Vuo­den­vaih­teen ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa yh­teen­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Luos­tol­la on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le, Intian ro­ko­te­pää­tös voi viedä ro­kot­tei­ta eu­roop­pa­lai­sil­ta, Norjaan pitää olla ko­ro­na­to­dis­tus

3.1. 16.40 Luostolla on voinut altistua koronalle uudenvuodenpäivänä

Joitakin hotelliasiakkaita on voinut altistua koronavirukselle Sodankylässä Luosto Flying Reindeer -nimisessä hotellissa perjantaina 1. tammikuuta, kerrotaan Lapin sairaanhoitopiiristä. Tartunta on todettu henkilöltä, joka on ollut hotellissa aamupalalla kello 9.15–9.45 ja ollut tuolloin jo tartuttava. Samaan aikaan aamupalalla olleiden tulee tarkkailla oireitaan ja mennä matalalla kynnyksellä testattavaksi.

3.1. 15.00 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kolme uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta tartuntaa perjantai-iltapäivän jälkeen. Tällä viikolla alueella on todettu sunnuntai-iltapäivään mennessä yhteensä 25 uutta tartuntaa. Kaikkiaan Länsi-Pohjan alueella on todettu 370 tartuntaa. Sairaanhoitopiiri kertoo alueen tilanteesta enemmän maanantaina.

3.1. 14.43 Lapin sairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta tartuntaa perjantai-iltapäivän jälkeen, kerrottiin infektiopäivystyksestä sunnuntai-iltapäivällä kello 14 aikaan.

Tartunnoista kaksi on todettu Rovaniemellä. Toisen tartunnan lähde on toistaiseksi tuntematon, toisen lähde tiedetään

Kolmas tartunta todettiin kunnassa, jossa tartuntoja on niin vähän, ettei kuntaa kerrota julkisuuteen. Tartunnan lähde tiedetään.

Neljäs tartunta todettiin ulkopaikkakuntalaisella, joka oli viettämässä uuttavuotta Kittilässä Levillä. Infektiopäivystyksen mukaan henkilö ei ollut bilettämässä, vaan pysytteli omissa oloissaan, joten leviämisvaaraa ei pitäisi olla.

3.1. 12.03 Suomessa 168 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 168 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 1 921 vähemmän kuin niitä edeltävinä kahtena viikkona.

3.1. 11.23 Intia hyväksyi Astrazenecan ja Oxfordin rokotteen

Intia hyväksyi Astrazenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen. Intiassa on jopa yli miljard ihmistä rokotettavana. Rokotukset alkavat Intiassa viikon kuluessa.

EU:lle Astrazenecan rokotteen hyväksyminen Intiassa on siinä mielessä takaisku, että kyseisen rokotteen hankkiminen voi hidastua Intian jättitilausten myötä.

Astrazenecan rokotetta ei pidetä aivan yhtä tehokkaana kuin Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronavirusrokotteita, mutta etuna on helpompi säilytys jääkaappilämpötiloissa, halvempi tuotantokustannus ja reilusti nopeampi tuotanto. Lue lisää 

3.1. 11.15 Norjaan meneviltä vaaditaan koronatodistusta

Norjaan pyrkivillä on oltava todistus negatiivisesta koronatestista tai tämän on mentävä koronatestiin 24 tunnin sisään, kertoo NRK. Määräys on voimassa 5.1.–2.2.2021.

Norjan vastaisella rajalla Kilpisjärven, Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin, Näätämön ja Utsjoen rajanylityspaikoilla rajanylityksiä oli viime viikolla, eli jouluviikolla yhteensä 1824. Liikennettä oli 44 prosenttia vähemmän kuin viikolla 51. Vuoteen 2019 verrattuna rajanylitysliikennettä oli nyt noin 96 prosenttia vähemmän. Norjan vastaisella rajalla arvioidaan, että rajanylittäjistä on ollut suomalaisia 42 prosenttia, norjalaisia 36 prosenttia ja muut kolmannen maiden kansalaisia. Vuodenvaihdeviikon tilastot julkaistaan ensi viikolla.

3.1. 11.13 Iso-Britannia peruu syöpäleikkauksia

Observer-lehti kertoo Britannian terveysviranomaisten valmistautuvan perumaan syöpäleikkauksia koronapandemian vuoksi Lontoon sairaaloissa.

Britanniassa todettiin lauantaina yli 57 000 uutta koronatartuntaa, ja paine lontoolaissairaaloissa on käynyt kovaksi tehohoitoa tarvitsevien potilaiden vuoksi. Nyt suunnitelmissa olevat leikkausten perumiset eivät koske sellaisia potilaita, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa välittömästi.

– Lontoolaiset saavat jatkossakin syöpähoitoa ja leikkauksia tehdään, jos tilanne on vakava. Kiireellisiä syöpäleikkauksia ei peruta, Britannian terveysviranomaisen NHS:n Lontoon aluejohtaja David Sloman vakuuttaa lehdelle.

2.1. 13.59 Länsi-Pohjassa Suomen kolmanneksi suurin ilmaantuvuus

Suomessa on raportoitu 201 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Kahden viikon aikana on ilmoitettu 3 751 tartuntaa, eli noin 1 900 vähemmän kuin niitä edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisimmän viikon aikana tartuntoja on todettu noin 1 800, kun edeltävällä viikolla niitä todettiin lähes 2 000. Viikon ajanjaksolla tartuntaluku on siis pienentynyt noin 200 tartunnalla edellisviikkoon nähden.

Asukasmäärään suhteutettuna vaikein koronavirustilanne on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Perässä tulee Uusimaa 120 tapauksen ilmaantuvuudella, mutta kolmanneksi suurin ilmaantuvuus on enää 50 tapausta sataatuhatta asukasta kohden Länsi-Pohjassa.

Koko Suomessa ilmaantuvuus on noin puolet pienempi kuin Varsinais-Suomen luku, eli 68 tapausta sataatuhatta kohden.

Kajaanissa on todettu kaksi koronatartuntaa Samoojan kuntoutuskodissa, jossa asuu mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, kertoo Kainuun sote. Yksikössä asuu noin 15 asukasta, ja työntekijöitä on noin 10.

Sairastuneet on asetettu eristykseen omiin huoneisiinsa, ja muut asukkaat on asetettu karanteeniin. Koko kuntoutuskoti on vierailukiellossa yli kaksi viikkoa.

1.1. 17.16 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kirjattiin perjantai-iltapäivään mennessä neljä uutta tartuntaa. Suurin osa tartunnoista on Torniossa.

1.1. klo 15.36 Lapin sairaanhoitopiirissä viisi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä kirjattiin perjantai-iltapäivään mennessä viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tartunnoista kaksi on todettu Rovaniemellä ja yksi Pellossa. Ulkopaikkakuntalaisilla on todettu kaksi tartuntaa.

Kolme tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilta, yhden tartunnan lähde on Etelä-Suomessa ja yhden ulkomailla.

1.1. klo 12.42 Suomessa on raportoitu 296 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 296 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 3 821 tartuntaa. Tämä on 2 003 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Viimeisen viikon aikana tartuntoja on raportoitu 1 755, mikä on 311 tartuntaa edellistä viikkoa vähemmän.

Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian alusta saakka 36 403 koronavirustartuntaa. Parantuneita arvioidaan olevan noin 29 000 eli noin 80 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Arvio on päivitetty keskiviikkona.

Taudin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alle 70 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden koko Suomessa viimeisen kahden viikon ajalta.

Korkein ilmaantuvuusluku on edelleen Varsinais-Suomessa, missä on raportoitu alle 134 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Toiseksi suurin luku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alle 125. Ilmaantuvuus on ollut viime aikoina laskussa molemmilla alueilla, kuten myös koko Suomessa. Muilla alueilla ilmaantuvuus on alle koko maan keskiarvon.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia oli vuodenvaihteeseen mennessä raportoitu 561. THL päivittää tiedot koronakuolemista ja sairaalahoidossa olevista potilaista uudenvuoden ja loppiaisen aikaan arkipäivisin.

31.12. klo 15.57 Oulun koronatilanne heikkenee nopeasti

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan Oulun koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti.

– Tänään torstaina kello neljääntoista mennessä on todettu 19 uutta tartuntaa ja koko viikon tartunnoista noin puolet tartunnan lähteistä ovat selvittämättömissä. Tästä on nyt vedettävä se johtopäätös, että Oulu on vahvassa nousussa koronatartuntojen suhteen. Jopa 14 vuorokauden ilmaantuvuus on kääntynyt nousuun, ja huomenna se varmasti nousee vielä lisää, terveysjohtaja kertoo.

– Voisi jopa sanoa, että enää ei voi syyttää vain Stora Ensoa vaan ihan vain itseään, terveysjohtaja jatkaa.

15.47 Testiin mentävä heti, muistuttaa johtajaylilääkäri

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatestauksen ajanvarauksessa on tullut esiin erikoinen ilmiö. Aikoja on varattu ylihuomiselle, vaikka niitä olisi vapaana tällekin päivälle ja huomiselle, kertoo Jyri J. Taskila, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

– Näytteenottoon tulee mennä lievissäkin oireissa HETI, kun vapaan ajan saa varattua. Testiin menoa ei tule lykätä. Testiin menoa ja testitulosta on odoteltava omaehtoisessa karanteenissa kotona pysyen ja välttäen kaikki sosiaalisia kontakteja! Taskila painottaa.

Ko­ro­na­tes­tien ajan­va­rauk­ses­sa Län­si-Poh­jas­sa tuli esiin eri­koi­nen ilmiö – "Tes­tiin menoa ei tule ly­kä­tä!"

15.17: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä neljä uutta tar­tun­taa

Lapin sairaanhoitopiirissä on keskiviikon jälkeen todettu neljä uutta koronatapausta.

Tapauksista kolme todettiin Rovaniemellä. Kaksi Rovaniemen tapauksista liittyy joulun ajan tartuntaketjuun, jossa alkuperäinen tartunta on peräisin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Tartunnan saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Kolmas Rovaniemen tapauksista on peräisin ulkomailta. Näiden lisäksi Kittilässä todettiin yksi tapaus, jossa on kyseessä ulkopaikkakuntalainen henkilö. Kuluneella viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä seitsemän koronavirustapausta.

Yhteensä Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 408 tapausta. Lukuun sisältyvät myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

12.30 THL: Suomessa 248 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan Suomessa on todettu 248 uutta varmistettua koronavirustartuntaa torstaina.

Kaikkiaan epidemian aikana on nyt havaittu yhteensä 36 107 rekisteröityä tautitapausta.

THL:n mukaan tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu tähän mennessä koko maassa yhteensä 561, mikä on viisi kuolemaa enemmän kuin keskiviikkona.

12.20 Länsi-Pohjassa viisi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjassa on todettu keskiviikon jälkeen viisi uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Torniossa.

– Osa tartunnoista on karanteenien sisältä, mutta osassa tartunnanlähde on tuntematon. Altistuneita kartoitetaan kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Kuluvalla viikolla Länsi-Pohjassa on ollut jo 18 uutta tapausta.

– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin asukkaita kehotetaan noudattamaan tarkasti  koronaturvallisuusohjeita uutta vuotta vastaanottaessaan. Vain siten epidemian paheneminen saadaan katkaistua, muistuttaa Taskila.