Mainos

Vih­reäs­tä säh­kös­tä ei enää vain puhuta, sitä myös ku­lu­te­taan – ”Uu­siu­tu­van ener­gian hinta ei näyt­täy­dy enää kyn­nys­ky­sy­myk­se­nä ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­lis­tä sähköä va­lit­taes­sa”

Vaikka ihmiset arvostavat ympäristöystävällisiä arvoja, moni miettii sähkösopimusta valitessaan edelleen eniten hintaa. Viime aikoina vihreän sähkön kysyntä on kuitenkin noussut.

-

Yle uutisoi vuonna 2019, että kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan ylimääräistä vihreästä sähköstä, vaikka lisäkustannus olisi kohtuullinenkin. Sähkön ympäristöystävällisyyttä kuitenkin arvostetaan.

Summarumin vuonna 2020 tekemän selvityksen mukaan ihmisten mielipide vihreästä sähköstä on viimein lähtenyt kääntymään positiivisempaan suuntaan. Yli 80 prosenttia vastaajista piti sähkönkulutuksen ympäristövaikutuksia hyvin tai melko tärkeänä asiana.

Selvityksestä kävi ilmi, että vihreästä sähköstä ei enää ainoastaan puhuta, sitä myös kulutetaan: vastaajista lähes 60 prosenttia oli valmis maksamaan lisähintaa uusiutuvasta energiasta. Toisaalta hintatietoiset vastaajat olivat tarkkoja, että sähkön hintataso pysyy kohtuullisena.

– Selvityksemme perusteella on pääteltävissä, että yleinen ilmastohuoli ja kuluttajien konkreettiset toimet ympäristöystävällisempien tuotteiden kuluttamisen suhteen ovat selkeästi lähentymässä takavuosiin verrattuna. Asenneilmapiirin lisäksi muutosta on tapahtunut myös halussa maksaa uusiutuvasta energiasta aavistuksen muita tuotteita enemmän. Näin ollen voidaankin päätellä, että uusiutuvan energian hinta ei näyttäydy enää kynnyskysymyksenä ympäristöystävällistä sähköä valittaessa, Summarumin perustaja Panu Kuuluvainen kiteyttää.

Mikä vihreä sähkösopimus?

Vihreällä sähköllä tai ekosähköllä tarkoitetaan uusiutuvilla energianlähteillä tai muilla tavoin ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä.

Suomi on sitoutunut ilmasto-ohjelmaan, jonka tavoitteena on saada EU hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Vuonna 2018 lähes 40 prosenttia Suomessa tuotetun energian kokonaiskulutuksesta katettiin uusiutuvilla energialähteillä.

Suomessa on tarjolla vihreää sähköä hyvin eikä ekosähkön ostaminen jää ainakaan asuinpaikan sijainnista kiinni.

Moni miettiikin, mikä vihreä sähkösopimus olisi paras valinta. Vaihtoehtoina uusiutuvista energioista on muun muassa aurinkovoima, vesivoima, tuulienergia, bioenergia, maalämpö ja geoterminen energia.

Miten sitten valita itselleen parhaiten sopiva energiamuoto?

– Suosittelemme lähtökohtaisesti kaikkia kuluttajia kilpailuttamaan sähkösopimuksensa, sillä vain tällä tavoin kukin voi löytää sen itselle parhaiten sopivan energiamuodon. Summarumin palvelussa voi vertailla myös pelkästään vihreitä sähkötuotteita ja löytää sitä kautta itselleen parhaiten sopivan ympäristöystävällisen tuotteen, Kuuluvainen sanoo.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa

Summarumin kyselyyn vastanneista yli puolet aikoi valita seuraavan sähkösopimuksen matalan hinnan ja sopimukseen sisältyvän vihreän sähkön perusteella.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen tai sähköyhtiöiden vertailu voi tuntua kuitenkin esimerkiksi muuttohässäkän keskellä tylsältä ja vaivalloiselta. Summarumin sähkösopimuksen valintaopas kertoo, että tärkein kriteeri sähkösopimusten vertailussa on oman sähkönkulutuksen ymmärtäminen.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa esimerkiksi Summarumin sivuilla. Vertailussa otetaan huomioon sähkösopimusasiakkaan asuinpaikka, asuntotyyppi, energiankulutus ja nykyisen sähkösopimuksen hinta.

– Kilpailuttaminen on yleisesti yksi miellyttävimmistä ja helpoimmista tavoista löytää itselleen edullisin tuote, oli kyse sitten vihreästä sähköstä tai muista sähkösopimustyypeistä, Kuuluvainen sanoo.

Hinta on edelleen tärkein kriteeri

Suurimmalle osalle kuluttajista tärkein kriteeri sähkösopimuksessa on edelleen hinta. Esimerkiksi opiskelijan sähkösopimus on yleensä edullinen valinta elämäntilanteessa, jossa tulot eivät ole suuret.

– Edullista sähkösopimusta valittaessa kannattaa huomioida se, millaisesta sopimuksesta on kyse. Palvelussamme ei tarjota kuluttajille kilpailutuksen kautta sellaisia tarjoustuotteita, joiden hinta nousee runsaasti tarjousajan päätyttyä. Kilpailutustyökalumme ovat kohdistettu vertailemaan sopimusrakenteeltaan samankaltaisia sopimuksia, Kuuluvainen tähdentää.

Summarum Media Oy

Summarumin tavoite on auttaa kuluttajia ja yrityksiä talouden kokonaisvaltaisessa hallinnassa.

Sivustollamme voit vertailla eri rahoitustuotteita ja kilpailuttaa sähkösopimuksesi. Tarjoamme myös kattavasti työkaluja ja oppaita niin yritystoimintaan kuin myös oman henkilökohtaisen talouden hallintaan.

Tutustu toimintaamme tarkemmin osoitteessa summarum.fi.

-