Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

VR:n pää­kont­to­ris­sa puidaan ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien saamia teks­ti­vies­te­jä – Tästä on kyse työ­vuo­ro­kiis­tas­sa, joka uhkasi py­säyt­tää Hel­sin­gin lä­hi­ju­nat

Kiista sai alkunsa, kun VR päätti uudistaa tapansa ilmoittaa työvuoroista. Uudessa mallissa VR ei enää kerro työvuoroluetteloiden ulkopuolella oleville veturinkuljettajille seuraavan päivän työvuorosta tekstiviestillä, vaan kuljettajien on tarkistettava vapaa-ajallaan vuoronsa itse VR:n järjestelmästä.

VR:n työvuorokiistan selvittely on jatkunut tänään. Kuvituskuva.
VR:n työvuorokiistan selvittely on jatkunut tänään. Kuvituskuva.
Kuva: Kimmo Penttinen

Helsingissä sijaitsevassa VR:n pääkonttorissa jatkettiin maanantaina neuvotteluja kiistassa, joka koskee työvuorojen ilmoittamista veturinkuljettajille. Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenne uhkasi seisahtua kiistan vuoksi maanantaina, mutta työnseisaus peruutettiin viime hetkillä.

Kiista sai alkunsa, kun VR päätti uudistaa tapaansa ilmoittaa työvuoroista. Uudessa mallissa VR ei enää ilmoita työvuoroluetteloiden ulkopuolella oleville veturinkuljettajille seuraavan päivän työvuoroja tekstiviestillä, vaan kuljettajien on tarkistettava itse vuoronsa vapaa-ajallaan VR:n tietojärjestelmästä. Sen voi tehdä kännykällä.

Muutos koskee veturinkuljettajia tekemiä työvuoroja, joista käytetään nimitystä heittovuoro. Niiden avulla paikataan esimerkiksi sairastapauksia.

Työntekijöitä edustavan Rautatiealan unioni (RAU) on kertonut aiemmin, että  työnseisausilmoituksen taustalla oli työnantajan työehtosopimuksen vastainen toiminta. RAU siis katsoo, että VR:n tekemä muutos työvuorojen ilmoittamisjärjestelyihin rikkoo työehtosopimusta.

"Tämä on pieni asia"

Työnantajia edustavan Paltan mukaan uusi työvuorojen ilmoittamistapa on otettu käyttöön osana VR:n järjestelmäuudistusta. Sen yhteydessä kuljettajille ei tule enää tekstiviestiä, mutta vuorot näkyvät erillisessä puhelimella käytettävässä sovelluksessa.

Toimitus tavoitti työnantajaa edustavan Paltan neuvottelujohtajan Janne Laitisen, joka oli maanantaina matkalla neuvotteluun.

– Emme ole päässeet sopuun missään muodossa, hän sanoo.

Hänen mukaansa keskeinen syy kiistaan on se, ilmoitetaanko työvuoroista veturinkuljettajille tekstiviestillä vai sovelluksen kautta.

– Tämä on erittäin pieni asia, joka koskee yksittäistä kuljettajaa noin kymmenen kertaa vuodessa, Laitinen sanoo.

Laitisen arvion mukaan muutos koskee muutamia satoja lähiliikenteen veturinkuljettajia. Hän moittii suunniteltua työtaistelua laittomaksi, koska Paltan ja RAU:n välillä on voimassa työehtosopimus.

Työntekijät eri linjoilla

Rautatiealan Unionin Helsingin veturinkuljettajien osasto ry:n varapuheenjohtaja Topi Lajunen on eri linjoilla kuin Laitinen.

– Työtaistelu ei ole laiton ennen kuin se sellaiseksi todetaan työtuomioistuimessa, hän sanoo.

Lajusen mukaan muutoksessa on kyse periaatteellisesti suuresta asiasta.

– Jos tämä (työvuorojen katsominen VR:n järjestelmästä) hyväksyttäisiin,  niin mikään ei estä työnantajaa siirtämästä samaan järjestelmään muita toimintoja, joita työntekijä joutuisi käyttämään omalla vapaa-ajallaan, Lajunen sanoo.

Hän arvioi, että seuraavaksi vapaa-ajalla tehtäväksi työksi voitaisiin siirtää työnantajan puolelta esimerkiksi poikkeustilanteiden raportointia. Uusi verkkosivun kautta toimiva työvuorojärjestelmä on Lajusen tietojen mukaan jo käytössä.

– Tänään he ottivat sen käyttöön, mutta siihen ei ole saatu riittävää perehdytystä. Siinä ei ole samoja ominaisuuksia käytössä, joita edellisessä järjestelmässä oli. Se on otettu käyttöön keskeneräisenä, Lajunen sanoo.