Yli­tor­nion kir­jas­to re­mont­tia paossa – ta­kai­sin kir­jas­to­ta­loon maa­lis­kuun aikana.

Erkki ja Aino Keksi löysivät Ylitornion kirjaston evakkotiloihin entisen Luovin rakennukseen pienen suunnistuksen jälkeen.
Erkki ja Aino Keksi löysivät Ylitornion kirjaston evakkotiloihin entisen Luovin rakennukseen pienen suunnistuksen jälkeen.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

– Löytyi! Erkki ja Aino Keksi saapuivat Tornionlaakson kirjastoon Ylitorniolle.

– Tiedettiin, millä suunnalla kirjasto on, mutta emme, missä rakennuksessa, Erkki Keksi kertoo varmasti monen Ylitornion kirjaston väistötiloja etsivän mietteet.

Ylitornion kirjasto on väistötiloissa Alkkulanraitin eteläpäässä, entisen Luovin tiloissa samassa rakennuksessa Meän opiston kanssa. Tila on viimeksi ollut Meän opiston juhlasalina. Kirjasto löytyy pihapiirin alaosasta aivan pihan perältä. Kaksikerroksisen rakennuksen pääty on valtatielle päin.

Keksit ovat tulleet hakemaan lukemista nyt, kun muut puuhat antavat lukemiselle aikaa.

Erkki keksi lukee kaunokirjallisuutta. Veikko Mäkisen trilogia ja Rosa Liksomin Everstinna ovat luettuna. Nyt hän tarkistaa ensin, onko Arto Paasilinnan postuumina julkaistu Laki vaatii vainajia -teos kirjaston kokoelmissa.

Aino Keksi lainaa käsityökirjoja ja kaunokirjallisuutta. Tällä kertaa hän toivoo löytävänsä englanninkielistä luettavaa.

Ylitornion kirjastoon tehdään kattoremonttia. Vesi- ja sisäkaton uusinnan yhteydessä uusitaan valaistus, sähköt, putket ja ilmastointi. Sen vuoksi kirjasto oli kesällä noin kuukauden kiinni ja avasi ovensa evakossa 12.8.

– Ainut ongelma on, että asiakkaat eivät tahdo kirjastoon löytää. Se hyvä puoli tässä on, kun toimitaan Meän opiston kanssa samoissa tiloissa, että kirjaston ovat löytäneet kirjaston sellaiset henkilöt, jotka eivät aiemmin ole olleet kirjaston asiakkaita, sanoo kirjastotoimenjohtaja Kaisa Inkeroinen.

Remontti päättyy ja entisissä tiloissa on mahdollisuus järjestää kirjaston osastot, hyllyt ja kalustus uudella tavalla. Sen toteuttamiseen Inkeroinen ei ehdi osallistua, sillä hän aloitti 14.10. kahden vuoden opintovapaan opiskellakseen poliisiammattikorkeakoulussa.

Marraskuussa kirjastotoimenjohtajan sijaisena aloittaa marraskuussa Tiina Väkeväinen.

Kirjaston remontin kokonaiskustannukset ovat noion 800 000 euroa. Kirjastotaloon kirjasto pääsee muuttamaan maaliskuun aikana.

Väistötiloihin on tuotu kaikki aikuisten kertomakirjallisuus, osa lasten ja nuorten kertomakirjallisuudesta sekä tietokirjoista jokaisesta luokasta jotakin. Musiikista on nuottikirjoja, uusimpia cd-levyjä ja elämäkertoja.

Kirjaston aukioloajatkin ovat samat kuin vakituisessa paikassa.

Kirjastovirkailija Eeva Turunen sanoo, että ylitorniolaiset lukevat kirjallisuutta laidasta laitaan. Omaa lukijakuntaa on niin romaaneille kuin dekkareille ja sotakirjoille, Tietokirjoista elämäkerrat ja käsityökirjat ovat suosittuja. Lehtisali on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Sähköinen avain lehtisaliin ei ole käytössä väistötiloissa.

Ylitorniolaiset ovat ahkeria lukijoita. Ylitorniolaiset lainaavat keskimäärin 14,18 kirjaa asukasta kohden vuodessa.

Kirjastossa on otettu juuri käyttöön uusi tapa maksaa asiakasmaksut. Esimerkiksi myöhästymisistä johtuvat sakot voi maksaa kirjautumalla kirjaston sivulle ja maksamalla verkkopankin kautta.

Pomo lähti poliisikouluun

Kirjastotoimenjohtaja Kaisa Inkeroinen aloitti opinnon poliisiammattikorkeakoulussa.

Inkeroinen on toiminut Tornionlaakson kirjaston kirjastotoimenjohtajana lähes kolme vuotta. Alan vaihtaminen ja poliisikouluun lähteminen nelikymppisenä merkitsee sitä, että kerkeää tehdä jotakin muutakin.

Poliisikoulun valintakokeen lukumateriaali, Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki - kahdeksantoista näkökulmaa poliisin työhön, antoi Inkeroisen mukaan kuvan siitä, kuinka paljon mahdollisuuksia poliisin työssä on.

– Käyn koulun ensin ja katson sitten, mitä teen ja millaisissa tehtävissä olen, hän sanoo.

Inkeroinen on koulutukseltaan filosofian maisteri ja toiminut työhistoriansa aikana esimiestehtävissä. Hän sanoo, ettei hahmota maailmaa akateemisesta tai ei-akateemisesta näkökulmasta. Rivipoliisin pesti on hyvä juttu.

Kirjastotaustasta hän arvelee olevan hyötyä myös tulevissa tehtävissä. Kirjastossa hankittu kokemus tiedon hausta ja asiakaskohtaamisista ovat tarpeen myös poliisin työssä.

Inkeroinen on viihtynyt hyvin Ylitorniolla. Hän toivookin, että voi vielä palata Ylitorniolle.

Kirjastotoimenjohtaja Kaisa Inkeroinen aloitti virkavapaan ja opiseklee poliisiksi.
Kirjastotoimenjohtaja Kaisa Inkeroinen aloitti virkavapaan ja opiseklee poliisiksi.
Kuva: Tuulikki Kourilehto