Vihan he­del­mät on yhä totta – mutta do­ku­ment­ti maail­ma­kir­jal­li­suu­den klas­si­kos­ta har­mil­li­ses­ti si­vuut­taa sen


Sekä John Steinbeckin klassikkoromaani että Dorothea Langen valokuvat kertovat Yhdysvaltojen 1930-luvun suuresta lamasta.
Sekä John Steinbeckin klassikkoromaani että Dorothea Langen valokuvat kertovat Yhdysvaltojen 1930-luvun suuresta lamasta.
Kuva: Oakland Museum of California, All Rights Reserved

Vihan hedelmät, kuvaus Amerikasta

★★★

Mikä yhdistää lamaa, köyhyyttä, syrjintää, ilmastonmuutosta, siirtolaisia, vieraspoimijoita, protestiliikehdintää ja poliisiväkivaltaa? Yksi vastaus on Nobel-kirjailija John Steinbeckin (1902-1968) Vihan hedelmät.

Maailmankirjallisuuden klassikoksi vuonna 1939 syntynyt aikalaisromaani kuvaa niitä kaikkia niin realistisesti, että kirjailija pelkäsi joutuvansa lynkatuksi. Oikeistolaiset konservatiivit vihasivat häntä, mutta tavalliset lukijat rakastivat. Vihan hedelmistä tuli valtava myyntimenestys.

Romaani kuvaa 1930-luvun suurta lamakautta Joadin vuokraviljelijäperheen kautta. Täydellisessä umpikujassa oleva perhe lähtee rutikuivasta Oklahomasta etsimään onneaan Kalifornian luvatusta maasta. Se osoittautuu helvetin esikartanoksi.

Liikenneväylänä aihe konkretisoituu valtatie 66:n myyttiseen muuttoreittiin ja valokuvina Dorothea Langen ikonisiin otoksiin. Soundtrackina soivat Woody Guthrien ja Bruce Springsteenin pölyiset laulut.

Koko lailla yllätyksetön ote

Ranskalaisdokumentti seuraa kirjan syntyä ja vastaanottoa sekä 1930-luvun Yhdysvaltoja koko lailla yllätyksettömästi.

Rinnastukset näihin aikoihin jäävät sivulauseisiin, vaikka juuri ne avaisivat maailman kenties analysoiduimpaan 1900-luvun romaaniin tuoreita näkökulmia.

"Kirjaa lukiessa tulee tunne, että vastaavan voisi kirjoittaa nykyajasta", kirjailija Delphine Coulin toteaa dokumentissa.

Yle Teema & Fem klo 20.00