sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Yli­tor­nion pal­kit­tu ko­ne­ura­koit­si­ja ei kaihda vai­kei­ta ura­koi­ta

Jouko Vakkuri on Ylitornion Vuoden 2018 yrittäjä.
Jouko Vakkuri on Ylitornion Vuoden 2018 yrittäjä.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Kaksikymmentä vuotta metsäurakoita yrittäjänä tehnyt Jouko Vakkuri on tyytyväinen valintoihinsa.

– Tein aiemmin naapureille samoja hommia. Ostin heiltä ensimmäisen ajokoneeni, kun paikallinen pankki uskalsi luotottaa ensimmäisen koneen ja sillä tiellä ollaan. Työt ovat pääosin olleet Ruotsin puolella, enkä ole vakavasti edes miettinyt siirtymistä Suomeen. Yritys ja koneet toki ovat kirjoilla Ylitorniolla. Tällä hetkellä yritys työllistää kuusi kuljettajaa, joista puolet on omasta perheestä, yrittäjä laskee.

Etelä-Ruotsia vuonna 2005 moukaroinut Gudrun-myrsky oli käännekohta Jouko Vakkurin yrittäjätaipaleella.

– Lähdin täältä yhden koneen kanssa töihin ja ostin valmiiksi sieltä toisen ajokoneen. Näkemättä koneen osto oli tietysti riski, mutta se kannatti ottaa. Ruotsin metsätöissä koneet tekivät kahta pitkää tuuria eli silloin ajokoneella tienasi enemmän kuin Suomessa. Toki säädökset ovat tiukentuneet parissakymmenessä vuodessa, eikä koneet enää voi liikkua rautatietyömailla 24 tuntia vuorokaudessa. Paikoin ei töitä voi tehdä viikonvaihteissakaan. Kauas töihin menevät haluaisivat tehdä pitkiä vuoroja ja päästä pitemmäksi aikaa vapaalle.

Jouko Vakkuri on hakenut leivän itselle ja työntekijöille matkojen takaa.

– Viime aikoina olemme ensimmäistä kertaa melkein kotijalasta töissä. Mataringissä ovat miehet käyneet kotoa töissä. Kauemmas on menty viikoiksi asumaan ja käyty parin viikon tai pitemmälläkin välillä Tornionlaaksossa.

Metsätöitä Ruotsissa on tehty useammalle isännälle aliurakoitsijana.

– Olemme olleet useita vuosia paitsi myrskykorjuutöissä, myös rakentamassa rautateitä, eli leventämässä rautateiden linjauksia. Omat ensimmäiset motokokemukset ovat juuri rautatietyömaalta. Piti oikeasti olla kieli keskellä suuta, kun kauhan kahta puolta oli sähkölinjat. Polvien päällä ollut ohjekirja tärisi, kun itteäkin pelotti, mies naurahtaa motomuistojaan.

Jouko Vakkuri kouluttaa itse omat työntekijänsä.

– Käytäntö opettaa tekijänsä. Meidän kuskit ovat käytännössä kaikki valmiita ajamaan eri koneita. Jos motolla ei ole töitä, silloin kuski siirtyy ajokoneeseen ja toisinpäin. Moniosaaminen on kaikkien etu, kun työt vaativat tarkkaa aikatauluttamista.

Ylitornion yrittäjäpalkinto

Jouko Vakkuri Oy

Metsäkoneyrittäjä Jouko Vakkurilla on 2 motoa, 2 ajokonetta, pyöräkuormaaja, kaivinkone ja lavetti, joilla tekee töitä eri puolilla Pohjois-Ruotsia.

Yritys työllistää tällä hetkellä yrittäjän lisäksi viisi työntekijää ja harjoittelijan. Yrityksen palkkalistoilla on omia poikia, Jakob ja Josef.

Aliurakoitsijana työskentelevän Vakkurin koneet ovat puhdistaneet voimalinjoja, raivaamassa metsätuhoja ja avaamassa rautatielinjoja.

Uusia kuvioitakin mietitään työrintamalla, mutta ne ovat vasta tulollaan.

Jouko Vakkuri palkittiin Ylitornion yrittäjäjuhlassa lauantaina.