pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Voi­ton­mak­si­moin­ti syö tehtaat

Syksyllä 2020 leimahti pääministerin ja oikeisto-opposition välille kiista siitä, onko työnantajayrityksillä yhteiskuntavastuuta lähettäessään mittavat määrät työntekijöitä kilometritehtaalle lopettaessaan kokonaisia tehtaita.  Viimeksi nyt Veitsiluodon tehtaan. PM:n tiedusteluun siitä, onko se välttämätöntä tällaisena aikana, oppositio pillastui totaalisesti ja väänsi vastaan: ”Väitättekö, että suomalaiset yritykset irtisanovat huvin vuoksi?” Tuntuu, että populismi opposition taholta meni kirkkaasti vastuullisen ja asiallisen keskustelun ohi ja politikointi häivytti alleen varsinaisen syyn, miksi tehtaita pitää sulkea. Taloustieteilijä Milton Friedman kirjoitti vuonna 1970 NY Time Magazinessa artikkelin, jossa hän ehdotti, että ”yrityksen yhteiskunnallinen velvollisuus on kasvattaa voittojaan”. Syntyi ”syy” suuryhtiöiden omaksumalle toimintamallille.

Tämä ei vielä riittänyt, sillä myös taloustieteilijä Michael Jensen täydensi em. ideologiaa 1976 niin, että ”yritykset voivat toimia tehokkaasti vain, jos niiden ainoa tehtävä on osakkeenomistajien voittojen maksimointi.” Kasvupohjan tämä omistajien omaksuma ideologia sai 1970-luvun öljykriisin tuomassa talouskriisissä ja syvässä taantumassa. Siitä omistajat löysivät hermostuksissaan lääkkeen voittojensa maksimointiin. Näin syntyi jo vuosikymmeniä toteutettu päämäärä yritysten voittojen maksimoinnista niin, että vain omistajien etu tulee huomioida kaikissa taloustilanteissa. Useimpien nykyisten pörssiyhtiöiden ehdottomiksi päätehtäviksi tulikin omistajien voittojen maksimointi.

Tämä löytyy mm. UPM:n viimeisestä vuosikertomuksesta: ”Stretegiamme ytimessä on omistaja-arvon kasvattaminen.” Viime vuonna UPM käytti innovaatioihin ja tutkimus- ja kehitysohjelmiin vain 6,6 % (121 milj.) liiketoiminnan rahavirrasta. Samaan aikaan se jakoi osinkoja omistajille 694 miljoonaa liikevoitosta.  Osa siitä kulkeutuu veroparatiiseihin. Eduskunnan ”keskustelu” näyttäytyy täysin arvottomana, jossa unohdetaan edellä yritysten häikäilemättömästi hyödyntämät niille myönnetyt tukimiljardit ja verovapaudet sijaintivaltioissa. Montako tehdasta tälle voitonmaksimoinnin alttarille vielä uhrataan bulk-paperin kysynnän pienentyessä ja lyömällä laimin innovaatiot korkeamman jalostusasteen tuotekehityksen osalta?

Seppo Kinnunen