
Kaikki alkoi painajaismaisesta tilanteesta. Kerrostalon alapohjaa huuhteli vesi kahtena peräkkäisenä kesänä, minkä jälkeen oli edessä iso remontti. Alapohja piti puhdistaa ja maat vaihtaa.
– Myös piha oli pakko repiä auki, jotta alapohjaan päästiin käsiksi. Sen vuoksi taloyhtiö päätti, että myös piha suunnitellaan ja rakennetaan kokonaan uusiksi, Asunto-osakeyhtiö Valtakatu 38:n hallituksen puheenjohtaja Leena Ruokanen kertoo.
Talon alapohjan ja pihan peruskorjaus oli kokonaisuudessaan vaativa urakka ja kesti viivytyksineen pari vuotta. Vihdoin syksyllä 2018 rakennustyöt olivat siinä vaiheessa, että niitä päästiin viimeistelemään istutuksilla.
Pihalle istutettiin kaikkiaan yli kahtakymmentä erilaista perenna- ja pensaslajia. Niistä kadunvarteen istutetut keltamaksaruohot ja violetit tenonajuruohot ilahduttavat nyt ohikulkijoita väriloistollaan.
– Ne kukkivat jo komeasti. Ihan kaikki monivuotiset kasvit eivät ole vielä päässeet kunnolla kasvuun, sillä juurtuminen vie aikaa. Piha on kauneimmillaan vasta muutaman vuoden päästä istuttamisesta, kun kasvit rehevöityvät, sanoo Riitta Saapunki, joka on suunnitellut ja toteuttanut pihan istutukset Viherpalvelu vihreetä -yrityksensä kautta.
Autopaikkoja ja oleskelutila
Asunto-osakeyhtiö Valtakatu 38 sijaitsee Lainaanrannassa Vanhan torin läheisyydessä. Erikoista ja haastavaa tontilla ovat korkeuserot: talon pääovi on noin puolitoista metriä katutasoa ja naapuritalon tonttia alempana.
Talo on rakennettu vuonna 1967, jolloin esteettömyyteen ei vielä kiinnitetty huomiota. Niinpä talon pääovelle pääsi aiemmin vain portaita pitkin kadulta. Autolla pääoven eteen ei voinut ajaa, mikä aiheutti ongelmia muun muassa ambulansseille.
Kun piha päätettiin remontoida, asukkaille oli ensisijaista, että pihasta tulee toimiva ja turvallinen.
– Hyvällä suunnittelulla se onnistui. Talon etuvovelle pääsevät nyt sekä ambulanssit että taksit. Lisäksi talon omalle väelle saatiin pihalle neljä autopaikkaa lisää, Leena Ruokanen sanoo.
Pihalle mahtui myös pieni oleskelutila, jonka penkeiltä voi kesäisin katsella Kemijokea. Talvisin paikalle voidaan kasata aurauslumia.

Pensaita ja kukkivia kukkia
Korkeuserojen takia piha on neljässä eri tasossa, ja sen rakentamisessa on käytetty paljon kiveä. Naapuritonttia vasten kivet nousevat muurimaiseksi rakennelmaksi.
Kivirakentamisesta vastasi Maanrakennus S. Kursula. Yrittäjä Seppo Kursulan mukaan työ oli monimuotoisuudessaan mielenkiintoinen ja haastavakin.
– Olemme tehneet paljon pihoja, mutta tämäntapaista kokonaisuutta ei ole aiemmin tullut vastaan, Kursula kertoo.
Arkkitehdin suunnittelemia kivirakennelmia ei voitu toteuttaa ihan sellaisenaan, vaan urakoitsija, hallitus ja valvoja ratkaisivat yksityiskohtia vielä rakentamisen aikana. Myös istutusten suunnittelu lähti asukkaiden toiveista: arkkitehdin tarjoaman vuorimännyn sijasta he halusivat pihaan väriä eli pensaita ja kukkivia kukkia.
Yhtenä toiveena oli, että istutukset pehmentäisivät ja rikkoisivat muurimaista vaikutelmaa. Sen vuoksi muurin eri tasoille istutetuista kasveista toiset kasvavat korkeutta, toiset maanmyötäisesti tai alaspäin.
Asumismukavuus kasvoi
Tavoitteena oli muodostaa kasveista isoja ryhmiä, jotka ovat sekä näyttäviä että helppohoitoisia. Asukkaat eivät kuitenkaan halunneet itse ottaa vastuuta kasvien hoidosta, vaan tilasivat työn Riitta Saapungilta.
– On hienoa, että tässä taloyhtiössä päätettiin myös hoitaa kasveja. Harmillisen usein käy niin, että ensin satsataan istutuksiin isommin tai pienemmin, mutta sitten kasveja ei hoida kukaan, Saapunki sanoo.
Leena Ruokasen mukaan taloyhtiön väki on nyt kaikin puolin tyytyväinen pihaansa. Siihen kannatti panostaa, sillä se on lisännyt asumismukavuutta ja ehkä jopa nostanut asuntojen arvoa.
– Viherrakentamiseen laitettu raha on remontin loppusummaan verrattuna ihan mitätön. Siinä ei ole järkeä pihistellä, kun se kuitenkin lisää niin paljon viihtyvyttä ja tuottaa kivaa mieltä, Ruokanen sanoo.
Näitä kasveja pihalle istutettiin:
Jaloangervo, valkoinen ja punainen
Juhannusruusu
Jättipoimulehti
Keltamaksaruoho
Keltapäivänlilja
Kesäpikkusydän
Kotipihlaja
Kuunlilja, eri lajikkeita
Lamohietakirsikka
Lapinnauhus
Loistoangervo
Maahumala
Norjanangervo
Pikkuherukka
Rantakukka
Sammalleimu, eri lajikkeita
Suikeroalpi
Syysleimu, valkoinen ja aniliininpunainen
Tarhapäivänlilja
Tenonajuruoho
Unkarinsyreeni
Valtikkanauhus