Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Abien pen­kin­pai­na­jai­sa­je­lu­ja on tänään jois­sa­kin kau­pun­geis­sa, Lapissa moni kunta siir­tä­nyt juh­lin­taa

Ainakin Vaasassa, Oulussa ja Vantaalla abit ovat ajelulla tänään.

Helsinki
Rovaniemellä penkkareita vietetään huhtikuussa. Kuvassa Ounasvaaran lukion abeja vuodelta 2020.
Rovaniemellä penkkareita vietetään huhtikuussa. Kuvassa Ounasvaaran lukion abeja vuodelta 2020.
Kuva: Jouni Porsanger

Penkinpainajaisajeluiden ajankohta vaihtelee tänä vuonna. Päätös penkkareiden ja penkkariajeluiden päivästä on tehty kaupunki- ja kuntakohtaisesti.

Esimerkiksi Rovaniemellä penkkarit ja Wanhojen tanssit on siirretty huhtikuuhun 2022.

Pääkaupunkiseudun kunnista Vantaalla lukioiden abiturientit juhlistavat varsinaisen koulutyön päättymistä penkkariajelulla tänään torstaina, kerrotaan Vantaan kaupungin verkkosivuilla. Myös Vaasassa ja Oulussa penkkarit ajeluineen näkyvät katukuvassa tänään.

Espoon kaupungin verkkosivujen mukaan penkkarit ja perinteinen penkkariajelu toteutetaan maaliskuun lopussa, Helsingissä huhtikuun 4. päivänä. Helsingin lukiot kertovat Wilma-viestipalvelussa abeille, huoltajille ja henkilökunnalle päättäneensä siirtää penkkarit kirjoitusten jälkeiseen aikaan huomioiden epidemiatilanteen kehittymisen.

– Päätösesitys penkkaripäivän sekä penkkariajelun siirtämisestä on tehty varovaisuusperiaatteella, viestissä todetaan ja viitataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22. joulukuuta antamaan suositukseen etäopetuksen suosimisesta suurelle osallistujajoukolle.

Opetushallituksen mukaan päätösvalta on kunnilla

Opetushallituksen ohjeen mukaan penkinpainajaisten järjestämisestä päättää koulutuksen järjestäjä paikallisen epidemiatilanteen mukaisesti tartuntatautiviranomaisia konsultoiden. Sen mukaan vakavassa koronatilanteessa voi olla tarpeen harkita penkkareitten siirtämistä myöhemmäksi.

– Penkinpainajaiset voidaan järjestää, jos pystytään erityisjärjestelyiden avulla noudattamaan opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.12.2021 antamaa koronatilanteeseen liittyvää suositusta koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille sekä muita alueellisia ja paikallisia suosituksia esimerkiksi maskien käytöstä, Opetushallituksen tammikuun 26.päivänä antamassa ohjeessa sanotaan.

Talvilomat alkavat 21. helmikuuta

Koulujen talvilomia pidetään porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi–maaliskuussa. Lukion kolmasluokkalaiset jäävät lukulomalle ja valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin tämän viikon perjantaina.

Viikolla 8 eli 21. helmikuuta alkaen lomailevat pääkaupunkiseudun koululaisten lisäksi ainakin porilaiset ja turkulaiset. Seuraavalla 28. helmikuuta alkavalla viikolla lomaillaan muun muassa Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kokkolan, Kotkan ja Mikkelin kouluissa.

Viimeisin lomavuoro viikolla 10 eli 7. maaliskuuta on Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen kunnissa, Lapin kluntien lisäksi lomailevat muun muassa Oulun ja Kuopion alueen koululaiset.