Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Venäjän nuori tai­to­luis­te­li­ja­täh­ti Kamila Va­li­je­va jäi kiinni do­pin­gis­ta olym­pia­lais­ten alla - CAS päättää voiko hän osal­lis­tua kil­pai­luun

Helsinki/Peking
Kamila Valieva odottaa CAS:n päätöstä voiko hän osallistua tiistaina alkavaan naisten yksinluisteluun.
Kamila Valieva odottaa CAS:n päätöstä voiko hän osallistua tiistaina alkavaan naisten yksinluisteluun.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen Pekingin talviolympialaisten alla, kertoo riippumaton testausjärjestö ITA kertoo verkkosivuillaan.

Valijevan, 15, tapaus siirtyy urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen (CAS), joka päättää, voiko Valijeva osallistua olympialaisten naisten kilpailuun. Naisten yksinluistelu alkaa ensi tiistaina 15. helmikuuta.

Valijeva sai positiivisen testituloksen trimetatsidiinin käytöstä. Lääkeainetta käytetään muun muassa huimauksen hoitoon, mutta Maailman antidopingtoimisto Wada on kieltänyt sen käytön, koska lääke voi parantaa kestävyyttä ja verenkiertoa.

ITA:n mukaan Valijeva antoi dopingnäytteen Venäjän mestaruuskilpailuissa joulukuun 25. päivänä, mutta positiivinen testitulos sai kansainvälisesti tunnustetun laboratorion vahvistuksen tämän viikon tiistaina.

Paikallisen kisakiellon määrännyt Venäjän antidopingtoimisto Rusada olisi kieltänyt Valijevalta olympialaisiin osallistumisen, mutta taitoluistelija valitti asiasta ja kielto poistettiin.

Kansainvälinen olympiakomitea aikoo valittaa päätöksestä poistaa kielto.

Alaikäisyys mutkistaa tapausta

Tapauksesta ongelmallisen tekee Valijevan ikä, sillä venäläinen on maailman antidopingsäännöstön mukaan niin kutsuttu "suojattu henkilö". Säännöstön mukaan alle 16-vuotiasta urheilijaa ei voida virallisesti liittää syylliseksi dopingrikkomukseen.

Valijeva on noussut tällä kaudella taitoluistelumaailman huulille, ja hän oli merkittävässä roolissa nostamassa venäläisten joukkuetta Pekingin talviolympialaisten joukkuekilpailun voittoon. Valijeva teki kisassa historiaa onnistumalla ensimmäisenä naisluistelijana neloishypyssä olympiajäällä.

Joukkuekilpailun palkintoseremoniaa lykättiin Valijevan dopingtapauksen takia, ja venäläisten joukkue voi menettää mitalinsa. Tammikuussa ylivoimaisesti EM-kultaa ottanut Valijeva olisi osallistuessaan myös suurin voittajasuosikki naisten olympialuistelussa.

Venäläisurheilijat kilpailevat Venäjän olympiakomitean joukkueen nimellä Pekingissä, koska Venäjä on edelleen maana suljettu olympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

"Vakavia kysymyksiä"

Venäjän olympiakomitea (ROC) sanoi lausunnossaan perjantaina, että Valijevalla on oikeus kilpailla ja harjoitella ilman rajoituksia, kunnes CAS päättää asiassa toisin. ROC vetosi Valijevan olympialaisten aikana antamaan negatiiviseen dopingtestiin.

Olympiakomitean päällikkö Stanislav Pozdnjakov kyseenalaisti Valijevan dopingtapauksen.

– Näytteiden käsittelyn ajoitus herättää vakavia kysymyksiä. Vaikuttaa siltä, että joku viivytteli näytteen kanssa joukkuekilpailun loppumiseen saakka, Pozdniakov sanoi venäläiselle uutistoimistolle RIA Novostille.