169 lin­nun­pönt­töä puh­dis­tet­tiin Kemin Kii­ke­lis­sä - suu­res­sa osassa oli ollut pesä

Linnunpönttöjä puhdistettiin Kiikelissä.
Linnunpönttöjä puhdistettiin Kiikelissä.
Kuva: Matti Rask

Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus oli yhtenä osapuolena rakentamassa ja asentamassa 300 linnunpönttöä Kemin Kiikeliin vuonna 2017 toteutuneessa valtakunnallisessa miljoona linnunpönttöä -kampanjassa.

Xenuksen väki päätti kolmen pesintäkesän jälkeen puhdistaa ja tarkistaa Kemin 150 juhlavuoden kunniaksi Kiikelissä 150 linnunpönttöä. Urakka jaettiin viidelle ryhmälle Kiikelin reittejä mukaileviin alueisiin, joissa on vähintään 20 pönttöä.

Matti Rask Xenuksesta kertoo, että tarkistettujen ja puhdistettujen pönttöjen lukumääräksi tuli parin päivän aikana 169.

125 pöntössä oli pesä ja niistä 21 tuplana eli kahtena kesänä samassa asunnossa uusin pesämateriaalein. Yhtään puhdasta pönttöä ei ollut. Osaa oli käytetty jäljistä päätellen yöpymiseen, osassa oli merkkejä pesäntekoyrityksestä ja muutamassa oli kuollut lintu tai ampiaispesä. Kahden pöntön katolla oli pesinyt räkättirastas. Kuoriutumattomia talitiaisen ja kirjosiepon munia oli jäänyt useaan pesään.

Tarkistetut pöntöt merkittiin mustakantaisella nastalla ja useimmat myös numerolla seurantaa ja parin-kolmen vuoden päästä taas näiden pönttöjen ajankohtaisia toimenpiteitä varten.