Mainos

Vuokko ja Paavo Väy­ry­sen Poh­jan­port­ti opastaa Pe­rä­poh­jo­laan ja Poh­jan­ran­taan

Kemijoen rannalla sijaitseva kylpylä-hotelli Pohjanranta on peräpohjalainen lomakeskus, josta löytyy monipuolisesti tekemistä, mutta myös hiljaisuutta ja luonnonrauhaa. Kesäkuussa nelostien varteen perustetun Pohjanportti-keskuksen näyttelyssä voi tutustua Peräpohjolan historiaan.

Pohjanranta sijaitsee Kemijoen varrella. Laiturilta voi pulahtaa uimaan esimerkiksi maastopyöräretken päätteeksi.
Pohjanranta sijaitsee Kemijoen varrella. Laiturilta voi pulahtaa uimaan esimerkiksi maastopyöräretken päätteeksi.

Vuokko ja Paavo Väyrynen ostivat vuonna 1998 Kemin kaupungin entisen Niemi-Niemelän vanhainkodin vuokratakseen sen Pohjantähti-opiston toimitiloiksi. Kun se ei saanut siinä vaiheessa kansanopiston ylläpitolupaa, tilalle jouduttiin kehittämään muuta toimintaa. Syntyi hotelli Pohjanranta

Pohjantähti-kansanopisto toimii nykyään Kemissä, Kemin Portissa. Pohjanrannassa Pohjantähti-opiston kannatusyhdistys ylläpitää Pohjantähti-keskusta, joka järjestää yleissivistävää koulutusta ja järjestää erilaisia tapahtumia ja näyttelyjä. Nytkin esillä on paikallisten kuvataiteilijoiden töitä.    

Pohjanrannassa ja Pohjanportissa vaalitaan peräpohjalaista kulttuuria

Vuokko ja Paavo Väyrynen päättivät kunnostaa vanhainkodin tunnelmalliseksi hotelliksi. Hotellin nimeksi valikoitui Pohjanranta, joka tarkoittaa samaa kuin Peräpohjola. Historiankirjoittajat ovat puhuneet Perämeren ranta-alueen, ”Pohjanrannan”, asuttamisesta. 

Hotelli Pohjanrannassa näkyy vahvasti historian, perinteiden ja kulttuurin arvostus. 1940- ja 1950-luvuilla rakennettu päärakennus on kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Tilan vanha päärakennus on pian 200 vuoden ikäinen.

Pihapiirissä komeilee 1300-luvun malliin rakennettu tervan tuoksuinen paanukirkko. Tunnelmallinen ekumeeninen paanukirkko sopii hartaustilaisuuksien järjestämiseen, avioparien vihkimiseen ja konsertteihin.  

Pohjanrannan tiluksilla kasvaa 20 000 herukkapensasta. Tilalla valmistetaan viinejä, joita myydään omassa viinimyymälässä. 

Pohjanrannan pihapiirissä komeilee 1300-luvun malliin rakennettu tervan tuoksuinen paanukirkko.
Pohjanrannan pihapiirissä komeilee 1300-luvun malliin rakennettu tervan tuoksuinen paanukirkko.

Vanhan navettarakennuksen ylisillä järjestetään kesäisin teatteriesityksiä ja pidetään lavatansseja perinteiseen tyyliin. Alakerrassa on karaoke-baari. Korona-viruksen vuoksi yleisötapahtumia ei ole voitu tänä kesänä järjestää.

Luonnonkauniilla alueella Kemijoen rannalla sijaitseva Pohjanranta ihastuttaa matkailijoita, jotka haluavat hakeutua luonnonrauhaan pois kaupungin hälinästä.

– Yksi asiakas sanoi ihan vasta, että täällähän on parhaat maisemat, mitä voi tällä alueella olla. Jos haluaa yöpyä kauniissa ympäristössä ja nauttia liikkumisesta ja luonnosta, mutta olla silti lähellä kaupunkikeskuksia, Pohjanranta on varmasti mieluisa paikka, varatoimitusjohtaja Tiina Okkonen sanoo.

Jäämerentien varteen rakennettu kahvila Pohjanportti on portti Pohjanrantaan, sekä Peräpohjolaan että Pohjanrannan tilalle ja kylpylähotelliin.

Kylpylähotelli Pohjanranta on monipuolinen lomanviettopaikka

Peräpohjalainen Pohjanranta on ainutlaatuinen ja helppo matkakohde. Tiina Okkonen kuvailee Pohjanrantaa rauhalliseksi lomakeskukseksi.

Hotellivierailla on runsaasti tekemistä niin kesällä kuin talvellakin. Hotellilta voi vuokrata kesäisin kajakkeja ja pyöriä sekä talvisin lumikenkiä. Sieltä avautuu pääsy kuntokävelyille, juoksulenkeille ja hiihtoladuille. Myös ratsastustila on aivan vieressä. 

Talvisin matkailijat voivat viettää lomapäivänsä läheisessä Kallinkankaan laskettelukeskuksessa tai piipahtaa Kemin lumilinnassa. Päiväretkellä voi käydä myös Rovaniemellä Joulupukin Pajakylässä.

Päivän päätteeksi saa rentoutua kylpylässä, jossa on 13 metriä pitkä uima-allas, pieni lastenallas ja poreallas.  

Hotellin sijainti on ihanteellinen Lapissa matkailevalle, sillä Pohjanrannasta on lyhyt matka Kemiin, Tornioon ja Rovaniemelle. Hotellissa on 40 hotellihuonetta ja 80 vuodepaikkaa. Huoneita on 1–4 henkilölle. Lisäksi hotellista löytyy myös kaksi saunallista sviittiä.

Pohjanrannasta löytyy 40 tavallisen hotellihuoneen lisäksi kaksi saunallista sviittiä.
Pohjanrannasta löytyy 40 tavallisen hotellihuoneen lisäksi kaksi saunallista sviittiä.

Hotellin asiakkaat voivat yön aikana ladata hybridiautonsa.  

Pohjanrannassa on hotellin lisäksi leirintäalue, jossa on 35 sähköistettyä autopaikkaa ja kolme mökkiä. Rauhallinen sijainti Kemijoen varrella takaa levolliset yöunet, ja huoltorakennus palvelee matkailijoita vuorokauden ympäri.

Pohjanrannassa on myös lähes 200 henkilön juhlatila, joten pihapiirissä on mahdollista juhlia esimerkiksi häitä, vuosijuhlia, sukutapaamisia tai pikkujouluja. Pohjanrannan oma tilausravintola valmistaa tapahtumiin ruoat asiakkaiden toiveiden mukaan.

Pohjanportti avaa oven Peräpohjolan historiaan

Vuokko ja Paavo Väyrynen ovat perustaneet tänä kesänä nelostien varteen Pohjanportti-keskuksen. 

Kesäkuussa avattu Pohjanportti jatkaa peräpohjalaista teemaa – se toimii porttina sekä Pohjanrantaan että Peräpohjolaan. 

Pohjanportin kahvilassa tarjoillaan oman keittiön makeita ja suolaisia kahvilatuotteita. 

Pohjanportin pihalla on hybridiautojen latauspisteitä.
Pohjanportin pihalla on hybridiautojen latauspisteitä.

Kahvilan pihalla on hybridiautojen latauspisteitä, joissa akun saa täyteen kahdessa tunnissa. Akun latausta odottaessa voi juoda siis kiireettömästi kakkukahvit ja tutustua peräpohjalaiseen kulttuuriin.

Historiallisessa näyttelyssä on esillä vanhoja karttoja ja valokuvia sekä tietoa alueen historiasta ja peräpohjalaisesta kulttuurista. Pohjanportin historiallisesta näyttelystä käy ilmi, miksi alueesta käytetään joskus nimeä Länsi-Pohja, jolle ei ole maantieteellisiä eikä historiallisia perusteita. 

Kemin-Tornion alue on osa laajaa historiallista Peräpohjolaa, joka ulottuu nykyisen hallinnollisen Lapin maakunnan eteläisiin osiin aina Kolaria, Rovaniemeä, Kemijärveä ja Sallaa myöten.

Pohjanportissa pääsee tutustumaan myös Pohjanrannan tilan historiaan ja sen värikkäisiin vaiheisiin.  

Pohjanrannan varatoimitusjohtaja Tiina Okkonen suosittelee kaikkia ohikulkijoita tutustumaan tarkemmin Pohjanporttiin ja sen kiinnostavaan näyttelyyn.

– Näyttelyssä tuodaan esille peräpohjalaista identiteettiä, historiaa, perinteitä ja omien juurien arvostamista.

Nelostien varrella sijaitsevassa Pohjanportissa on tarjolla oman keittiön suolaisia ja makeita leivonnaisia.
Nelostien varrella sijaitsevassa Pohjanportissa on tarjolla oman keittiön suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Okkonen on itse viidennen polven kemiläinen, joka tuntee itsensä nimenomaan peräpohjalaiseksi. Hänelle peräpohjalaisuus tulee esiin pienissä asioissa. 

– Peräpohjalaiset ovat maanläheisiä, rehtejä ja reiluja, luontoa ja perinteitä arvostavia ihmisiä, Okkonen kuvailee.

– Näyttely vaalii ja nostaa esiin peräpohjalaisuutta. Paavo ja Vuokko ovat tehneet valtavasti työtä sekä Pohjanrannassa että Pohjanportissa peräpohjalaisen kulttuurin esiin nostamiseksi, ja se on kyllä hatunnoston arvoinen asia.

Tutustu kylpylähotelli Pohjanrantaan ja varaa huone idyllisestä kohteesta osoitteessa https://www.pohjanranta.fi/.

Lisää Peräpohjolasta voi lukea Paavo Väyrysen blogista https://www.paavovayrynen.fi/category/blogi/.