Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ääretön kokemus

Kiitos monitaituritaiteilija Niillas Holmberg, säveltäjä Roope Mäenpää, kapellimestari John Storgårds ja Lapin kamariorkesterin jäsenet. Lumen valo muuttui kevään valkoiseksi valoksi Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa kamarisinfoniaorkesterin 50-vuotisjuhlakonsertissa.

Ikääntyneenä ydin-Lappiin muuttaneena koin ensimmäistä kertaa elämässäni, mitä joiku voi olla. Minua oli valmistettu jo pitkään kuulemiskokemukseeni. Siihen oli mennyt koko ihmiskunnan ikä, vuosituhansia ja -satoja sekä oma lyhyt ikäni. Länsimaisen klassisen musiikin mestari Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti mielensä nuotit paperille. Vuosisata myöhemmin sävelsi kuulemaansa säveltäjä Richard Wagner, 1900-luvun säveltäjät Witold Lutoslawski ja Sulkhan Nasidze tekivät samoin kuulemalleen, kuten myös nykysäveltäjä Per Nygård.

Lapin maisemassa eli samaan aikaan joikuperinne, mitä ei luullakseni sävelletty – sitä vain joikaaja joikasi ja kanssakulkijat kuuntelivat. Ihminen on aina laulanut ja soittanut. Löysin itseni keskellä kuulemaani. Vuosituhansia vanha joikuperinne syntyi tietämättä länsimaisen musiikin traditiosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.