Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Yri­tyk­set odot­ta­vat il­mas­to­ko­kouk­ses­ta suuntaa

Kirjoittaja toivoo, että fossiilisten polttoaineiden alasajosta päästään ilmastokokouksessa vihdoin sopuun.
Kirjoittaja toivoo, että fossiilisten polttoaineiden alasajosta päästään ilmastokokouksessa vihdoin sopuun.
Kuva: heikki rissanen

Ovatko Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet vielä saavutettavissa? Maailman maat joutuvat kohtaamaan tosiasiat Dubain YK:n ilmastokokouksessa, jonka tärkein päätösasia on välitilinpäätös ilmastotoimien etenemisestä. Synkkä vastaus on, että nykykehityksellä peli on menetetty. Kun tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen alle kahteen ja pyrkiä 1,5 asteeseen, ollaan menossa heittämällä yli 2,5 asteen.

Tämä ei ole koko totuus. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan jo tehdyt ilmastotoimet ovat hidastaneet päästöjen kasvua. Käännekohdaksi on muodostumassa Venäjän hyökkäyssodan käynnistämä energiakriisi. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että kiihtyvät puhtaan energian investoinnit taittavat fossiilisten polttoaineiden kulutuksen laskuun lähivuosina.

Jos valtioiden ilmoittamat ilmastotavoitteet toteutuvat sellaisenaan, oltaisiin jo Pariisin sopimuksen tavoitteiden haarukassa. Euroopan lisäksi Yhdysvallat, Japani, Korea ja Australia tavoittelevat hiilineutraaliutta 2050, Kiina ja Indonesia 2060 ja Intia 2070.

Tahtoa siis on, mutta toimeenpano ratkaisee. Käytännössä onnistuminen vaatii valtavan määrän investointeja. Se ei onnistu pelkällä julkisella rahalla, vaan valtaosa on tehtävä yksityisellä pääomalla, yritysten toimesta. Siksi yritykset odottavat YK:n ilmastokokoukselta suuntaa.

Ilmastotoimia on kiihdytettävä erityisesti energiasektorilla. Valtioiden asettama tavoite kolminkertaistaa uusiutuvan energian tuotanto ja kaksinkertaistaa energiatehokkuustoimet 2030 mennessä osoittaisi askelmerkit tälle vuosikymmenelle. Fossiilisten polttoaineiden, kivihiilen, öljyn ja maakaasun, alasajosta on päästävä vihdoin sopuun.

Kokouksen onnistumiseksi on myös löydettävä sopu koko vuoden neuvotelluista ilmastotuhojen korvauksista, jotka pienet saarivaltiot ja vähiten kehittyneet maat kohtaavat ensimmäisenä. YK:n puitteissa neuvottelutulokset edellyttävät tasapainon hakemista vauraan pohjoisen ja väkirikkaan etelän välillä.

Sota Lähi-idässä varjostaa kokousta. Rohkaisua tuo Yhdysvaltain ja Kiinan tuore julkilausuma, jossa maat lupaavat ponnistella yhdessä tulosten saavuttamiseksi Dubaissa. Kahden maailman suurimman saastuttajan painoarvo neuvotteluissa on ohittamaton.

Suomalaisyritykset ovat läsnä ilmastokokouksessa vahvemmin kuin koskaan. Energia-alan, teollisuuden ja teknologian edelläkävijät vievät viestiä, että käytännön ratkaisut fossiilisista irtautumiseen ovat jo olemassa, kun suunta on selvä.

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija.