pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Ai­nut­laa­tui­nen vuosi Tor­nios­sa – Toinen ju­han­nus lä­hes­tyy ja Tapio Kul­ma­lan työ län­si­ra­jal­la jatkuu

Tapio Kulmalan tehtävä Torniossa alkoi vuosi sitten huhtikuussa. Alunperin kolmen kuukauden pesti jatkuu yhä kuukausi kerrallaan.
Tapio Kulmalan tehtävä Torniossa alkoi vuosi sitten huhtikuussa. Alunperin kolmen kuukauden pesti jatkuu yhä kuukausi kerrallaan.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Runsas vuosi sitten eläkkeellä oleva Länsi-Suomen merivartioston kapteeniluutnantti Tapio Kulmala oli Kolilla aikomuksenaan mennä Kontiolahdelle ampumahiihdon maailmancupia seuraamaan. Kisat jäivät haaveeksi, sillä ne oli pidettävä koronan vuoksi ilman yleisöä.

Eläkkeellä olevien rajavartiolaitoksen evp-pooliin kuuluva Kulmala epäili, että taitaa tulla kutsu töihin. Soitto tuli, Kulmala vastasi tiedusteluun myöntävästi ja sai huhtikuussa kolmen kuukauden pestin Tornion rajanylityspaikalle, jonka sisärajavalvonnasta vastaa Länsi-Suomen merivartiosto.

Tehtävä Torniossa on jatkunut kuukausi kerrallaan yli vuoden eikä Kulmala lähde arvioimaan, milloin se voisi päättyä.

– Toista juhannusta jo lähestytään. Parempi, kun ei ennusta, aikaisemmat ennustukset eivät ole osuneet kohdalleen, Kulmala naurahtaa.

Liikenne rajoitusten tahtiin

Vuoteen on mahtunut monta vaihetta. Liikenne on elänyt rajanylityksen ehtojen kevennysten ja tiukennusten tahtiin.

– Ensi alkuun työ rajalla oli hektistä, uusi tilanne muutti kaksoiskaupungin elämän ja siitä tuli arvostelua ja kanteluita. Kun ehdot muuttuivat ja väljentyivät, tilanne rauhoittui kesää kohden. Nyt toiminta on löytänyt uomansa, Kulmala kertoo.

Liikenne vilkastui viime toukokuussa, kun perustuslain pykälät tiedostettiin. Rajayhteisön liikkuvuuden tarkka määrittely oli virkamiehen kannalta selkeä linjaus. Syksyllä sisärajatarkastuksissa oli tauko, esteet kerättiin pois, mutta reilun viikon jälkeen ne kannettiin takaisin. Syksyllä tuli terveysturvallisuuspiste, maahantuloehdot kiristyivät ja rajayhteisön erityisoikeus poistui tammikuussa. Kiristysten jälkeen liikenne hiljeni selvästi. Liikenne hiljeni entisestään helmikuussa, kun Ruotsi vaati ulkomaalaisilta negatiivisen testituloksen.

800 kilometriä töihin

Työmatka Paimiosta Tornioon on 800 kilometriä. Kulmala reissaa nykyisin Turun ja Kemin väliä junalla. Pitkiin poissaoloihin kotoa Kulmala ja hänen perheensä ovat tottuneet. Se 1,5 vuotta, jonka Kulmala ehti olla eläkkeellä, taisi olla sitä erilaista aikaa.

Kulmala oli toivonut, että jos evp-poolin kautta tulee tehtäviä, ne poikkeaisivat hänen entisestä työstään.

Kulmala ei ole ollut aikaisemmin rajatarkastuksiin liittyvässä työssä. Ensimmäistä kertaa tehtävällä on kytkentä taudin torjuntaan hengen ja terveyden vuoksi. Tornion rajanylityspaikan tarkastuspiste on väliaikainen organisaatio, jossa kohtaa paljon uusia ihmisiä uudessa ympäristössä.

– Vuosi on olut ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen. Tässä mielessä työ on vastannut haastetta. Harmillista on, että kaikki johtuu koronasta Kulmala sanoo.

Työ on kaksoiskaupungissa, jonka valtakunnanraja halkaisee.

– Ymmärrän hyvin mitä rajoitukset vaikuttavat asukkaiden normaaliin arkeen, Kulmala sanoo.

Yhteistyö sujuu

Kulmalan kanssa vuorovedolla rajanylityspaikan tarkastustoimintaa vetävät Jari Rantala ja Tommy Håkans. Organisaation vahvuus on olut yli 50 rajavartijaa, nyt noin 35. Tällä hetkellä töissä on väkeä Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rajavartiostosta. Kaikkiaan rajanylityspaikalla on käynyt töissä 600–700 eri henkilöä.

Kulmala on havainnut vuoden aikana 2000-luvun rajamieshenkeä.

– Eri puolilta Suomea tulee porukkaa, joka nopeasti alkaa toimia yhdessä, se on rajamieshenkeä, hän selventää.

Yhteishenkeä on löytynyt myös torniolaisista, kun on tarvittu Tornion kaupungilta apua käytännön järjestelyihin. Kevään aikana yhteistyö Tornion terveystoimen kanssa on tiivistynyt entisestään. Sitä tehdään päivittäin ja se sujuu erinomaisesti.

– Yksi soitto ja hommat järjestyvät ilman turhaa byrokratiaa, Kulmala kehuu.

Kuka?

Tapio Kulmala

Kapteeniluutnantti.

Asuu Paimiossa.

Tehnyt uran rajavartiolaitoksen palveluksessa Länsi-Suomen merivartiostossa.

Viimeinen virka ennen eläkkeelle siirtymistä Nauvon merivartioaseman päällikkö.

1.4.2020 alkaen töissä Tornion rajanylityspaikalla.

Tornion rajanylityspaikan päällikkö.

Tehtävänä toiminnan suunnittelu, työturvallisuus, majoitukset, yhteydenpito poliisin, tullin ja terveysviranomaisten kanssa sekä tiedotus.