Mainos

Ylempi am­mat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­to antaa pers­pek­tii­viä ja avaa pe­li­kent­tää

Pitkä työhistoria, pieniä lapsia ja viimeisistä opinnoista valovuosi aikaa? Kaiken kaikkiaan täydellinen tilanne. Kolme Lapin ammattikorkeakoulun YAMK-opiskelijaa kertoo, miksi opiskelu kannattaa aina.

Kemiläinen Mika Tirroniemi kokee opiskelun hyvänä vastapainona työlle. ”Suoritin opinnot työn ohessa. Välillä se oli raskasta, mutta onneksi opiskelutahdin sai suunnitella melko omatoimisesti”, hän sanoo.
Kemiläinen Mika Tirroniemi kokee opiskelun hyvänä vastapainona työlle. ”Suoritin opinnot työn ohessa. Välillä se oli raskasta, mutta onneksi opiskelutahdin sai suunnitella melko omatoimisesti”, hän sanoo.

Se oli tuhannen taalan paikka. Nyt tai ei koskaan! Niin ajatteli oululainen Riika Lantto kesällä 2018, kun hänen pitkäaikainen työnantajansa alkoi pistää yritystoiminnan pillejä pussiin. Lantto päätti, että nyt olisi oikea aika opiskella ylempi ammattikorkeakoulututkinto aiemman, elintarviketekniikan insinöörin (AMK) tutkinnon rinnalle.

– Työn ohessa opiskelu olisi ollut haastavaa, mutta nyt sain tilaisuuden opiskella täysipäiväisesti. Tavoitteenani on kasvattaa osaamistani aiemman osaamisen päälle, Lantto tähdentää.

Oppilaitokseksi valikoitui Lapin ammattikorkeakoulu ja opintoalaksi teollisuuden verkostojohtamisen YAMK. Hyppy koulun penkille pitkän elintarvikealan työuran jälkeen vaati omanlaisensa ponnistuksen. Vauhtiin pääsyä helpottivat tasokas ja tehokas opiskeluympäristö sekä asiantunteva henkilöstö.

– Täällä opiskelu perustuu siihen, että kaikki on itsestä kiinni ja jokainen hakee itse tarvitsemansa tiedon. Opiskelijoista pidetään kuitenkin hyvää huolta, eikä rattaista pääse putoamaan, Lantto vakuuttaa.

Oululainen Riika Lantto aloitti YAMK-opinnot Lapin AMK:illa elokuussa ja aikoo saada opinnäytetyönsä kesäksi purkkiin. ”Tavoite on kunnianhimoinen, mutta haluan viettää kesän ilman opiskelua”, hän nauraa.
Oululainen Riika Lantto aloitti YAMK-opinnot Lapin AMK:illa elokuussa ja aikoo saada opinnäytetyönsä kesäksi purkkiin. ”Tavoite on kunnianhimoinen, mutta haluan viettää kesän ilman opiskelua”, hän nauraa.

Monialaisuus avaa näköalaa

Opiskelu töiden ohessa perheellisenä ei ole ihan läpihuutojuttu. Sen tietää kemiläinen Mika Tirroniemi, joka vielä vuosi sitten edusti kaikkea sitä: hän oli perheen isä, pelastuslaitoksen palomestari ja opiskelija. Teollisuuden ekosysteemien johtamisen (YAMK) koulutuksesta lokakuussa valmistunut Tirroniemi kiittää valmistumisestaan erityisesti perhettään.

– Perheen positiivinen suhtautuminen opintoihin on ehdoton edellytys. Olen onnekas, kun vaimoni on jaksanut tukea opintoihinsa uppoutunutta miestään, hän kehuu.

Yhtä tärkeää roolia näytteli tutkintoon valmistanut oppilaitos. Lapin AMK:ille heruu pisteitä lukuisista vahvuustekijöistä mukaan lukien opiskelun joustava luonne, opettajien pätevyys sekä koulutuksen monipuolisuus ja monialaisuus.

– Me insinöörit saatamme joskus olla vähän suoraviivaisesti ajattelevia putkiaivoja. Siksi oli hyödyllistä opiskella myös sekaryhmissä. Yhteistyö hoitoalan henkilöstön kanssa avasi uusia näkökulmia alalle, jonka kanssa olemme myös pelastuslaitoksella tekemisissä, Tirroniemi mainitsee.

Keskusteleva koulutusympäristö

Kymmenen vuoden työhistoria, kolme pientä lasta ja työ tutkimusinsinöörinä Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivoksella. Se oli keminmaalaisen, tätä nykyä kaivoksen EQ-päällikkönä työskentelevän Raisa Hyvärisen lähtötilanne opintojen alussa.

– Perhe-elämän, työn ja koulun yhdistäminen vaatii venymistä koko perheeltä, hän tietää.

Lanton ja Tirroniemen tapaan insinööri YAMK-opinnot viime vuonna aloittaneen Hyvärisen tavoitteet olivat kuitenkin kirkkaat.

– Johtamisopinnoista tulin hakemaan uusia ajatuksia ja toimintamalleja työtäni rikastuttamaan. Koin, että verkostoituminen eri toimialojen ammattilaisten kanssa laajentaisi työelämän näkökenttää, hän sanoo.

Intuitio piti paikkansa. Opinnot ovat edenneet aikataulussa asiantuntijavetoisten luentojen, kuukausittain tapahtuvan lähiopetuksen ja itseopiskelun turvin.

– Koulutusympäristö on keskusteleva ja ajanhermolla. Moniosaamisryhmät kehittävät ryhmätyötaitoja ja pilvipalveluiden käyttö mahdollistaa opiskelun omalla aikataululla. Koulutus on vastannut odotuksiani ja pyrin valmistumaan vuoden loppuun mennessä, Hyvärinen kuittaa.

src="https://www.facebook.com/tr?id=284324768911802&ev=PageView
&noscript=1"/>