Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Yk­si­tyis­ko­nei­den käyttö pan­nas­sa – maail­man joh­ta­jien odo­te­taan saa­pu­van ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin hau­ta­jai­siin bus­sil­la ja reit­ti­len­noil­la

Hautajaisista on tulossa suuri diplomaattinen ponnistus.

Kuningatar Elisabetin hautajaisiin odotetaan mediatietojen mukaan noin 500:aa valtionjohtajaa ja ulkovaltojen edustajaa.
Kuningatar Elisabetin hautajaisiin odotetaan mediatietojen mukaan noin 500:aa valtionjohtajaa ja ulkovaltojen edustajaa.
Kuva: LUDOVIC MARIN / POOL

Britanniassa kuningatar Elisabet saatetaan haudan lepoon maanantaina Lontoossa.

Tapahtumasta on tulossa varsinainen Kuka kukin on -kirjan kokoontuminen, kun johtajat ympäri maailmaa saapuvat muistamaan kuningatarta. Tapahtumaan odotetaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan arviolta 500:aa valtionjohtajaa ja ulkovaltojen edustajaa.

Hautajaisissa on tiukka protokolla, ja tilaisuuden järjestelyt ovat herättäneet jo etukäteen keskustelua.

Politico-lehden tietojen mukaan johtajia on pyydetty saapumaan paikalle yksityisten lentojen sijasta kaupallisilla lennoilla ja välttämään omien virka-autojensa käyttöä Westminster Abbey -kirkkoon liikkumisessa.

Myös helikopterit ovat käyttökiellossa. Sen sijaan johtajia pyydetään saapumaan hautajaispaikalle Länsi-Lontoosta lähtevällä yhteisellä bussikuljetuksella. Syyksi on kerrottu tiukat turvallisuusjärjestelyt.

Lontoon Heathrow'n lentokentän onkin kerrottu olevan suljettu yksityiskoneilta. Jos johtajat siis välttämättä haluavat saapua Lontooseen yksityiskoneella, on näitä ohjeistettu käyttämään vähemmän ruuhkaisia lentokenttiä Lontoon lähialueilla.

Vaikka esimerkiksi Suomessa johtajien matkustaminen virallisiinkin tapaamisiin kaupallisilla lennoilla ei ole epätavallista, osassa maissa järjestelyt ovat aiheuttaneet porua.

– Voitko kuvitella (Yhdysvaltain presidentti) Joe Bidenin matkustavan bussilla? valitti Politico-lehden mukaan yksi nimettömänä pysytellyt suurlähettiläs.

Perjantaina uutistoimisto AFP kertoi, että Biden saisikin lopulta muista johtajista poiketen matkustaa presidentin omalla virka-autolla "Pedolla".

Britannia hiljenee hautajaispäivänä

Kreikan Britannian-suurlähettiläs Ioannis Raptakis kuvasi Politico-lehdelle hautajaisia "suureksi haasteeksi" niin turvallisuuden kuin protokollan kannalta. Hänen mukaansa hautajaisista voi odottaa vähintään yhtä suurta tapahtumaa kuin Etelä-Afrikan entisen presidentin ja mustien vapaustaistelijan Nelson Mandelan hautajaisista vuonna 2013.

– Lähes jokainen maailman maa ponnistelee, jotta heillä olisi edustus hautajaisissa, Raptakis sanoi.

Yleensä vastaavissa tapahtumissa maailman johtajat käyttävät tilaisuuden hyväkseen epävirallisten tapaamisten järjestämiseksi ja suhteiden luomiseksi.

Samalla on kuitenkin odotettavissa, että johtajat ovat varovaisia siinä, että heidän ei vahingossakaan tulkita varastavan huomiota kuningattaren muistolta.

Putin ja Lukashenka jäivät ilman kutsua

Hautajaisten kutsuvieraslista on rajattu tiukasti muun muassa tilasyistä, ja Politicon mukaan paikalle on kutsuttu jokaisesta valtiosta vain yksi johtaja puolisoineen.

Vaikka kutsuvieraslistaa ei ole vahvistettu missään virallisesti mediatietojen mukaan paikalle odotetaan ainakin Yhdysvaltain presidentti Bidenia vaimonsa Jill Bidenin kanssa, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenia, Ranskan presidentti Emmanuel Macronia, Japanin keisari Naruhitoa ja keisarinna Masakoa, Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardernia ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania.

Paikalle odotetaan myös muiden eurooppalaisten kuningasperheiden jäseniä muun muassa Ruotsista ja Espanjasta. Suomesta tilaisuuteen osallistuu presidentti Sauli Niinistö puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

Kaikille maailman johtajille ei kutsua ole saapunut. Esimerkiksi lännen eristämä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän itsevaltainen Aljaksandr Lukashenka jäivät BBC:n mukaan ilman kutsua.