Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Kolumni: Jo­kai­sel­la on oikeus ke­ho­rau­haan

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Alue­tu­kien leik­kaa­mi­nen se­län­kään­tö Lapille

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho on tuonut toistuvasti esille, että pienten, harvaan asuttujen kuntien tasausjärjestelmä tulee purkaa ’kepulaisena aluepolitiikkana’ ja mitään ’aluetukia’ ei tarvita. Se, että hän pitää asiaa jatkuvasti esillä, ei ole vain lipsahdus, vaan puolueen linja.

Kunnat järjestävät ja toteuttavat valtion kunnille määräämiä lakisääteisiä tehtäviä eli peruspalveluita, joista valtio maksaa kunnille valtionosuuksia. On väärin puhua valtion avustuksista. Valtionosuudet määräytyvät kunnille eri perustein joihin vaikuttavat muun muassa väestön ikärakenne, sairastuvuus ja välimatkat. Jos kuntien ei tarvitsisi huolehtia peruspalveluista, palvelut tulisi valtion itse tuottaa.

Juuri valtionosuuksien avulla koko maassa taataan perustuslainkin edellyttämät yhtenäiset palvelut. Jos järjestelmä purettaisiin, alueiden Suomi autioituisi melko rivakkaan tahtiin.

On kaikkien suomalaisten etu, että pidämme kilpailukykyämme yllä koko maassa aina Hangosta, Nuorgamiin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.