Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Älä ole idioot­ti

Islantilaisessa draamasarjassa oppositiopuolueen puheenjohtaja antaa television vaaliväittelyssä lupauksen, joka lyö ällikällä niin oman väen kuin kilpailijat. Jos hänen puolueensa voittaa vaalit, puoluejohtaja lupaa lähteä hallitukseen vain siinä tapauksessa, että vaalien äänestysprosentti on vähintään 90. Liki mahdotonta lähdetään tavoittelemaan vakuuttamalla kansalaisille, että on typerää jättää äänestämättä. ”Älä ole idiootti”, kuuluu kampanjan iskulause.

Sama ajatus nousee väistämättä mieleen lähes kaikkien kotimaisten tosielämän vaalien alla. Demokraattisessa yhteiskunnassa yleinen äänioikeus on helppo ja tasa-arvoinen tapa vaikuttaa yhteisten asioiden hoitamiseen. Silti viime eduskuntavaaleissa useampi kuin joka neljäs ja kuntavaaleissa kaksi viidestä jätti äänioikeutensa käyttämättä.

Kirkollisissa vaaleissa luvut ovat tyypillisesti vielä surkeampia: Kaksi vuotta sitten seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita