Voi­ma­kas maan­jä­ris­tys ra­vis­te­li Uut­ta-Ka­le­do­niaa ja ai­heut­ti tsu­na­min

Uusi-Seelanti kehottaa asukkaita poistumaan rannoilta tsunamivaaran vuoksi.

Sydney/Noumea

Voimakas maanjäristys on ravistellut Ranskalle kuuluvaa Uutta-Kaledoniaa Oseaniassa. Maanjäristys on myös aiheuttanut tsunamin, vahvistaa Australian ilmatieteen laitos.

Laitos varoitti tsunamin uhkaavan Australiaan kuuluvaa Lord Howen saarta, joka sijaitsee 550 kilometriä Australian mantereelta itään. Myös esimerkiksi Uuteen-Seelantiin ja Vanuatulle on annettu tsunamivaroitus.

Uusi-Seelanti on kehottanut pohjoisrannikkonsa asukkaita poistumaan muun muassa mereltä, rannoilta ja satamista tsunamivaaran vuoksi.

Tsunamin aallonkorkeudeksi on arvioitu alle metri, mutta se ei välttämättä kerro tsunamin voimakkuudesta.

Tuoreeltaan ei ollut tietoja, että maanjäristys tai tsunami olisi aiheuttanut vahinkoja tai kuolonuhreja.

Järistys iski Uuteen-Kaledoniaan pian puolenyön jälkeen torstaina paikallista aikaa, eli varhain iltapäivällä keskiviikkona Suomen aikaa. Järistyksen keskus oli kymmenen kilometrin syvyydessä nelisensataa kilometriä Uuden-Kaledonian Pinssaaren itäpuolella, ja sen voimakkuus oli Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan 7,7.

Alue kuuluu niin sanottuun Tyynenmeren tulirenkaaseen, jossa mannerlaatat törmäävät toisiinsa. Sen seurauksena maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ovat alueella yleisiä.