Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ylen toi­mi­tus­joh­ta­ja Ylä-Ant­ti­la nou­se­mas­sa työn­an­ta­ja­jär­jes­tön johtoon – "Ei teh­tä­vään valittu Yleä vaan ih­mi­nen"

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilaa esitetään Palvelualojen työnantajien puheenjohtajaksi. Paltan puheenjohtaja myös edustaa järjestöä Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksessa. Muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on vaatinut EK-nimityksen perustelujen avaamista.

Paltan vaalivaliokunta ehdottaa Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa Paltan hallituksen puheenjohtajaksi.
Paltan vaalivaliokunta ehdottaa Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa Paltan hallituksen puheenjohtajaksi.

Palvelualojen työnantajien (Paltan) vaalivaliokunta ehdottaa Ylen toimitusjohtajaa Merja Ylä-Anttilaa Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Järjestö kertoi asiasta perjantaina Twitterissä.

Päätökset puheenjohtajasta ja hallituksen kokoonpanosta tekee tiistaina kokoontuva syyskokous.

Keskiviikkona Ylä-Anttila valittiin Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen työvaliokuntaan. Ylä-Anttilan valintaan EK:n hallitukseen on ottanut kantaa muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, joka Twitterissä vaati päätöksen perustelujen avaamista.

Palta perustelee tiedottamistaan jo ennen valintakokousta Ylä-Anttilan ehdolla olemisesta hallituksen johtoon juuri EK-nimityksestä virinneellä keskustelulla.

– Vakiintuneen käytännön mukaisesti Paltan puheenjohtaja edustaa liittoa myös EK:n hallituksessa ja työvaliokunnassa. Paltalla on EK:n hallituksessa kaksi paikkaa. Ylä-Anttilan lisäksi Paltaa edustaa EK:n hallituksessa CHS Air & Sea hallituksen pj. Heikki Halmetoja, järjestö perustelee.

Yle eroaa muista EK:n toiminnassa mukana olevista valtio-omisteisista yhtiöistä siinä, että sen toimintaa rahoitetaan verovaroin. Palta puolestaan on neuvotteluosapuoli osassa Ylen työehtosopimuksista.

"Ei EK ole enää vain vuorineuvosäijien kerho"

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi valintaprosessia vain teknisesti kertomalla, että hallitusnimitykset valmistelee vaalivaliokunta. Valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Rönkkö perustelee Ylä-Anttilan valintaa Paltan ja EK:n hallituksiin tämän pätevyydellä. Hän ei näe Ylen toimitusjohtajan hallitustehtäviä ongelmallisina, vaikka Yle uutisoi myös työmarkkinoista.

– Ylä-Anttilan taustaa ja yhteiskuntasuhteita tuskin kukaan voi asettaa kyseenalaisiksi. Ei tehtävään valittu Yleä vaan ihminen. On kummallista, että ihmistä ei saisi valita tehtävään tämän pätevyyden perusteella. Ei EK ole enää vain vuorineuvosäijien kerho, vaan sen on muututtava jäsenistönsä näköiseksi, Rönkkö sanoo ja toteaa, että Ylen journalistisesta linjasta vastaavat päätoimittajat.

Ylä-Anttila ei ole ensimmäinen Ylen johtaja työnantajajärjestön hallinnossa. Ylen silloinen toimitusjohtaja Arne Wessberg istui EK:n edeltäjän TT:n hallituksessa ja työvaliokunnassa 2000-luvun alussa.

Ylä-Anttila valittiin Ylen johtoon keväällä 2018. Paltan väistyvä puheenjohtaja Antti Vasara työskentelee valtio-omisteisen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtajana.

Satonen ei näe ongelmaa

Poliitikoista koostuvan Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan Arto Satosen (kok.) mukaan Ylä-Anttilan kaksoistehtävä ei ole ongelmallinen uutisoinnin kannalta.

– Ylellä on selkeä työnjako. Päätoimittaja Jouko Jokinen on vastuussa uutisista. Ylen täytyy pitää huolta riippumattomuudestaan, sanoo Satonen.

Hän muistuttaa, että aiemmista Ylen toimitusjohtajista muun muassa Lauri Kivinen ja Mikael Jungner ovat olleet Paltan hallituksessa.

Ylä-Anttilan kaksoistehtävästä päättäminen ei kuulu Ylen hallintoneuvostolle vaan Ylen hallitukselle. Satonen kertoo kuitenkin hallintoneuvoston saavan myös tiedot asiasta.

Ylä-Anttila kommentoi niukasti

Merja Ylä-Anttila kiistää, että mahdollisella valinnalla olisi vaikutusta Ylen uutisointiin.

– Ei tietenkään vaikuta journalismiin eikä riippumattomuuteen. Kyse on normaalista ison työnantajan järjestötehtävästä, sanoo Ylä-Anttila tekstiviestillä.

Hän mainitsee Ylen kannalta tärkeiksi teemoiksi työelämän kehittämisen, digitalisaation ja vastuullisuuden.

– Mieluummin kommentoin muuten sitten, kun vaali on ohi, hän päättää.