu on työntekijöiden sopimusta vastaava, esimerkiksi palkkaratkaisun ja juhannuksen seisokkiajan lyhentämisen osalta, sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta kertoo.

Sovittelija Jukka Ahtela oli antanut tiistai-iltana sovintoesityksen työriidassa. Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä.