Lukijalta
Mielipide
Tilaajille

Voiton mak­si­moin­ti syö tehtaat – "O­mis­ta­jat löy­si­vät her­mos­tuk­sis­saan lääk­keen voit­to­jen­sa mak­si­moin­tiin"

Syksyllä 2020 leimahti pääministerin ja oikeisto-opposition välille kiista siitä, onko työnantajayrityksillä yhteiskuntavastuuta niiden lähettäessään mittavat määrät työntekijöitä kilometritehtaalle lopettamalla tehtaita – viimeksi Veitsiluodossa. Pääministerin tiedusteluun siitä, onko se välttämätöntä tällaisena aikana, oppositio pillastui ja väänsi vastaan: ”Väitättekö, että suomalaiset yritykset irtisanovat huvin vuoksi?”

Tuntuu, että populismi opposition taholta meni vastuullisen ja asiallisen keskustelun ohi, ja politikointi häivytti alleen varsinaisen syyn, miksi tehtaita pitää sulkea. Taloustieteilijä Milton Friedman kirjoitti 1970 NY Time Magazinessa, että ”yrityksen yhteiskunnallinen velvollisuus on kasvattaa voittojaan”. Syntyi ”syy” suuryhtiöiden omaksumalle toimintamallille. Taloustieteilijä Michael Jensen täydensi ideologiaa 1976 niin, että ”yritykset voivat toimia tehokkaasti vain, jos niiden ainoa tehtävä on osakkeenomistajien voittojen maksimointi.”