Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Yle: Sai­ras­tu­nei­ta mar­jan­poi­mi­joi­ta on siir­ret­ty Lapista ete­läm­mäk­si – Yli­lää­kä­rin mukaan siir­ros­sa rikottu ka­ran­tee­ni­mää­räys­oh­jet­ta ja toi­mit­tu tar­tun­ta­tau­ti­lain vas­tai­ses­ti

Yle uutisen mukaan marjanpoimijoita on siirretty karanteenista ja eristyksestä huolimatta kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan.
Yle uutisen mukaan marjanpoimijoita on siirretty karanteenista ja eristyksestä huolimatta kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan.
Kuva: Laura Seppä

Ylen uutisen mukaan ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa on siirretty Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan.

Suurella osalla ulkomaalaisista marjanpoimijoista on todettu koronatartunta Rovaniemellä. Perjantaina kaupunki oli määrännyt sairastuneita poimijoita eristykseen ja altistuneita karanteeniin.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kommentoi Ylelle, että marjanpoimijoiden siirrossa on rikottu karanteenimääräysohjetta ja toimittu tartuntatautilain vastaisesti.

Broaksen mukaan hän ei ole koko koronapandemian aikana törmännyt näin laajamittaisesti siihen, ettei karanteenimääräysohjeita noudateta.

– Kyllä tässä nyt ilman muuta vaarantuu terveysturvallisuus. On suuri riski, että tauti edelleen leviää ryhmässä ja laajemminkin, Broas sanoo Ylen uutisessa.

Broas on huolissaan myös siitä, että sairastuneet ja altistuneet marjanpoimijat myös jatkavat marjojen poimintaa.

Ylen uutisen mukaan marjayritykset ovat saaneet perjantaina määräykset ja ohjeet, miten sairastuneiden ja altistuneiden marjanpoimijoiden eristykset ja karanteenit tulee hoitaa.

Broas kertoo Ylelle, että Rovaniemen kaupunki tai Kainuun ja Pohjois-Karjalan viranomaiset eivät tienneet ennakolta siirrosta.

– Tartuntatautilaki on yksiselitteinen, että nämä ovat viranomaismääräyksiä, karanteeni ja eristysmääräykset. Niiden toteuttaminen on kunnan tartuntatautiviranomaisen vastuulla. Viranomainen valvoo ja ohjaa, että karanteenia ja eristystä noudatetaan, Broas kertoo uutisessa.