Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Adressi yh­tei­söl­lis­ten kult­tuu­ri­ti­lo­jen puo­les­ta


Adressin mukaan Rovaniemelle tarvitaan yhteisöllisiin kulttuuritapahtumiin soveltuva tila. Simo Vilhunen valokuvasi 7.9. VR:n vanhassa makasiinirakennuksessa pidetyssä tapahtumassa.
Adressin mukaan Rovaniemelle tarvitaan yhteisöllisiin kulttuuritapahtumiin soveltuva tila. Simo Vilhunen valokuvasi 7.9. VR:n vanhassa makasiinirakennuksessa pidetyssä tapahtumassa.

Tervehdys Rovaniemen kaupunki.

Olemme ottaneet Rovaniemen kulttuuritoimijoiden kanssa VR:n vanhat makasiinit kahteen otteeseen haltuun ja näyttäneet toteen hallien potentiaalin kulttuuritapahtumien alustana.

Kaksi keskimmäistä hallia, joissa tapahtumien pääpaino on ollut, ovat karismaattisia ja tuovat tuulahduksen maailman kulttuurimetropoleista meidänkin leveyksille.

Kaavamuutos on edennyt makasiinien tonttien suhteen asiamme kannalta lienee jo epäedulliseen suuntaan. Silti pyrimme herättämään keskustelua Makasiinien mahdollisuuksista, sekä yhteisöllisten kulttuuritilojen tarpeesta Rovaniemelle.

Kulttuuritoimijoiden ja yhdistysten visioissa Lampelan reunalla nuo kaksi kaunista puurakenteista hallia kukoistaisivat yhteisöllisen kulttuurin alustana tulevassa modernissa kaupunginosassa liikehuoneistojen vieressä, asuinalueen laitamilla. Makasiinien hallit voisi tarjota upean alkuillan keikkapaikan, markkina-alueen, designkujan, näyttelytilan, festivaalialueen, katutaidegallerian, kahvilan, skeittiparkin ja paljon muuta mikä kohottaisi kaupunginosan viehättävyyttä.

Se, mitä me näemme Makasiinien halleissa ei vaadi tontin oston lisäksi muuta. Vuokraisimme tontin/keskihallit sellaisenaan kaupungilta pitempiaikaiseen käyttöön yhdistysten ja kulttuurin tekijöiden yhteisvoimin. Puuhalli itsessään on mainiossa kunnossa ja talkoilla sekä apurahojen turvin halleista saataisiin yhteisöllisesti tehtyä paikka, joka rehevöittää koko Lapin kulttuurikenttää.


Persoonallisen kulttuuritilan hyödyt

Rakenteilla oleva kaupunginosa ja ennen kaikkea Rovaniemi kaipaa pysyvää kulttuuritilaa, joka toimii yhteisöllisenä kohtauspaikkana, tapahtumien alustana ja toteuttamisen tilana ilman haastavaa byrokratiaa ja painetta taloudellisesta tuottavuudesta.

Automarketissa asioidessaan voisi kokea jotain juurevampaa poiketessa paikallisten järjestöjen yhdessä pyörittämään tilaan katsastamaan uusi taidenäyttely ja vaikka istahtamaan designkahvilaan Makasiinien hallille, missä taiteet ja tee se itse -kulttuuri on ottanut koko hallit ihastuttavalla tavalla haltuunsa. Ympärillä kenties pieni puistoalue tuomassa vastapainoa Minimanin raskauttavalle julkisivulle.

Kulttuuritilan vaikutuksia ei mitata rahassa vaan tarkastellaan pitemmällä aikavälillä kaupunkilaisten hyvinvointina. Tällainen toiminta vahvistaa paikallisidentiteettiä, sitouttaa opiskelijoita paikkakunnalle lisäten samalla kaupungin kiinnostavuutta ja kulttuurimyönteistä imagoa.

Lapin rikas kulttuurintekijöiden kenttä kaipaa kodin, missä kohdata. Tilan, jossa unelmoida ja saattaa ajatukset teoksi, tapahtumiksi ja tarinoiksi kaupungista, joka on oikeastaan aika siisti paikka. Ei kaiken tarvi olla viimeisen päälle hienoksi rempattua – halvempi vuokra jättää resursseja oleelliselle, eli tekemiselle ja sisällölle.

Haluamme pysyvyyttä tilalle, joka kokoaa ihmisiä yhteen ja mahdollistaa kirjavan toiminnan, jotta kulttuuri voi kasvaa. Ihmisten saadessa vaikuttaa ympäristöönsä ja muokata sitä syntyy ihmisen kokoista, helposti lähestyttävää ja uutta kulttuuria, joka lisää yksilön, yhteisön sekä kaupungin hyvinvointia.

Miten voisimme edetä?

Ehdotammekin että kävisimme kulttuurin tuottajien ja kaupungin päättäjien kera tutustumassa Makasiinin tilanteeseen. Jos Makasiinien keskihallit ei ole pelastettavissa, suuntaamme katseemme muihin tiloihin, joita yhteisöllisen toiminnan periaatteella voisi lähteä kehittämään. Näitä voisivat olla ensisijaisesti vanha asemarakennus ja palolaitos mikäli se joskus tyhjenee.

Tutustuminen vanhaan asemaan kiinnostaa myös kovasti ja avaisimme ilolla rakentavan keskustelun sen kohtalosta.

Mielellämme tuottaisimme kaikille avoimen monenkirjavan kulttuuritapahtuman myös Vanhalle asemalle, joka näyttäisi toteen tilan potentiaalin ja toimisi samalla alustuksena keskustelulle. Mahdollinen tapahtuman ajankohta voisi olla vaikkapa 18–19.10.2019.


Adressi yhteisöllisten kulttuuritilojen puolesta:

Toivomme Rovaniemen kaupungin tukemaa kaikille avointa ja tasa-arvoista tilaa, missä voi tuottaa tapahtumia ja kulttuuria yhteisöllisen toiminnan periaatteella.

Peräänkuulutamme aitoa keskustelua ja tekoja monimuotoisemman tilakulttuurin puolesta. Kulttuuri kukoistaa ja luo hyvinvointia, jos sillä on tila mihin juurtua.


Adressin 24.9. mennessä allekirjoittaneet toimijat: Kulttuuriosuuskunta Dead Standing Tree, Kulttuuriyhdistys Valsa, Lapin Taiteilijaseura, Lapin Yliopiston ylioppilaskunta, Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetti, Cinema ry, Katukulttuuriyhdistys Transcendent, Gos Lea Underground, Sanaseura, Lapin Vasemmistonuoret, Kuuranvalkeat, Ale ry, Teatteri Liikutus, Rovaniemen Vihreät.
Adressin läsnäolollaan allekirjoittivat tapahtumissa noin 350 vierasta ja tekijää, sosiaalisessa mediassa julkaistu videoadressi lisäksi kerännyt 24.9. mennessä noin 150 nimeä.