Alma Median Kai Te­lan­teen työ­syr­jin­tä­syyt­teen kä­sit­te­ly alkoi – Syyt­tä­jä vaatii sak­ko­ran­gais­tus­ta Te­lan­teel­le ja hen­ki­lös­tö­joh­ta­jal­le

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne vastaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytteeseen työsyrjinnästä. Aamulehden päätoimittajavalintaan liittyen syytettynä on myös Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen.

Kai Telanne saapui oikeuskäsittelyyn Tampereella torstaina aamulla.
Kai Telanne saapui oikeuskäsittelyyn Tampereella torstaina aamulla.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen työsyrjintäsyytteen käsittely alkoi tänään torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.

Syyte liittyy Aamulehden päätoimittajan valintaprosessiin vuonna 2017. Syrjinnän epäillään kohdistuneen Päivi Anttikoskeen, joka työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana.

Samaan valintaprosessiin liittyen myös Alma Median henkilöstöjohtajaa Virpi Juvosta vastaan on nostettu syyte työsyrjinnästä. Molempia syytteitä käsitellään tänään ja huomenna.

Kumpikin syytetty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Sakkoja ja korvauksia vaaditaan

Syyttäjä Olli Sulkonen vaatii molemmille vastaajille sakkorangaistusta. Syyttäjän mukaan kyseessä on syrjivä teko Anttikosken sukupuolen perusteella, koska Telanne ja Juvonen ovat tehneet yhdessä päätöksen Anttikosken sivuuttamisesta Aamulehden päätoimittajan valintaprosessissa tämän sukupuolen perusteella.

Syyttäjä vaatii, että Telanteelle on tuomittava noin 50–60 päiväsakkoa, koska hänet on tuomittu aikaisemminkin työsyrjinnästä. Juvoselle syyttäjä esittää 30–40 päiväsakkoa.

Asianomistaja eli Päivi Anttikoski yhtyy syytteeseen työsyrjinnästä. Asianomistaja vaatii korvauksena työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä 4000 euroa laillisine korkoineen tekoajan päättymisestä joulukuusta 2017 alkaen. Lisäksi vaaditaan korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Vastaajat Telanne ja Juvonen kiistävät syytteet ja vaativat, että heitä vastaan esitetyt syytteet hylätään. Lisäksi he kiistävät korvausvaatimuksen kokonaan perusteeltaan ja määrältään.

Perhesyyt vaikuttivat valintaan?

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa vuonna 2018, kun Suomen Kuvalehti uutisoi päätoimittajavalinnasta. Jutun mukaan Päivi Anttikosken valinta päätoimittajaksi kariutui perhesyiden vuoksi.

Haastehakemuksen mukaan Telanne ja Juvonen haastattelivat Anttikoskea joulukuussa 2017, jolloin Telanne on kysynyt Helsingissä asuvalta Anttikoskelta hänen asumisjärjestelyistään siltä varalta, että hänet valittaisiin päätoimittajaksi. 

Anttikoski ilmoitti, että hän muuttaisi viikoiksi Tampereelle, mutta hänen miehensä ja 10-vuotias poikansa jäisivät Helsinkiin. Haastehakemuksen mukaan tällöin Telanne ilmoitti Juvosen kuullen Anttikoskelle, että 10-vuotias lapsi ei pärjää ilman äitiään. 

Haastattelun jälkeen Telanne ja Juvonen ovat yhdessä tehneet päätöksen Anttikosken sivuuttamisesta hänen sukupuolensa perusteella.

Syyttäjän mukaan tällä menettelyllä Telanne ja Juvonen ovat antaneet kiellettyä merkitystä Anttikosken vanhemmuudelle ja äitiydelle eli syrjineet häntä sukupuolensa perusteella.

Torstain oikeuskäsittelyssä vastaajat kiistivät tämän tapahtumakulun ja sen, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet päätoimittajavalintaan. Todisteina esitettiin esimerkiksi Telanteen muistiinpanoja haastattelutilanteesta, joissa Anttikosken perhettä ei mainittu. 

Lisäksi vastaajien asianajaja korosti, että Anttikoski on tuonut perheensä esiin julkisuudessa haastatteluissa ja kertonut myös CV:ssään, että hänellä on mies ja yksi lapsi.

Asianomistajan todisteena on esimerkiksi Anttikosken haastattelun jälkeen lähettämiä viestejä, joissa hän kertoo haastattelutilanteesta ja sovinistisena kokemastaan Telanteen kommentista.

Aiempi tuomio työsyrjinnästä

Myös Alma Media on aiemmin tiedotteessa kiistänyt epäiltyjen syyllistyneen työsyrjintärikokseen. Alma Median mukaan perhesuhteet eivät ole millään muotoa vaikuttaneet Aamulehden päätoimittajan valintaan, eikä syrjintä ei kuulu yhtiön toimintatapoihin.

Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi lokakuun tiedotteessa, ettei syytteen nostamisella ole vaikutusta asianomaisten asemaan Alma Mediassa. Aamulehden päätoimittajaksi valittiin lopulta Jussi Tuulensuu.

Poliisin esitutkinnassa epäiltiin, että Anttikosken lisäksi myös toista Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta naista olisi syrjitty. Toisen tapauksen osalta tehtiin kuitenkin sekä Telanteen että Juvosen osalta syyttämättäjättämispäätös.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Kai Telanteen työsyrjinnästä sakkorangaistukseen. Kyse oli Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008 valitun Johanna Korhosen työsuhteen perumisesta sen jälkeen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

Alma Media kustannus Oy on yksi Lännen Median omistajista.