Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ääretön kokemus

Kiitos monitaituritaiteilija Niillas Holmberg, säveltäjä Roope Mäenpää, kapellimestari John Storgårds ja Lapin kamariorkesterin jäsenet. Lumen valo muuttui kevään valkoiseksi valoksi Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa kamarisinfoniaorkesterin 50-vuotisjuhlakonsertissa.

Ikääntyneenä ydin-Lappiin muuttaneena koin ensimmäistä kertaa elämässäni, mitä joiku voi olla. Minua oli valmistettu jo pitkään kuulemiskokemukseeni. Siihen oli mennyt koko ihmiskunnan ikä, vuosituhansia ja -satoja sekä oma lyhyt ikäni. Länsimaisen klassisen musiikin mestari Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti mielensä nuotit paperille. Vuosisata myöhemmin sävelsi kuulemaansa säveltäjä Richard Wagner, 1900-luvun säveltäjät Witold Lutoslawski ja Sulkhan Nasidze tekivät samoin kuulemalleen, kuten myös nykysäveltäjä Per Nygård.

Lapin maisemassa eli samaan aikaan joikuperinne, mitä ei luullakseni sävelletty – sitä vain joikaaja joikasi ja kanssakulkijat kuuntelivat. Ihminen on aina laulanut ja soittanut. Löysin itseni keskellä kuulemaani. Vuosituhansia vanha joikuperinne syntyi tietämättä länsimaisen musiikin traditiosta.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita