Vii­kon­lo­pun päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Päi­vä­ko­dis­sa tar­tun­ta Ro­va­nie­mel­lä, ra­vin­to­la-al­tis­tu­mi­nen Kit­ti­läs­sä ja jouk­ko­al­tis­tu­mi­nen vas­taan­ot­to­kes­kuk­ses­sa Ro­va­nie­mel­lä, Lapissa on kuollut ko­ro­naan koko epi­de­mian aikana 16 hen­ki­löä

-

Sunnuntai 20.45 Touhola-päiväkodissa todettu koronatartunta Rovaniemellä, 18 karanteeniin

Rovaniemeläisessä päiväkodissa Touhula Korkalovaarassa on todettu koronatartunta yhdellä aikuisella.

Terveysviranomaiset ovat asettaneet sunnuntaina karanteeniin yhden lapsiryhmän ja ryhmän kanssa tekemisissä olleet aikuiset. Karanteeni koskee 11 lasta ja seitsemää aikuista.

Karanteeni kestää 27. marraskuuta saakka. Perheille soitetaan sunnuntai-illan aikana. Päiväkodin johtaja tiedottaa asiasta myös muiden lapsiryhmien vanhempia.

Touhula Korkalovaarassa on hoidossa kaikkiaan 88 lasta. Työntekijöitä on 20.

Sunnuntai 17.48 Rovaniemeltä löytynyt jälleen uusi tartuntaketju, ketjuihin liittyy myös altistuminen Rovala-opistolla

Rovaniemellä on todettu sunnuntaina uusi tartuntaketju, johon liittyy joukkoaltistuminen päiväkodissa. Tiedot tarkentuvat sunnuntain aikana.

Rovala-opiston opiskelijalla on todettu koronavirustartunta, joka liittyy viikonlopun uusiin tartuntaketjuihin. Henkilöt, joiden katsotaan olevan altistuneita, on kartoitettu ja heidät tullaan asettamaan tartuntalain mukaiseen karanteeniin.

Altistuminen tartunnalle on tapahtunut kuluneella viikolla maanantain ja tiistain välisenä aikana.

Rovaniemen terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin henkilöihin.

Rovala-opiston ravintola Rosessa maanantaina ja tiistaina kello 11.30–12 asioineet asiakkaat ovat voineet altistua koronatartunnalle.

Heitä pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja lievissäkin oireissa hakeutumaan koronatestiin. Oireettomia ei testata.

Sunnuntai 17.20 Vastaanottokeskuksen tartuntaan liittyy myös linja-autoaltistuminen Rovaniemellä

Rovaniemellä viikonloppuna todettuun koronavirustartuntaan liittyy linja-autoaltistuminen viikon alkupuolella.

Tartunnan saanut henkilö on ajanut bussilla numero 5 Ounasrinteeltä Rovaniemen keskustaan maanantaina 16. marraskuuta ja tiistaina 17. marraskuuta kello 8.20–8.45.

Tuohon aikaan bussissa olleiden kannattaa hakeutua koronatestiin hyvin lievissäkin oireissa.

Infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa myös kaikkia lappilaisia, että julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä on voimassa maskisuositus.

Sunnuntai 15.25 SPR:n vastaanottokeskuksessa Rovaniemellä joukkoaltistuminen, Kittilässä ravintola-altistuminen

Rovaniemellä on todettu koronatartunta henkilöllä, joka asuu Suomen punaisen ristin (SPR) vastaanottokeskuksessa.

Tapauksen vuoksi terveysviranomaiset ovat asettaneet karanteeniin 31 henkilöä. Suurin osa altistumisista on tapahtunut vastaanottokeskuksella, mutta eivät kaikki.

Tartunta todettiin lauantaina. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan myös toisella vastaanottokeskuksessa kirjoilla olevalla henkilöllä on todettu tartunta, mutta hän on jo siirtynyt toiselle paikkakunnalle eikä ole ollut tartuttava vielä Rovaniemellä ollessaan.

Viikonlopun aikana on todettu myös yksi tartunta Kittilässä töissä käyvällä henkilöllä. Tähän tartuntaan liittyy myös ravintola-altistuminen Gondoliravintolassa Levillä viime tiistaina kello 14–14.30. Samaan aikaan ravintolassa asioineita pyydetään tarkkailemaan vointiaan erityisen huolellisesti.

Sunnuntai 15.04 Lapissa on kuollut ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­maan tautiin kaik­kiaan 16 hen­ki­löä

Lapissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin koko epidemian aikana yhteensä 16 henkilöä.

Sodankylän kunta tiedotti lauantaina, että viisi ikäihmisten hoivayksikkö Nutukkaan asukasta on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuluneen viikon aikana.

Sodankylän tapausten lisäksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin koko epidemian aikana vain yksi henkilö.

Lapin koronauhreista kymmenen on kuollut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan suurin osa kuolemantapauksista tuli jo keväällä.

Sunnuntai 12.02 Koronatartuntojen määrä Suomessa on kasvanut neljässä viikossa lähes puolella

Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan raportoitu nyt 423 uutta koronavirustartuntaa.

Kahdessa viikossa tartuntoja on ollut 3 842 kappaletta, kun kahtena aiempana viikkona tartuntoja oli 2 949.

Diagnoosien määrä on kasvanut lähes puolella neljän viikon aikana. Yhteensä tartuntoja on epidemian aikana diagnosoitu 21 639, kun neljää viikkoa aiemmin luku oli 14 848.

Lauantai 16.55 Viisi ikä­ih­mis­ten hoi­va­yk­si­kön asu­kas­ta on kuollut ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­maan tautiin So­dan­ky­läs­sä

Ikäihmisten hoivayksikköön levinnyt koronavirus on johtanut viiden asukkaan kuolemaan Sodankylässä.

Koronavirus on levinnyt tänä syksynä kahdelle ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö Nutukkaan osastolle. Asia on ollut viime viikkoina huolen ja surun aihe yksikön asukkaille, omaisille ja henkilöstölle.

Koronaan on sairastunut Nutukkaassa yhteensä 11 asukasta. Lisäksi tartuntoja on todettu kymmenellä henkilöstöön kuuluvalla.

Kuluneen viikon aikana viisi Nutukkaan asukasta on kuollut koronaviruksen aiheuttaman taudin uuvuttamana.

Sodankylän kunta haluaa välittää surunvalittelut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtyneiden läheisille.

Nutukkaan asukkaat ja henkilökunta on testattu säännöllisesti koronavirustartuntojen toteamiseksi.

Sodankylän kunta korostaa, että kaikkien annettujen turva- ja hygieniaohjeistusten noudattaminen on edelleen tärkeää.

Lauantai 15.41 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Länsi-Pohjan alueella on todettu perjantain jälkeen kolme uutta koronatartuntaa. Sairaanhoitopiiri suosittaa koronavilkkusovelluksen lataamista.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan paljon kysellään, miten toimitaan koronavilkun hälyttäessä.

Jos Koronavilkku antaa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, käyttäjä saa samalla toimintaohjeet jatkoa varten.

Altistumisilmoituksen jälkeen tulee tarkkailla mahdollisia koronavirukseen viittaavia oireita. Koronavilkun kautta voi myös tehdä oirearvion OmaOlo-palvelussa. Koronavirustestiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä vähäisissäkin oireissa.

Koronavilkun ilmoitus altistumisesta ei vielä tarkoita, että käyttäjä joutuisi pakolliseen karanteeniin. Sosiaalisia kontakteja tulee kuitenkin välttää ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Julkisilla paikoilla liikkuessa on suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

Koronavirustautiin sairastunut käyttäjä saa positiivisen testituloksen jälkeen terveydenhuollosta avauskoodin, joka syötetään Koronavilkkuun. Näin sovelluksen käyttäjä voi varoittaa kaikkia kohtaamiaan ihmisiä mahdollisesta altistumisesta nimettömästi.

Lauantai 12.26: Suo­mes­sa ra­por­toi­tiin toista päivää putkeen yli 460 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

Kahden viikon tartunnoissa on 40 prosentin kasvu edelliseen kahteen viikkoon verrattuna.

Uusista tartunnoista on kahtena peräkkäisenä päivänä ilmoitettu selvästi tavanomaista enemmän. Myös eilen ilmoitettiin yli 460 uudesta diagnoosista.

Lauantai 12.21: Kiuru Ylen Yk­kö­saa­mus­sa: Koronan tu­kah­dut­ta­mi­nen ilman ro­ko­tet­ta mah­do­ton­ta

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei vielä tässä vaiheessa sano, mihin mennessä koko Suomi voisi olla rokotettuna koronavirukselta suojautumiseksi.

Hän ei usko, että koko asia olisi kunnossa juhannukseen mennessä. Hänen mukaansa valoisimpia tietoja olisi, jos asia olisi juhannuksena jo hyvällä mallilla tai ainakin käynnissä.

– Koko kansan halukkaiden rokottaminen on pitkä projekti, ja siihenkin täytyy osata varautua, ministeri Kiuru sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Lue lisää: Kiuru Ylen Yk­kö­saa­mus­sa: Koronan tu­kah­dut­ta­mi­nen ilman ro­ko­tet­ta mah­do­ton­ta, koko kansan ro­kot­ta­mi­nen voi viedä aikaa