Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Adec­cos­sa ha­lu­taan lisätä työ­tur­val­li­suut­ta vir­tuaa­li­pe­reh­dy­tyk­sen avulla

Adeccon projektiliiketoiminnan johtaja Tuija Ivalo kertoo, että virtuaalilasit oli otettu ensimmäisen kerran käyttöön jo viime keväänä, mutta koronan takia ihmisiä ei ole juurikaan käynyt Adeccon toimistolla. Nyt lasit otetaan uudelleen kokeiluun.
Adeccon projektiliiketoiminnan johtaja Tuija Ivalo kertoo, että virtuaalilasit oli otettu ensimmäisen kerran käyttöön jo viime keväänä, mutta koronan takia ihmisiä ei ole juurikaan käynyt Adeccon toimistolla. Nyt lasit otetaan uudelleen kokeiluun.
Kuva: Suvi Pirinen

Kemiin uuden toimistonsa 22.6. avannut henkilöstöpalveluyritys Adecco esitteli avajaispäivänään uutta innovaatiota työtapaturmien vähentämiseen. Adecco on ensimmäinen henkilöstöalan yritys, joka hyödyntää rakennustyöntekijöiden turvallisuusperehdytykseen virtuaaliympäristöä. Adecco on osa maailman suurinta henkilöstöpalvelualan konsernia The Adecco Groupia, ja virtuaaliperehdytyspilottia seurataankin mielenkiinnolla myös maailmalla.

– Aloimme miettiä, millä voisimme lisätä työntekijöiden turvallisuutta. Tämä on nyt sellainen ekstra muun työturvallisuuskoulutuksen lisäksi. Työntekijällä voi olla e-perehdytys ja työturvallisuuskortti voimassa, ja silti sattuu niitä tapaturmia. Siksi toimme tämän vielä lisäksi, kertoo Adeccon projektiliiketoiminnan toimialajohtaja Tuija Ivalo.

Virtuaaliympäristössä työntekijä muun muassa etsii kuvitteellisesta asunnostaan tarvittavat turvavälineet ennen työmaalle lähtöä, tutustuu yleisimpiin rakennustyömaalla tapahtuviin työtapaturmiin ja tekee havaintoja työturvallisuuden puutteista sekä epäkohdista.

– Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan ihminen oppii paremmin tekemällä, kuin teoriaa kuuntelemalla. Näillä VR-laseilla suoritettava koulutus on meille sopiva vaihtoehto, koska työllistäminen on aika nopeatempoista. Voi olla, että tänään tulee asiakkaalta tilaus, ja huomenna alkavat työt siellä työmaalla, Ivalo kertoo.

Virtuaalinen perehdytysympäristö on rakennettu yhteistyössä työterveyslaitoksen kanssa. Virtuaalilasit ovat käytössä yhdeksässä Adeccon toimistossa niissä yksiköissä, joissa on rakennusalan henkilöstövuokrausta. Pakettia on tarkoitus laajentaa muihin toimialoihin tulevaisuudessa, tällä hetkellä työterveyslaitoksella on työn alla vastaavanlainen koulutus telineasentajille.

Adecco on toiminut aikaisemminkin Kemin alueella, mutta tähän asti lähimmät toimipisteet ovat olleet Rovaniemellä ja Oulussa.

Adeccon liiketoimintavastaava Salla Pyhäjvärvi kertoo, että Metsä Fibren uusi tehdashanke toimi sysäyksenä Kemin toimiston avaamiselle.

– Meistä oli tärkeää, että olemme nyt enemmän läsnä täällä paikallisesti palvelemassa työntekijöitämme, jotta tässä lähellä on tukihenkilö heti saavutettavissa, Pyhäjärvi kertoo.