Mainos

Yrit­tä­jä – hy­väk­syt­kö os­to­voi­ma­tap­pion vai hyö­dyn­nät­kö si­joit­ta­mi­sen mah­dol­li­suu­det?

Suomalaiset arvostavat vaurastumisen tapoina rehtiä ja ahkeraa työntekoa ja yrittämistä. Sijoittamisessa arveluttaa ansaittujen varojen menettäminen. Työvoiman ja pääoman vastakkainasettelun sijaan kannattaa kuitenkin hyödyntää molemmat – eli sijoittaa työllä ansaitut varat.

Sijoitamme asiakkaiden varat samoihin kohteisiin ja samalla tavalla kuin LähiTapiola itsekin sijoittaa, Petra Vaara kertoo.
Sijoitamme asiakkaiden varat samoihin kohteisiin ja samalla tavalla kuin LähiTapiola itsekin sijoittaa, Petra Vaara kertoo.

Helppoja konsteja vaurastua ei suomalaisten mielestä ole. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan yli puolet vastaajista katsoo, että hyväksyttävin tapa vaurastua on palkkatyö tai yrittäminen. Neljännes vastaajista mainitsee hyväksyttäväksi vaurastumisen lähteeksi myös sijoittamisen.

Yrittämisen arvostus on palkkatyön ja sijoittamisen välissä, aivan kuten on toiminnan luonnekin. Yrittämisellä luodaan työtä itselle ja muille. Sijoittamalla pääsee hyötymään yritystoiminnan luomasta vauraudesta.

– Sijoittamalla rahat ovat helposti hajautettavissa erilaisiin pääomaluokkiin ja yrityksiin, ja ne saa myös tarvittaessa nopeasti muutettua takaisin käyttörahaksi. Kannattaa siis hyödyntää työvoiman ja pääoman parhaat puolet; omaa osaamista vastaan tienataan työstä palkkaa, josta osa laitetaan edelleen töihin markkinoille tienaamaan ostovoimaa kasvattavaa tuottoa. Tällainen yhteiselo luo parhaiten elämänturvaa yrittäjälle, toteaa LähiTapiola Lapin sijoitusasiantuntija Petra Vaara.

Tilillä rahan ostovoima hupenee

Keskimäärin noin miljoonalla eurolla suomalaisten mielestä voisi pärjätä ilman rahahuolia. LähiTapiolan laskelmien mukaan alle sadan euron kuukausisijoitus kahdeksan prosentin vuotuista tuottoa tarjoavaan sijoituskohteeseen kerryttäisi ennen veroja miljoonan euron potin 55 vuoden päästä. Vastaava kuukausierä tilille säästettäessä ei kerrytä miljoona euroa edes ihmisen eliniässä. Silti moni luottaa tilisäästämiseen sen turvallisuuden vuoksi.

Arjen katsaus -kyselyyn vastanneiden mielestä suurin sijoittamiseen liittyvä pelko on pääoman menettäminen. Toiseksi eniten pelätään sitä, että sijoittamisesta ei ymmärretä riittävästi tai tehdään huonoja sijoitusratkaisuja.

– Pääoman menetystä voidaan pelätä niin paljon, että mieluummin pidetään rahat tilillä ja lukitaan samalla varma ostovoimatappio. Pitkällä ajalla talouden suhdanteet ja osakemarkkinoiden luontaiset heilahdukset tasoittuvat ja säännöllinen sijoittaminen luo tehokkaan ajallisen hajautuksen, LähiTapiola Private Bankingin sijoituspäällikkö Heli Marttinen muistuttaa.

Jos hätiköi sijoitusmarkkinoiden heilahdellessa, voi pahimmassa tapauksessa realisoida tappion. Aika on sijoittajan paras ystävä, Heli Marttinen muistuttaa.
Jos hätiköi sijoitusmarkkinoiden heilahdellessa, voi pahimmassa tapauksessa realisoida tappion. Aika on sijoittajan paras ystävä, Heli Marttinen muistuttaa.

Millaista tulevaisuutta sinä tavoittelet – itsellesi tai yrityksellesi?   Jätä meille yhteydenottopyyntö ja osallistu samalla 500 euron arvoisen sijoituksen arvontaan. 

Aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen

Maailmanlaajuinen koronapandemia on vaikuttanut viime vuoden sijoitusintoon; toiset ovat hyödyntäneet laskeneen markkinan ostopaikat toisten vetäytyessä sijoituksista. Kun pörssikurssit heiluvat, monen mielessä liikkuu kysymys: kannattaako jatkaa sijoittamista? Jos en ole vielä edes aloittanut, kannattaako nyt aloittaa sijoittaminen?

– Aina on hyvä hetki aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. Tällä hetkellä osataan nimetä muutamia sijoitusmarkkinoihin vaikuttavia tunnettuja tapahtumia, joiden lopullisia vaikutuksia ei tarkkaan tiedetä etukäteen, esimerkiksi USA:n presidentin vaihtuminen tai rokottaminen. Näkymät sijoitusmarkkinoilla ovat kuitenkin maltillisen positiiviset, Marttinen summaa.

– Sijoittaminen on pitkäjänteistä työtä. Jos liikaa miettii riskejä, niiden tarjoamien tuottojen kerryttäminen ei koskaan pääse alkuun. Kautta historian pörssikurssit ovat osoittaneet, että ajan saatossa vanhat huiput ohitetaan aina, Marttinen jatkaa.

– Kuten yritystoiminnassakin, menestys varainhoidossa perustuu kokemukseen ja asiakkaan tuntemiseen. Meillä on aito kiinnostus ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa, kartoittaa sijoitusten nykytila ja tavoitteet ja suositella sen jälkeen oikeaa ratkaisua. Asiakkaan ei itse tarvitse olla varainhoidon ammattilainen, sillä meillä on asiantuntijat sitä varten. Näin yrittäjä voi käyttää kalliin aikansa omaan ydinosaamiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen, Vaara toteaa.

– Sijoitamme asiakkaiden varat, kuten omamme. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakkaiden varat sijoitetaan samoihin kohteisiin ja samalla tavalla kuin LähiTapiola itsekin sijoittaa, Vaara summaa.

Niin kauan, kun LähiTapiolassa on vakuutettu, on myös sijoitettu. Sijoita varasi kuten LähiTapiola – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti. Tutustu sijoitusmahdollisuuksiin. 

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Eläkekysymyksiin vastasi yhteensä 1037 suomalaista. Iältään vastaajat olivat 15-74 –vuotiaita. Kysely on toteutettu helmikuussa 2019. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Informaatiota ei tule käsittää kehotuksena sijoittaa tiettyyn omaisuusluokkaan tai sijoituskohteeseen. Tutustu ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitustuotetta tai -palvelua koskeviin materiaaleihin. Huomioithan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Voit menettää säästösi osittain tai kokonaan. Palveluntarjoajat: Sijoitusvakuutukset: LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö. Omaisuudenhoito, toimeksiantojen välittäminen ja sijoitusneuvonta: LähiTapiola Varainhoito Oy. LähiTapiolan osake-, korko- ja yhdistelmärahastoja hallinnoi Fim Varainhoito Oy ja niiden omaisuudenhoitajana ja jakelijana toimii LähiTapiola Varainhoito Oy. Kiinteistövarainhoito: LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy. Kiinteistörahastot: LähiTapiola Vaihtoehtorahastot Oy.