Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Tilaajille

Yksi ovi on sul­jet­tu jopa teh­taan­joh­ta­jal­ta Bayerin val­ta­val­la eh­käi­sy­vä­li­ne­teh­taal­la Tu­rus­sa, josta lähtee hor­mo­ni­kie­ru­koi­ta jopa 130 maahan

Ehkäisykierukasta kasvoi ennennäkemätön menestystuote. Turussa kehitetyt hormonikierukat ovat olleet Suomen suurin lääkevientivalmiste yli kymmenen vuoden ajan. Niiden ansiosta Bayer on Suomen kolmanneksi suurin yhteisöveron maksaja metsäyhtiö UPM:n ja energiayhtiö Nesteen jälkeen.

Outokummun tehtaassa Porissa kehiteltiin 1970-luvulla kuparille uusia käyttötarkoituksia. Yhtenä tuotteena alettiin tehdä naisille raskauden ehkäisyyn kuparisia ehkäisykierukoita. Porilaiset olivat kuparin jalostuksessa ammattilaisia, lääketieteellinen osaaminen puuttui. Siksi metalliyhtiö lyöttäytyi kierukkahankkeessa yhteen Turussa toimivan Leiraksen lääketehtaan kanssa.

– Täällä alettiin miettiä, miten ideaa voitaisiin laajentaa, kansainvälisen lääkejätti Bayerin Turun tuotantolaitoksen johtaja Peter Essen alkaa kertoa.

Bayerin tuotantolaitos on siis entinen Leiras. Se toimii Turussa lähellä Pansion satamaa samassa rakennuksessa, johon Huhtamäki-yhtymä Leiraksen tehtaan vuonna 1946 perusti. Tosin kiinteistöä on laajennettu moneen otteeseen, ja nyt se on jo puoli kilometriä pitkä ja 40 000 neliöllään keskikokoisen kauppakeskuksen kokoinen rakennus.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi