Verk­ko­kau­pan kasvu vai­kut­taa eri­kois­liik­kei­siin - Suo­ma­lai­nen Kir­ja­kaup­pa sulki maa­nan­tai­na ovensa Tor­nios­sa ja sun­nun­tai­na kau­pun­gis­sa lo­pet­taa Koo­ken­kä

Tornion Kookengän kauppias Mikko Tekoniemi sanoo, että Suomessa lopettaa nykyään suunnilleen yksi kenkäliike viikossa.
Tornion Kookengän kauppias Mikko Tekoniemi sanoo, että Suomessa lopettaa nykyään suunnilleen yksi kenkäliike viikossa.
Kuva: Jussi Saarela

Torniossa ei ole enää tämän viikon jälkeen kirjakauppaa ja kenkäkauppaa. Suomalainen Kirjakauppa sulki ovensa viimeisen kerran maanantaina Rajalla-kauppakeskuksessa ja sunnuntaina samassa paikassa laittaa ovet kiinni myös Kookenkä.

Suomalaisen Kirjakaupan Tornion myymälä toimi Rajalla-kauppakeskuksessa sen avajaisvuodesta 2008 lähtien. Asiakaskäyttäytymisen muutos on näkynyt jo usean vuoden ajan kirjakaupassa. Kirjoja tilataan paljon internetin kautta.

– Myymälä ei ollut enää kannattava, ketjun Kemin ja Tornion myymäläpäällikkö Jaana Metsänen sanoo.

Kirjakaupassa oli loppuunmyynti vuoden alussa. Kauppa työllisti myymäläpäällikön lisäksi loppuaikanaan viisi henkilöä. Suomalainen Kirjakauppa rantautui Tornioon vuonna 1998.

Kemissä Suomalainen Kirjakauppa muutti nyt vuoden alussa uusiin tiloihin Monikulmaan. Sen piti muuttaa edellisistä tiloistaan Täiköntorin toiselta laidalta Kemin uuden terveysaseman tieltä. Metsänen jatkaa Kemin myymäläpäällikkönä.

– Asiakkaat ovat löytäneet hyvin uusiin tiloihin, jotka ovat hyvin toimivat, hän sanoo.

Suomalainen Kirjakauppa sulki Tornion myymälänsä tämän viikon maanantaina.
Suomalainen Kirjakauppa sulki Tornion myymälänsä tämän viikon maanantaina.
Kuva: Jussi Saarela

Kookokenkä lopettaa toimintansa tämän viikon sunnuntaina Rajalla-kauppakeskuksessa.

– Asiakasmäärät eivät vaan enää riitä. Kauppa on tuottanut viime aikoina tappiota, kauppias Mikko Tekoniemi kertoo.

Tekoniemi kertoo, että jos yhden tuoteryhmän liikkeellä on pari huonoa sesonkia peräkkäin, ongelmat alkavat kertaantua.

– Jos esimerkiksi urheilukaupassa yhdellä tuoteryhmällä menee huonosti, muut tuoteryhmät paikkaavat. Urheilukauppa ei ole yhden tuoteryhmän varassa kuten kenkäkauppa.

Kenkäkaupat painivat Tekoniemen mukaan ympäri Suomea samojen ongelmien kanssa. Kenkäkauppojen myyntiin on hänen mukaansa vaikuttanut verkkokaupan kasvu ja kenkäkaupan rakenteellinen muutos, mikä näkyy kenkien myynnin siirtymisenä urheilukauppoihin nykytrendin mukaisesti.

– Suomessa taitaa lopettaa suunnilleen yksi kenkäkauppa per viikko tällä hetkellä. Sellainen tahti on ollut jo pari vuotta. Varsinkin pieniltä paikkakunnilta kenkäkauppoja lopettaa.

Tornion Kookengän loppuunmyynti jatkuu tämän viikon sunnuntaihin.

Kenkäkauppa työllisti kauppiaan lisäksi kolme henkilöä. Tekoniemi tuli Tornion Kookengän kauppiaaksi vuonna 2011. Hän jatkaa edelleen Kookengän myymälän pitämistä Rovaniemen Rinteenkulmassa.

Rajalla-kauppakeskuksen yhteisömanageri Eija-Sinikka Juho kertoo, että kauppakeskuksessa toimii kirjakaupan ja kenkäkaupan lopettamisen jälkeen 36 yritystä. Kauppakeskusta manageeraa T2L Finland Oy ja sen omistaa eläkevakuutusyhtiö Varma.

– Meillä on neuvotteluja käynnissä liiketiloista tälläkin hetkellä. Niistä en voi kertoa sen enempää, mutta eteenpäin olemme menossa, Juho sanoo.

Kauppakeskuksen kävijämäärä on hienoisessa kasvussa, sillä toissa vuonna siellä kävi 2,3 miljoonaa henkilöä, kun viime vuonna lukema oli 2,4 miljoonaa. Kauppakeskuksessa on tänäkin vuonna paljon erilaisia tapahtumia.