Eduskuntavaalit: Oi­keis­to leik­kai­si, va­sem­mis­to ei, vihreät empii – Lapin Kansan vaa­li­ko­ne kertoo, että lap­pi­lais­eh­dok­kai­den leik­kaus­lin­ja nou­dat­taa tuttua jakoa

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Et voi tietää, mil­lai­nen toisen tarina ko­ko­nai­suu­des­saan on

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Vii­meis­tä viedään – Yli­ajal­la ot­te­le­va Mira Pot­ko­nen nousee To­kios­sa vii­meis­tä kertaa kehää

Rion pronssimitalisti haki Italian-leiriltä monipuolisia harjoitusvastustajia.

Mira Potkonen tuuletteli villisti voitettuaan 60-kiloisten SM-finaalin Rovaniemellä viime vuoden puolella. Nyt edessä on uran viimeinen koitos Tokion olympialaisissa.
Mira Potkonen tuuletteli villisti voitettuaan 60-kiloisten SM-finaalin Rovaniemellä viime vuoden puolella. Nyt edessä on uran viimeinen koitos Tokion olympialaisissa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rio de Janeiron viiden vuoden takaisten olympialaisten pronssi-iskijä Mira Potkonen nousee Tokion olympialaisissa viimeisen kerran nyrkkeilykehään. Potkosella on edelleen vahvaa halua kilpailla, mutta ikä tulee vastaan. Tokiossa Potkonen lyö ikään kuin yliajalla.

Amatöörinyrkkeilyn rajapyykkinä normaalisti oleva 40 vuoden ikä täyttyi Potkosella viime vuonna, sillä hän on syntynyt marraskuussa 1980. Kun Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella, siirrettiin väliaikaisesti myös amatöörinyrkkeilyn mahdollistavaa ikää.

Tokioon Potkonen ponnisti maailmanrankingin perusteella.

Olympiapronssin lisäksi Potkonen on takonut muiden muassa kaksi EM-kultaa ja kaksi MM-pronssia. Niistä ei tosin saa bonusta olympiakehässä. Jokainen matsi on aina oma kertomuksensa.

Potkonen ottelee Tokiossa tutussa sarjassa 60-kiloisissa. Sarjassa on 20 nyrkkeilijää, joista kahdeksan on Euroopasta, viisi Aasiasta, neljä Amerikoista ja kolme Afrikasta.

– Yhdeksästätoista sarjaani nimetystä nyrkkeilijästä olen kehässä kohdannut kymmenen, sparrannut olen heistä viiden muun kanssa. Minulle tuntemattomia nyrkkeilijöitä on joukossa siten vain neljä, Potkonen kertoo.

Potkonen on viitisentoista vuotta nuorempi kuin useat vastustajansa, mutta ei anna asian häiritä. Hän tietää yhä olevansa innostunut ja inspiroitunut. Iän sijasta Potkonen miettii vain parasta mahdollista kehätyöskentelyään ja pitää parhaina puolinaan muuntautumiskykyään, nopeuttaan ja päättäväisyyttään.

Seurakaveri sparraa Tokiossa

Potkonen tietää, että kehässä voi pakoilla, mutta siellä ei voi piileksiä. Pakoilusta ei ollut tietoakaan kesä-heinäkuussa, kun Potkonen hyökkäsi pelkäämättä ja perääntymättä Italian-leirillä. Siellä hän sai reilun kahden viikon ajan kelpo eriä ja hyvää sparria usean eri maan nyrkkeilijöiltä. Harjoitusvastustajat ottelivat toisiinsa nähden hyvin eri tavalla.

– Otteluharjoitukset Italiassa olivat fyysisesti kovia ja laadukkaita, ja pystyimme keskittymään treeneihin ilman häiriötekijöitä, Potkosen henkilökohtainen valmentaja Maarit Teuronen selvittää.

Teurosen lisäksi Tokioon lähtee valmentajaksi Potkosen seuran Tampereen Voimailuseuran rutinoitunut päävalmentaja Askar Sarsenbajev. Potkosen sparrariksi matkaa TVS:n nopealiikkeinen Lassi Rissanen.

Oma vedenkeitin mukaan

Matkaseura on tuttua, ja matkalaukkuunsa Potkonen pakkaa urheiluvarusteiden lisäksi monipuolisen kirjon tavaraa.

– Oman vedenkeittimeni otan mukaan, ja Tokioon vien myös puurot, kahvit, purkat ja vitamiinit. Mukana kulkee myös äänikirjoja, Potkonen selvittää.

Ennen Tokioon siirtymistä Potkonen treenaa ja totuttelee aikaeroon japanilaisessa Sagan kaupungissa, väestöltään Tampereen kokoisessa ihmiskeskittymässä.

Potkonen on ollut kauan urheiluyleisön kiikarissa nyrkkeilijänä. Samassa yhteydessä usein unohtuu, että hän aloitti nyrkkeilyn vasta 28-vuotiaana, vuonna 2008. Urheilija Potkonen oli tosin jo hyvin nuorena. Hänen lajejaan olivat aiemmin koripallo, lentopallo, jääkiekko ja yleisurheilu.

Poiminta

Olympiamitalistit

Suomalaiset nyrkkeilyn olympiamitalistit kautta aikojen:

Miehet:

Kultamitali: Berliini 1936 Sten Suvio, välisarja, Helsinki 1952 Pentti Hämäläinen, kääpiösarja.

Hopeamitali: Munchen 1972 Reima Virtanen, keskisarja.

Pronssimitali: Los Angeles 1932 Bruno Ahlberg, välisarja, Helsinki 1952 Erkki Pakkanen, kevytsarja, Erkki Mallenius, kevyt välisarja, Harry Siljander, raskas keskisarja, Ilkka Koski, raskassarja, Melbourne 1956 Pentti Hämäläinen, höyhensarja, Rooma 1960 Jorma Limmonen, höyhensarja, Tokio 1964 Pertti Purhonen, välisarja, Mexico 1968 Arto Nilsson, kevyt välisarja, Los Angeles 1984 Joni Nyman, välisarja, Barcelona 1992 Jyri Kjäll, kevyt välisarja.

Naiset:

Pronssimitali: Rio 2016 Mira Potkonen, kevytsarja.

Kemiläinen Reima Virtanen on viimeisin olympiaturnauksen finaaliotteluun yltänyt suomalaisnyrkkeilijä.
Kemiläinen Reima Virtanen on viimeisin olympiaturnauksen finaaliotteluun yltänyt suomalaisnyrkkeilijä.
Kuva: Pentti Vuosaari