kolumni: Kan­nat­taa­ko päih­teis­tä kertoa lää­kä­ril­le?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Aka­tee­mis­ta arkea: Työ­ka­ve­rit pitävät yksin puur­ta­van tut­ki­jan jär­jis­sään – moni oi­val­lus syntyy kah­vi­ku­pin ääressä


Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Kaisa-Maria Kimmel työskentelee väitöskirjatutkijana. Hänen väitöskirjansa käsittelee terveydenhuollon priorisontia.
Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Kaisa-Maria Kimmel työskentelee väitöskirjatutkijana. Hänen väitöskirjansa käsittelee terveydenhuollon priorisontia.
Kuva: Pekka Aho

Ulkona... ajatukset kulkevat kirkkaammin. Rovaniemellä voi tehdä ihania asioita luonnon keskellä kaikkina vuodenaikoina. Talvella pääsen hiihtämään Rantavitikalta joen yli Pöyliövaaran laduille. Kesällä taas mennään Hiidenkirnuille boulderoimaan. Eniten kuitenkin odotan ensi vuonna Rovaniemellä järjestettävää Jukolan viestiä!

Työpäivä alkoi... kymmenen minuutin kirjoitusharjoituksella. Tutkimus on luovaa työtä, jossa yhdistyy laaja lukeminen, aineiston analysointi ja tulosten auki kirjoittaminen tieteellisissä artikkeleissa. Väitöskirja edistyy sujuvammin, kun kirjoitusintoa pitää yllä pienillä harjoituksilla.

Suunnittelin... tällä viikolla yhdessä norjalaisen kollegan kanssa seminaaria terveydenhuollon priorisoinnista. Uudet hoitomuodot, lääkkeet ja teknologiat haastavat Pohjoismaita hahmottamaan ja järjestämään terveydenhuoltoa uusilla tavoilla. Oikeustieteen tutkijoina voimme tehdä yhteistyötä ja löytää keinoja potilaan oikeuksien ja yhdenvertaisuuden varmistamiseksi muuttuvassa järjestelmässä.

Ilahduin... lukiessani Lapin yliopistossa 20.12. tarkistettavaa Lastensuojelun Keskusliitossa erityisasiantuntijana työskentelevän Kirsi Pollarin väitöskirjaa ”Lapsipotilaan päätöksentekokyky ja sen arviointi”. On hienoa seurata kollegoiden väitöskirjojen etenemistä ja nähdä, miten eri tavoin oikeustieteellistä tutkimusta voi tehdä.

Rakastan... sitä vaihetta tutkimuksessa, kun laajan lukemisen ja muistiinpanojen pohjalta tutkimani ilmiö alkaa kirkastua. Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta kirjoittaa kaikkia ilmiöön liittyviä havaintoja kerralla auki. Silloin havainnot voi koota ajatuskarttaan tai tarralapuille, jotka hiljalleen löytävät paikkansa myös väitöskirjan käsikirjoituksessa.

Harrastan... liikunnan ohella käsitöitä. Rovaniemen kansalaisopiston ompelukurssi on ollut rentouttava tapa irrottautua töistä. Viime vuonna kudoin olohuoneeseen maton Taito Lapin tiloissa. Kärsivällisyyttä, erilaisen tiedon yhdistämistä ja omien ajatusten järjestämistä vaativaan tutkimustyöhön verrattuna oli suorastaan virkistävää nähdä, kuinka oman työn tuloksena matto vain piteni rivi riviltä!

Kaisa-Mari Kimmel pitää Lapin yliopiston välittömästä ja ystävällisestä yhteisöstä. Se on ympäristö, jossa on hyvä tehdä tiedettä.
Kaisa-Mari Kimmel pitää Lapin yliopiston välittömästä ja ystävällisestä yhteisöstä. Se on ympäristö, jossa on hyvä tehdä tiedettä.
Kuva: Pekka Aho

Muistan... kuinka abiturienttina olin kiinnostunut yhteiskunnasta, vaikuttamisesta ja kansainvälisyydestä. Hain opiskelemaan oikeustieteitä Lapin yliopistoon, jotta valmistuisin selvään ammattiin enkä ”joksikin tutkijaksi”. En aavistanut, miten ainutlaatuisella tavalla tutkijana voi päästä toteuttamaan ja haastamaan itseään.

Kotona... otan oikein rauhallisesti ja teen kaikkea muuta kuin töitä. Kun saan viettää aikaa Rovaniemellä harrastusten ja ystävien parissa, tutkimuskin sujuu mukavasti.

Tulevaisuudessa... haluan päästä hyödyntämään väitöskirjan kautta saamaani asiantuntemustani perus- ja ihmisoikeuksista, potilaan oikeuksista sekä terveydenhuoltojärjestelmästä. Voisi olla kiinnostavaa työskennellä näiden aiheiden parissa uudesta näkökulmasta esimerkiksi kansalaisjärjestössä, hallinto-oikeudessa, valvontaviranomaisella tai ministeriössä.

Lapin yliopistossa... pidän eniten välittömästä ja ystävällisestä yhteisöstä. Vahtimestarit, kirjaston porukka, yliopiston ravintoloiden ja kahvilan työntekijät, tutkijat, opiskelijat ja monet muut, joita töissä kohtaa päivittäin, tekevät yliopistosta sellaisen ympäristön, jossa tiedettä on hyvä tehdä.

Ihmisten kohtaaminen... opettaa aina jotain uutta. Tutkin terveydenhuoltoa, missä jokaisella on henkilökohtaisia kokemuksia joko omasta tai läheisen hoidosta. Kun erilaiset ihmiset kertovat näistä kokemuksista, saan muistutuksen tutkimuksen tarpeellisuudesta ja aiheen monitahoisuudesta.

Opiskelijat... tekevät yliopistosta ainutlaatuisen työpaikan. Opiskelijamme osallistuvat esimerkillisellä tavalla yliopiston ja opetuksen kehittämiseen. Tutkijan työssä haastavinta ja innostavinta on saada osallistua opetukseen ja avata omaa tutkimusta opiskelijoille.

Työkaverit... pitävät tutkijan järjissään! Väitöskirjan kirjoittaminen on pitkälti yksin puurtamista, mutta kahvikupin äärellä keskustellen olen tehnyt monia tärkeitä oivalluksia tutkimuksestani. Työkavereiden kanssa pohdimme myös yliopistoyhteisön asioita, kuten opetuksen laatua, tutkimusyhteistyötä ja tiedekunnan kehittämistä.

Koen palkitsevana... päästä keskustelemaan tutkimusaiheestani erilaisten toimijoiden ja yleisöjen kanssa. Tiedeviestintä on tärkeä osa tutkijan työtä, koska vuorovaikutus muiden kanssa vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta ja tarjoaa uusia hyödyllisiä näkökulmia tutkijalle.

Haastavinta työssäni... on ajanhallinta. Tutkimuksen tueksi voisi aina lukea vielä laajemmin tai tuoda mukaan lisää näkökulmia. Työhöni kuuluu taustalukemisen ja väitöskirjan kirjoittamisen lisäksi tiedeyhteisön seminaareihin osallistuminen, myöhemmän tutkimuksen ideointi, tiedeviestintä sekä opetustehtävät.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Kuka?

Kaisa-Maria Kimmel

31-vuotias väitöskirjatutkija. Väitöskirja käsittelee terveydenhuollon priorisointia ja sen sääntelyä.

Perheessä avopuoliso.

Harrastaa hiihtoa, lenkkeilyä, kiipeilyä ja käsitöitä.