Kolumni: Taide on lää­ket­tä moneen pulmaan

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Mielipidekirjoitus

Wanhat Mark­ki­nat juhlii ensi vuonna Ro­va­nie­meä, vaikka Ro­va­nie­mi ei tue hyvää tekevää tal­koo­ta­pah­tu­maa

Rovaniemen Wanhat Markkinat järjestettiin elokuussa jo yhdennentoista kerran. Tapahtuman tuotolla tuetaan joka vuosi jotain rovaniemeläistä hyväntekeväisyyskohdetta.
Rovaniemen Wanhat Markkinat järjestettiin elokuussa jo yhdennentoista kerran. Tapahtuman tuotolla tuetaan joka vuosi jotain rovaniemeläistä hyväntekeväisyyskohdetta.
Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemen Wanhat Markkinat (RWM) järjestettiin elokuussa yhdettätoista kertaa Vanhalla torilla ja Jätkänpuistossa. Haluamme muistuttaa, ettei tapahtumaa olisi ilman yhteistyökumppaneita, tukijoita eikä etenkään ilman talkoolaisia ja heidän tahtotilaansa tehdä yhdessä asioita.

Rovaniemi täyttää ensi vuonna 60 vuotta kaupunkina, mikä on RWM:n pääteema ensi elokuussa. Kymmenen vuotta sitten järjestimme Rovaniemi 50 vuotta -kansalaisjuhlan –  juhlan, johon Rovaniemen virallinen kaupunki ei jostain syystä osallistunut lainkaan.

Rovaniemi täyttää ensi vuonna 60 vuotta kaupunkina, mikä on RWM:n pääteema ensi elokuussa.

Katukarnevaalimme on ainutkertainen maassamme, tarkastelipa sitä mistä kulmasta tahansa. Tapahtuma, joka ylläpitää omaa kulttuurihistoriaa. RWM on kasvanut Suomen suurimmaksi talkoovoimin toteutetuksi hyväntekeväisyystapahtumaksi – Rovaniemen Wanhat Markkinat tekee hyvän historiaa.

Tällä hetkellä kaupungin talous on kuralla, eikä syy ole tavallisten kaupunkilaisten. Rovaniemen Wanhojen Markkinoiden alueiden vuokrat nousivat jälleen samalla, kun toiminta-avustus pienenee. Itse teen talkootyötä hyväntekeväisyyskohteelle, en kaupungille.

Vuosien varrella olemme yrittäneet kaikkemme, että aluevuokrien rasite poistuisi luovutettavasta hyväntekeväisyyslahjoituksesta. Teimme muun muassa  valtuustoaloitteen, johon saimme nopeasti lähes tuhat nimeä. Tälläkään ei ollut vaikutusta.

Perusteena virkamiehistöllä on tapahtumien tasavertainen kohtelu. Peruste, jota saa epäillä. Kaupalliset tapahtumat tienaavat järjestäjilleen isoja summia. Lisäksi kaikki tuotto valuu pois paikkakunnalta toisin kuin Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla, jossa kaikki raha jää kaupunkiin.

Virkamiehistön huolena lienee, että kaikki pienet ja suuret tuottajat haluavat samat edut. Emme usko, että niin tulisi käymään.

Erilaiset seurat, yhdistykset ja tekijät ovat lähes kaikki mukana Wanhoilla Markkinoilla. He ovat nähneet, kuinka hienoa vapaaehtoistyötä talkoolaiset tekevät kaupunkilaisille. Puuttuu ainoastaan virkamiehistön tahto tukea oman kaupungin asukkaita.

Nyt on hyvä hetki rovaniemeläisten talkoilla yhdessä Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla ikimuistoiset kansalaisjuhlat 60-vuotiaan Rovaniemen kunniaksi. Tekee hyvää tehdä hyvää! Rovaniemeläiset ovat juhlan arvoisia ja sen ansainneet.

Kirjoittaja Vele Varjo on RWM:n talkoolainen.