Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ag­gres­sii­vi­nen vä­ki­jouk­ko ympäröi Oulun kes­kus­tas­sa po­lii­sit ja käyt­täy­tyi uh­kaa­vas­ti – ta­paus­ta tut­ki­taan mel­lak­ka­na

Väkijoukossa olleiden henkilöiden epäillään syyllistyneen mellakkaan.

Poliisi käytti voimakeinona OC-sumutetta. Kuvituskuva.
Poliisi käytti voimakeinona OC-sumutetta. Kuvituskuva.
Kuva: Heikki Uusitalo

Poliisi sai ilmoituksen lauantaiaamuna puoli viiden aikaan Oulun keskustassa aggressiivisesti käyttäytyvästä miehestä, joka muun muassa yritti vahingoittaa ajoneuvoa.

Tapahtumapaikka oli Saaristonkadulla aivan ydinkeskustassa.

Poliisi kertoo, että miestä rauhoitettaessa ja asiaa selvitettäessä hän alkoi käyttäytyä väkivaltaisesti ja aggressiivisesti poliisia kohtaan. Tämän vuoksi hänet otettiin kiinni. Mies vastusti aktiivisesti kiinniottoa, ja siksi hänet otettiin hallintaotteeseen.

Miestä epäillään tässä vaiheessa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Miksi mies käyttäytyi aggressiivisesti? Kalevan tavoittama päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Sormunen kertoo, että motiivia selvitetään.

– Ilmeisesti siinä oli ollut jotain nujakkaa aiemmin, Sormunen sanoo.

Poliisipartion ympärille kerääntyi useiden ihmisten joukko, joka vaati poliisia vapauttamaan miehen. Joukko käyttäytyi aggressiivisesti ja uhkasi käyttää väkivaltaa poliisia kohtaan.

– Erittäin moitittavaa käytöstä, että yritetään estää poliisia tällä tavoin suorittamasta laillista virkatehtäväänsä.

Kun ihmisjoukko ei totellut poliisin käskytystä, virkavalta käytti voimakeinona OC-sumutetta. Paikalle saapui useita poliisipartioita, jotka saivat väkijoukon hajaantumaan.

Väkijoukossa olleiden henkilöiden epäillään syyllistyneen mellakkaan. Sormunen kertoo, että joukossa oli arviolta toistakymmentä ihmistä.

– Koitamme nyt selvittää näiden henkilöiden osallisuutta tapaukseen, että kuka on sanonut ja tehnyt mitäkin.

Poliisi otti kiinni alkuperäisen rettelöitsijän lisäksi toisenkin miehen. Hän yllytti aktiivisesti väkijoukkoa käymään poliisin kimppuun ja vältteli kiinniottoa.

Mies oli poliisin mukaan väkivaltainen ja aggressiivinen viranomaisia kohtaan. Henkilöä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, mellakasta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Tapahtuman vakavuudesta huolimatta vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin. Poliisi jatkaa kiinniotettujen epäiltyjen kuulustelua ja mellakkaan osallistuneiden epäiltyjen henkilöllisyyden selvittämistä ja heidän tavoittamista.

Rikosnimikkeet voivat tarkentua tai vaihtua esitutkinnan edetessä.

Päivitetty kello 12.20: Lisätty tutkinnanjohtajan kommentit ja muotoiltu tekstiä.

Kommentointi uutiseen on päättynyt.