Kolumni

Yksityinen päiväkoti olisi ehkä jo pystyssä

-

Jos Kemin kaupungin poliittiset päättäjät olisivat aikoinaan hyväksyneet palvelusetelin käyttöönoton varhaiskasvatuksessa, olisi kaupungin lapsien käytössä ehkä jo uusi hieno päiväkoti. Palvelusetelin käyttöönoton hyväksyminen olisi käytännössä tarkoittanut mahdollisuuden antamista yksityisen päiväkodin tekemiselle, mutta päättäjien vasemmistosiipi ei halunnut yksityisiä varhaiskasvatuspalveluja kaupunkiin. Kunnalta anottavalla palvelusetelillä vanhemmat voivat maksaa lastensa päivähoitomaksut, jos kunta on ottanut sellaisen käyttöön.

Ainakin ikäihmisten kotihoidossa palveluseteli on ollut Kemissä käytössä jo vuodesta 2004 lähtien. Miksi sitä ei voi tuoda myös varhaiskasvatuksen käyttöön? Sitä olen miettinyt aika moneen kertaan viime aikoina, kun olen päiväkotijuttuja kirjoittanut lehteen. Neljässä muussa Meri-Lapin kunnassa on jo yksityistä varhaiskasvatustoimintaa. Miksi Kemin pitää tehdä tässä asiassa poikkeus?

Velkaisen Kemin ei tarvitsisi rakentaa päiväkodille uudisrakennusta, kun yksityinen toimija huolehtisi siitä. Samoin huollettavien rakennusten määrä ei enää nousisi kaupungissa, jossa monet julkiset rakennukset tarvitsisivat kipeästi kunnostamista.

Markkinaoikeus päätti marraskuun alussa kumota Kemin kaupungin teknisen lautakunnan viime syksynä tekemän hankintapäätöksen Pajarinrannan päiväkodin rakentajan valinnasta. Markkinaoikeuden mukaan yhden vertailuperusteen osalta kaupunki toimi kilpailutuksessa virheellisesti. Yksi kilpailutukseen osallistuneista rakentajista valitti valinnasta markkinaoikeuteen. Kaupunki joutuu kilpailuttamaan hankkeen uudelleen ja korjaamaan tarjousasiakirjat markkinaoikeuden pyytämällä tavalla. Kaupunki toivoo, että päiväkodin rakentaminen voisi vihdoin alkaa lumien sulettua ensi vuonna.

Neljässä muussa Meri-Lapin kunnassa on jo yksityistä varhaiskasvatustoimintaa. Miksi Kemin pitää tehdä tässä asiassa poikkeus?

Jos kaupunki olisi aikanaan hyväksynyt palvelusetelin käyttöönoton varhaiskasvatuksessa ja mahdollistanut käytännössä sillä lailla yksityisten päiväkodin rakentamiseen, olisi joku voinut valittaa myös sen rakentamiseen liittyvästä asiasta tietenkin. Jossitella voi siis tätäkin asiaa. Veikkaan kuitenkin, että yksityisiä tulijoita olisi ollut useita, minkä vuoksi ainakin yksi päiväkotihanke olisi todennäköisesti toteutunut.

Yksityiset varhaiskasvatusyhtiöt valitsevat itse rakentajansa ja niillä on usein omat sopimusrakentajat, jotka toteuttavat päiväkotihankkeet. Sen vuoksi ainakaan epäselvyys rakentajan kilpailutuksessa ei olisi voinut viivästyttää päiväkotihanketta. Valittaahan voi tietenkin vaikka mistä asiasta lupaprosessin aikana.