Aka­tee­mis­ta arkea: Toni Ra­ja-Han­he­lan mie­les­tä kiire on usein turhaa, sillä ho­su­mat­ta tulee pa­rem­paa jälkeä


Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Lapin korkeakoulukirjaston palvelupäällikkö Toni Raja-Hanhela on aikoinaan myös opiskellut Lapin yliopistossa, joten talo on hänelle tuttu pitkältä ajalta.
Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan. Lapin korkeakoulukirjaston palvelupäällikkö Toni Raja-Hanhela on aikoinaan myös opiskellut Lapin yliopistossa, joten talo on hänelle tuttu pitkältä ajalta.
Kuva: Jussi Leinonen


Aamulla... luin lehden ja söin puuron. Paperilta ja kauraa kuten joka aamu. Aamuisin en ole virkeimmilläni, mutta työkavereiden kanssa nautittu aamukahvi auttaa. Arvostan suuresti myös joustavaa työaikaa.

Tapasin… verkon yli projektiryhmän. Toimivat etäyhteydet helpottavat työskentelyä, sillä kirjastomme toimii kolmessa eri kaupungissa. Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulujen kirjastot ovat lähes kymmenen vuotta muodostaneet yhteisen Lapin korkeakoulukonsernin kirjaston.

Suunnittelin… uuden kirjastojärjestelmän käyttöönottoon liittyviä toimenpiteitä yhdessä kollegan kanssa. Kirjastojärjestelmä on kriittinen osa kirjaston toimintaa, joten projektia on suunniteltu huolellisesti.

Lounaalla… söin työkaverin kanssa maistuvan aterian yliopiston ravintolassa. Täällä on helppoa syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Kirjastolla on tulevaisuudessakin tärkeä rooli opiskelun ja tutkimuksen tukemisessa, Toni Raja-Hanhela sanoo.
Kirjastolla on tulevaisuudessakin tärkeä rooli opiskelun ja tutkimuksen tukemisessa, Toni Raja-Hanhela sanoo.
Kuva: Jussi Leinonen

Harrastan... pari kertaa viikossa sählyä, sitäkin yliopiston työporukassa. Lisäksi ulkoilen lasten ja koiran kanssa.

Tulevaisuudessa... kirjastolla on edelleen tärkeä rooli opiskelun ja tutkimuksen tukemisessa. Kirjaston tehtävä on edistää tieteellisen tiedon hankintaa ja jatkuvaa oppimista.

Nukkumaan mennessä... kuuntelin äänikirjaa puhelimella. Äänikirjat rauhoittavat ja auttavat saamaan unen nopeasti. Suosittelen muillekin, joilla on joskus nukahtamisvaikeuksia.

Rovaniemellä… tunnen olevani kotona. Kaupunki on minulle juuri sopivan kokoinen ja matkailijat tuovat mukanaan kansainvälistä tunnelmaa. Arvostan erityisesti Rovaniemen selkeitä vuodenaikoja ja erinomaisia ravintoloita.

Lapin yliopistossa… olen viettänyt hyvin paljon aikaa. Opiskelin huolellisesti, aikana ennen opintoaikarajoituksia, ja samalla myös työskentelin opiskelijoita IT-pulmissa auttavassa Helpdeskissä. Hetken aikaa työskentelin Tampereella, jonka jälkeen palasin Lapin yliopistoon 11 vuotta sitten.

Kiire… on useimmiten turhaa. Hosumatta tulee parempaa jälkeä.

Työpäivät… menevät nopeasti ja ovat aika erilaisia. Toisinaan päivät täyttyvät palavereista, toisinaan kirjaston eri tietojärjestelmiin liittyvistä tehtävistä. Vaihtelua antavat opetus ja tiedonhankinnan ohjaus opiskelijoille.

Opiskelijat… tekevät yliopiston. Kirjasto on opiskelijoille ympäristö, jossa käytetään aikaa opiskeluiden alusta loppuun. Opiskelijat ovat myös vaikuttaneet siihen, että Rovaniemi on nuorekas ja tapahtumarikas kaupunki.

Työkaverit… ovat osaavia ammattilaisia. Ulkopuoliselle kaikki kirjaston työtehtävät eivät välttämättä näy, mutta arvostan työkavereideni osaamista ja asennetta.

Koen palkitsevana… kun saan olla mukana toteuttamassa ratkaisuja, jotka helpottavat henkilökunnan ja opiskelijoiden elämää. Yleensä palautetta tulee vain, kun asiat eivät toimi, mutta onneksi saamme palautetta myös hyvin toimivista palveluista.

Parasta työssäni… on työn monipuolisuus, jatkuva uuden oppiminen ja uusien ilmiöiden seuraaminen.

Juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Kuka?

Toni Raja-Hanhela

40-vuotias palvelupäällikkö Lapin korkeakoulukirjastossa yliopistolla.

Perheessä puoliso, kaksi lasta ja koira.

Harrastaa luonnossa liikkumista, hiihtämistä ja sählyä.