Helle: Lapin Kansa keräsi asian­tun­ti­joi­den parhaat vinkit hel­teel­tä suo­jau­tu­mi­seen – näin pidät kotisi vii­leä­nä

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Vuoden jour­na­lis­ti -pal­kin­to Venäjän kir­jeen­vaih­ta­ja An­na-Le­na Lauré­nil­le, Vuoden jut­tui­na pal­kit­tiin Henrik Kärk­käi­sen Vas­taa­mo-ju­tut

Helsinki
Vuoden journalistina palkittiin Anna-Lena Laurén. Gaalassa hyödynnettiin tänä vuonna etäyhteyksiä.
Vuoden journalistina palkittiin Anna-Lena Laurén. Gaalassa hyödynnettiin tänä vuonna etäyhteyksiä.
Kuva: Kimmo Räisänen/Yle

Anna-Lena Laurén on palkittu Suuri journalistipalkinto -gaalassa Vuoden journalistina. Laurén on Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin Venäjän kirjeenvaihtaja.

Laurén kirjoittaa palkintolautakunnan mukaan asiantuntevasti Venäjän ajankohtaisista asioista, politiikasta, toisinajattelijoista ja tavallisista ihmisistä. Hän tuntee maan useiden vuosien ajalta ja hänen juttunsa avaavat venäläistä yhteiskuntaa myös normaalin uutisvirran ulkopuolella olevilla asioilla.

Palkintolautakunnan mukaan Laurénin jutut ovat aina hyvin kirjoitettuja ja niillä on kiinnostava näkökulma.

Vuoden juttu kertoi Vastaamosta

Henrik Kärkkäisen Vastaamo-jutut on palkittiin Vuoden juttuna. Ilta-Sanomissa työskentelevä Kärkkäinen paljasti Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron ja oli sen jälkeenkin johtavassa roolissa tapauksen uutisoinnissa.

Tietoturva-asioihin toimittajana perehtynyt Kärkkäinen kertoi tietomurron laajuudesta, kiristäjän vaatimuksista ja tietomurron tekotavasta. Hän myös avasi tapausta lukijoille useilla kommenttikirjoituksilla.

Palkintolautakunnan mukaan Kärkkäisen raportointi arkaluontoisesta ja toimituksillekin uudesta aiheesta oli vastuullista ja asiantuntevaa.

Terhi Pirilä-Porvali teki vuoden journalistisen teon

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin Terhi Pirilä-Porvali. Pirilä-Porvali puolusti journalistista päätösvaltaa painostuksen edessä.

Ilmajoki-lehden päätoimittajaa Pirilä-Porvalia painostettiin jättämään julkaisematta uutinen, jossa kerrottiin koronakaranteenissa olevan kunnanvaltuutetun osallistumisesta valtuuston kokoukseen. Pirilä-Porvali ei taipunut, minkä jälkeen hänet lomautettiin tehtävästään. Myöhemmin hän irtisanoutui.

Tapauksen nostattama keskustelu nosti esiin etenkin paikallislehdistöön kohdistuvat paineet.

Aino Heikkoselle vuoden pomo -palkinto

Aino Heikkonen on palkittu Suuri journalistipalkinto -gaalassa Vuoden journalistisena pomona. Heikkonen työskentelee päivätuottajana maakuntalehti Etelä-Saimaassa vastuullaan reilun parinkymmenen ihmisen toimitus.

Palkintolautakunnan mukaan Heikkosella on sisältöjohtamisessaan sekä inhimillinen ote että tukeva journalistinen pohja. Heikkosen alaiset kiittävät häntä muun muassa järjestelmällisyydestä ja siitä, että hän pystyy antamaan reilusti myös tiukkaa kehittävää palautetta.

Lehti on pandemiavuonna pystynyt kasvattamaan digitilausten määrää yli 30 prosenttia.

Suuri journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus.