Liikenne: Puu­ta­va­ra­pu­la rat­ke­si: Jeesiön sil­ta­työ­maa So­dan­ky­läs­sä sai parrut läheltä – työ­maal­la ura­koi­va 72-vuo­tias Pekka Tor­vi­nen on sa­han­nut puuta 16-vuo­tiaas­ta lähtien

Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Pääkirjoitus

Ah­dis­tuk­sen aiheita on aivan riit­tä­miin

-
Toimituksesta

Katselin Yle Areenalta uutta sarjaa Vaietut arktisen sodat. Ohjelmassa oli filmimateriaalia toisen maailmansodan ensimmäisistä päivistä, kun natsi-Saksa alkoi kylvää tuhon siemeniä. Ei voi kuin kuvitella paikallisten siviilien kauhunhetkiä. Ei tuollaista saa enää tapahtua.

Sarjalla on kytköksiä myös Meri-Lappiin. Yhtenä sarjan johtavana asiantuntijana on ollut torniolainen kirjailija ja historioitsija Mika Kulju. Kemistä kotoisin oleva Jutta Irene Ruonansuu on säveltänyt ja laulaa itse sarjan tunnuskappaleen Wars Untold. Keminmaalaislähtöinen Peter Franzén toimii kertojana.

Samana iltana eli viime keskiviikkona Yle lähetti ohjelman Pohjoisen partisaaneista, mikä kertoi Neuvostoliiton partisaanien iskuista  tuhoisin seurauksin Sallan Hautajärvelle. Lähetys oli uusinta. Uusintalähetyksen ajankohta osui nappiin joko tarkoituksella tai sattumalta.

Torstaiaamuna Venäjän presidentti Putin ilmoitti aloittavansa erityiset sotilaalliset toimet Ukrainassa. Se oli Putinin mielestä välttämätöntä "siviilien suojelemiseksi Ukrainan armeijan hyökkäykseltä". Siis mitä! Jo päivällä Ukraina ilmoitti kymmenien ihmisten saaneen surmansa hyökkäyksessä. Siviili tai sotilas, molempien henki on yhtä kallis.

Venäjän isku Ukrainaan vaikuttaa välillisesti Suomeenkin. Talouspakotteet heiluttavat elinkeinoelämään. Energian hinta nousee kriisin yhteydessä. Suomalaiset maksavat jo nyt korkeita hintoja polttoaineesta ja sähköstä. Ja maksavat jatkossakin.

Talousasiat ovat silti toissijaisia, kun kyseessä on ihmishenki. Olen useamman kerran haastatellut iäkkäitä ihmisiä, jotka sanovat suoraan, että "Rauha on tärkein asia maapallolla". Se kuulosti vähän kuin sanahelinältä, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan antoi syvyyttä edellä mainitulle sanonnalle.

Olen syntynyt 1960-luvulla eli olen saanut elää koko elämäni kaukana sodasta. Kuinka monella muulla sukupolvella on Suomessa ollut niin rauhaisa tilanne, että on saanut kahlata elämänsä läpi ilman sotia?

Sotia käytiin Euroopassa entisen Jugoslavian alueella vielä 1990-luvulla. Entisen Jugoslavian alueella muistetaan hyvin sodan kauhut.

1923 syntynyt jo edesmennyt isäni pääsi tai joutui puolustamaan Suomea sekä venäläisiä että saksalaisia vastaan. Toivon hartaasti, että poikani ja tyttäreni saisivat lastenlapsineen elää elämänsä yhtä rauhallisissa oloissa kuin allekirjoittanut.

En ahdistunut ilmastonmuutoksesta enkä koronapandemiasta, mutta Putin pääsi kuin pääsikin ihoni alle. Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoi, että "Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa". Voin vain toivoa, että kommentista voi  jättää mahdollisimman pian sanan välitöntä pois.

Olen useamman kerran haastatellut iäkkäitä ihmisiä, jotka sanovat suoraan, että "Rauha on tärkein asia maapallolla".