Yksi Esko Lot­vo­sen vii­mei­siä töitä oli kertoa lap­sil­le rans­kak­si, että jou­lu­pu­kil­la ei ole koronaa

Kansainvälisen matkailukaupungin johtajana saa tehdä todella monenlaisia töitä. Esko Lotvonen jättää kaupunginjohtajuuden hyvillä mielin.

Esko Lotvonen jäi viikonvaihteessa vuosilomalle. Syksyllä edessä on eläkepäivät.
Esko Lotvonen jäi viikonvaihteessa vuosilomalle. Syksyllä edessä on eläkepäivät.
Kuva: Samu Rötkönen

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen jätti viime viikonloppuna työt seuraajalleen Ulla-Kirsikka Vainiolle.

Viimeisessä kaupunginjohtajan blogikirjoituksessaan hän tunnelmoi töiden loppumista näin:

– Omalta osaltani 40 vuoden työ keskeisessä asemassa Lapin kehittämisessä on nyt päättymässä. Hieman nostalgisesti viimeinen työstämäni suunnitelma kymmenien suunnitelmien joukossa on Rovaniemen jälleenrakennussuunnitelma. Onneksi tarve ei ole sama kuin 75-vuotta sitten!

Viimeisiin virkatehtäviin kuului muun muassa johtaa poikkeusolojen johtoryhmää Rovaniemellä. Lopuksi laadittiin kaupungin jälleenrakennussuunitelma.

– Koronapandemia on iskenyt pahiten kaupunkeihin. Niissä kaupunkikulttuuri on moninainen ja elinkeinorakenne on hyvin palveluvaltainen, Lotvonen kuvaa.

Seuraajalleen hän ennakoi isoa urakkaa kaupungin taloudenpidossa. Mukana on ikäviä ratkaisuja.

– Rovaniemen talouden kustannuksista liki 90 prosenttia syntyy sivistys-, hyvinvointi- ja sote-palveluista. Talouden hallinta tarkoittaa väistämättä näiden palveluiden palvelurakenteen ja laadun muutoksia, säästöjä ja leikkauksia kuten 1990-luvulla. Tulopuolella on keskityttävä kaupungin omaisuuden jalostamiseen.

Esko Lotvosella on takana pitkä virkamiesura, mutta vielä toiseksi viimeisellä työviikollaan hän joutui aivan uudenlaiseen tehtävään. Se kuvaa Rovaniemen kaupunginjohtajan työn monipuolisuutta.

– Ranskalainen ADP News -uutiskanava halusi minun antavan koronatiedonannon videolla, joka kuului näin: “Rakkaat lapset,  Joulupukki on täysin terve. Älkää olko huolissanne.” Pakko tunnustaa, että treenit ranskan ääntämisen parissa veivät jonkin aikaa!