Yli­lää­kä­ri: Ro­va­nie­mel­lä esiin­tyy koronaa pii­le­vä­nä ja siksi maskit, kä­si­hy­gie­nia ja tur­va­vä­lit ovat tarpeen

Tiistaina Rovaniemellä kerrottiin olevan 350 henkilöä karanteenissa tai eristyksessä. Kaupunki lupautuu testaamaan myös matkailijoita.

Koronavirusta esiintyy Rovaniemellä piilevänä, sanoo kaupungin avovastaanoton ylilääkäri Outi Palmén.

– Viime viikolla todettiin muutama sellainen tartunta, että ei ole matkustettu missään eikä ole tietoa, mistä tartunta on tullut, Palmén sanoo.

Hänen mukaansa nyt olisikin tärkeää käyttää maskeja julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä.

– Mutta pitää muistaa, että maski ei yksin anna suojaa, vaan on erittäin tärkeää muistaa turvavälit ja hyvä käsihygienia. Ei saa tuudittautua turvallisuudentunteeseen.

Viime viikolla kolmen joukkoaltistuksen vuoksi jouduttiin siirtämään henkilöstöä jäljitystyöhön. Kaupunkilaisia neuvottiin odottamaan kiireettömien terveysasioiden kanssa.

Tilanne normalisoitunee tällä viikolla. Ruuhkaa kuitenkin on edelleen, ja ylilääkäri toivoo ymmärrystä sille, että tartuntatautilain mukaisia töitä on paljon. Toisaalta hän korostaa, että sairauksien hoitoa ei pidä laiminlyödä.

– Jos on kiireellistä omaan terveyteen liittyvää huolta, niin pitää olla terveydenhuoltoon yhteydessä. Muita asioita ei tule jättää hoitamatta tämän tilanteen vuoksi, Palmén sanoo.

Kaupungissa 350 karanteenissa

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui tiistaina 13. lokakuuta käsittelemään koronavirustilannetta, joka on rauhoittunut viime viikkoon nähden.

Viime viikolla Rovaniemellä tehtiin karanteeni- tai eristyspäätös noin 350 ihmiselle. Isoimmassa osassa taustalla olivat joukkoaltistukset Redussa, päiväkodissa ja lentopallo-ottelussa.

Kaupungin mukaan matkailun tilanne on huolestuttava, sillä hallitus ei ole toistaiseksi höllentänyt matkailua koskevia rajoituksia. Rovaniemen kaupunki on kuitenkin valmistautunut tehostamaan matkailijoiden testaamista tarvittaessa. Koulutuskeskus Redun kanssa tehdyn sopimuksen myötä aikuisopiskelijoita voidaan käyttää apuna matkailijoiden testauksessa.

Kaupungin yksiköt ovat tehneet suunnitelmat siitä, miten ne valmistautuvat mahdolliseen koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen. Suunnitelmissa muun muassa kerrotaan, miten yksikön keskeiset toiminnot turvataan tilanteessa, jossa henkilökuntaa sairastuu koronavirukseen.

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti tehostaa työttömyyslukujen seurantaa. Johtoryhmä haluaa ajantasaista tietoa siitä, miten muun muassa matkailun tilanne näkyy työllisyysluvuissa.