Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Tilaajille

"Ai­kuis­ten tulee opettaa lap­sil­le ja nuo­ril­le me­dia­lu­ku­tai­toa, sillä me­dias­sa näkyvä ih­mis­ku­va on kapea" – Mistä ke­ho­rau­has­sa on kyse?

Mistä kehorauhassa on kyse, pian valmistuva seksuaalikasvattaja ja kehorauhan parissa työskentelevä yrittäjä Mari Korpela?

"Kehorauha merkitsee ihmisille eri asioita. Periaatteessa se tarkoittaa sitä, että jokainen saa olla oman kehonsa kanssa rauhassa juuri sellainen kuin on. Ihmisestä ei saa olettaa terveydentilaa, sukupuolta tai muita ominaisuuksia ulkonäön tai kehon perusteella. Kenenkään kehoa ei saa kommentoida eikä arvostella, eikä toisen henkilön kehoa kosketa tai seksualisoida ilman lupaa. Jokainen ihminen on yhtä arvokas, eikä siihen vaikuta se, miltä keho näyttää.

Jos ihmiset ymmärtäisivät sen, että me olemme kaikki erilaisia ja jokaisella on oikeus olla olemassa, olisi meillä helpompi olla. Ei tarvitsisi miettiä sitä, että kuulunko joukkoon, hyväksytäänkö minut ja miten voisin parantaa itseäni. Sen myötä myös esimerkiksi kiusaaminen ja väkivalta vähentyisivät, sillä on tosiasia, että yhteiskunnan kapeasta normista poikkeavat ihmiset kohtaavat enemmän syrjintää.