20 lap­pi­lais­yri­tyk­sis­tä sai Bu­si­ness Fin­lan­dil­ta 100 000 euroa – Yli­tor­niol­le tuli kol­mel­le yri­tyk­sel­le mak­si­mi­tu­ki

Ylitornion Karemajoilla on ollut hiljainen kevättalvi.
Ylitornion Karemajoilla on ollut hiljainen kevättalvi.
Kuva: Jouni Valikainen

Business Finland on saanut yli 20 000 tukihakemusta yrityksiltä, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Ylitornio sijoittuu yritysten määrään suhteutettuna listalla korkealla. Länsi-Lapin alueella Ylitorniolla 100 000 euron kehitysrahoituksen saivat Karemajat Oy, Ravintola Väylä Oy ja Tele-Kaluste Oy. Alkoholi- ja muiden juomien tukkukauppa Veen Waters Finlandille myönnettiin 97 232 tuki.

Karemajojen yrittäjä Heikki Alatulkkila  pystyy nukkumaan yönsä paremmin, kun yritys sai Business Finlandilla täyden tuen.

– Ensimmäinen päätös Karemajoillekin tuli hylsynä takasin. Muokkasimme Ylitornion yritysneuvoja Toni Kraatarin kanssa hakemusta ja lopputulos oli hyvä. Pitää antaa iso kiitos Kraatarille. Hän otti minuun heti yhteyttä, kun tuli tietoon, että Business Finland jakaa kehitystukea.

Tuki ei ole tarkoitettu kassavajeeseen vaan toiminnan kehitystyöhön.

– Me kehitämme uudenlaista toimintaa, mihin kuuluu pitkäaikaiset asiakasryhmät. Kehitämme ruoka-, majoitus, kokoontumis- ja ravintolapalveluja. Myös kotisivut menevät uusiksi. Tällä hetkellä päivitämme hotellihuoneita uusia asiakasryhmiä silmällä pitäen, Heikki Alatulkkila kertoi.

Toni Kraatari on jakanut ylitorniolaisille yrittäjille tietoa, miten eri tukia haetaan. Kyselyjä tulee yritysneuvojan pöydälle jatkuvasti.

– Yrittäjyys on monilla verissä ja hätähän siinä tulee, kun toiminta loppuu kuin kanan lento. Me annamme neuvoja, mutta yrittäjä tekee tietenkin itse lopullisen päätöksen tuen hakemisesta, Toni Kraatari kertoo.

Karemajoilla on 58 vuodepaikkaa  lomamökeissä ja huoneistoissa. Maaliskuun puolen välin jälkeen majoitusta ovat hakeneet lähinnä satunnaiset komennustyöntekijät.

– Maaliskuun puolesta välistä heinäkuun loppuun kaikki tapahtumat on peruttu. Meille ei tullut hiihtoloma- eikä pääsiäisvieraita. Sukujuhlat, häät, ristiäiset ja kaikki niiden väliltä peruttiin. Kyllä siinä jäi ihmettelemään, että mitä nyt tehdään. Nyt odottelen hallituksen päätöksiä rajoitteiden purkamisesta. Aiempina vuosina ulkomaalaiset matkailijat alkavat tehdä joulun varauksia jo kesällä, Alatulkkila sanoi.

Arja ja Heikki Alatulkkilan odotuksissa oli, että Karemajojen liikevaihto olisi tänä vuonna yltänyt uuteen huippuun. Alatulkkilat ostivat Karemajat seitsemän vuotta sitten Eläkeliitolta ja toiminnan kehityssuunta on ollut koko ajan ylöspäin.

– Kun hallitus kielsi liiketoiminnan, sen pitäisi kompensoida siitä johtuvat tulomenetykset. Edellisen terveen kuukauden tuloksesta voisi vähentää nykyiset tulot ja suora tukiraha tulisi tästä erotuksesta. Esimerkiksi Festi Palveluiden liikevaihto putosi rajoitusten myötä 80 prosenttia. Meidän piti lomauttaa kaikki työntekijät, Heikki Alatulkkila kertoi.

Heikki Alatulkkilan Festi Palvelu sai ely-keskukselta palkkatukea 14 400 euroa.

Business Finland vaatii yrityksiltä tuen saamisen edellytyksenä seuranta- ja loppuraporttia.

– Meillä on vuosi aikaa näyttää mitä olemme saaneet tukirahoilla aikaiseksi. Tarkkana pitää olla, että tukirahoja ei peritä takaisin. Toivottavasti koronaepidemia hellittää kesällä, jotta saamme paikat kunnolla auki, Heikki Alatulkkila toivoo.

Ravintola Väylän yrittäjä Laura Saloniemi panostaa entistä enemmän myös take away -ruokailuun.
Ravintola Väylän yrittäjä Laura Saloniemi panostaa entistä enemmän myös take away -ruokailuun.

Yksi tuen saajista on ylitorniolainen Ravintola Väylä. Väylä sai Business Finlandilla 100 000 euron kehittämisrahan. Yrittäjä Laura Saloniemi  kertoi, että tuki tuli tarpeeseen.

– Avustuksen turvin käynnistetään take away -kotiinkuljetukset. Tuki myös mahdollistaa toiminnan nopean uudelleen käynnistämisen, kun ravintolat saavat jälleen toimia normaalisti, Laura Saloniemi kertoo.

Väylä on Ylitorniolla uusi yritys. Ravintola avattiin marraskuussa 2019 ja helmi-maaliskuussa toiminta saatiin kannattavaksi. Yritys työllisti yrittäjän lisäksi seitsemän työntekijää.

– Toiminta lähti aivan mukavasti käyntiin. Iso työ oli saada ihmiset tottumaan siihen, että ruoka voidaan syödä fiksusti paikan päälle. Ylitorniolla on totuttu ottamaan ruoka mukaan ja syödä se esimerkiksi kotona.

Väylästä voi edelleen hakea mukaan lounas- ja listaruuat. Normaalioloihin verrattuna määrät ovat pienentyneet.

– Ruotsin rajan sulkeminen vaikutti meidän toimintaamme. Ohikulkeva liikenne on myös vähentynyt huomattavasti.

Laura Saloniemellä oli saanut tiedon, että Business Finland jakaa koronaviruksen  vuoksi yrityksille tukirahaa.

– Kun ilmoitus tuli, että ravintola toimintaa tuetaan, niin yritysneuvojan avustuksella laitoin hakemuksen vireille.

Rahoitusta Business Finland on myöntänyt jo yli 200 miljoonalla eurolla 21. huhtikuuta mennessä.

Business Finlandin antaman tuen käyttötarkoitus on saanut kritiikkiä julkisuudessa. Yrittäjien ja myös poliitikkojen mielestä tuki olisi pitänyt osoittaa suoraan esimerkiksi vuokra- ja palkkakulujen kattamiseen. Nyt se oli osoitettu lähinnä yrityksen kehityshankkeisiin.

Myös ely-keskus jakoi omia tukiaan muun muassa useille lappilaisyrityksille.

Tuet

Business Finlandin myöntämät koronatuet

Haettavana oli esiselvitysrahoitusta (max. 10 000 euroa) ja kehittämisrahoitusta (max. 100 000 euroa).

Kemi

JM Lapponia Oy Ltd 10 000.

Kemin Taksipalvelu Oy 10 000.

Heiskasen Liikenne Oy 8 000.

Kemin Kiinteistöt Oy 10 000.

Mionex Oy 52 728.

Hyvän Tuulen Seilit Oy 10 000.

JR-Ravintolat Oy 100 000.

STSEC Ky 10 000.

Kemin Kopiokeskus Oy 10 000.

Kemin Laukku Oy 10 000.

Oy H.Taanila Ab 10 000.

Taxari Travel Agency Oy 61 200.

Meri-Lapin musiikkiosuuskunta 9 360.

Tornio

Kemin Autohuolto Oy 90 948.

Mind Body Yoga Oy 10 000.

Tornio City Hotel & Restaurants Oy 84 000.

Park Hotel Tornio Oy 97 048.

Tatu Marttinen Oy 10 000.

Suomen Kuljetustilaukset Oy 9 360.

VTM-Life Oy 10 000.

EventWorks Oy 10 000.

Karkiainen Oy 51 960.

Subida Oy 10 000.

Tornion Panimo Oy 42 000.

Nuotio Digital Oy 9 878.

Ylitornio

Tele-Kaluste Oy 100 000.

VEEN Waters Finland Oy 97 232.

Karemajat Oy 100 000.

Ravintola Väylä Oy 100 000.

Lapland Highleveltours 10 000.

Tervola

Korpihilla Ritva Kokko Ky 66 400.

Keminmaa

Fit Meri-Lappi Oy 24 000.

Kallin Hiihtokeskus Oy 8 800.