Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Ve­nä­jäl­lä en­nä­tys­mää­rä uusia ko­ro­na­tar­tun­to­ja – Mos­ko­vas­sa sai­raa­lat jo "ää­ri­ra­joil­la"

Guardianin mukaan ambulanssit joutuvat odottamaan jopa tunteja sairaaloiden ulkopuolella potilaat kyydissä.

Helsinki
Venäjän viranomaiset ilmoittavat ensi viikolla mahdollisista tiukennuksista ulkona liikkumiseen. Kuva Moskovan metrosta lauantailta.
Venäjän viranomaiset ilmoittavat ensi viikolla mahdollisista tiukennuksista ulkona liikkumiseen. Kuva Moskovan metrosta lauantailta.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Venäjällä uusien todettujen koronavirustartuntojen määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Sunnuntaina kerrottiin, että maassa oli vuorokauden aikana todettu lähes 2 200 koronatartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen määrä tähän mennessä.

Kaikkiaan Venäjällä on todettu vielä verrattain vähän koronatartuntoja. Koronatietoa keräävän Worldometers-sivuston mukaan tartuntoja on koko maassa alle 16 000, eli 108 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Esimerkiksi Suomessa vastaava suhdeluku on 524.

Testejä Venäjällä on Worldmetersin mukaan tehty kuitenkin lähes sama määrä kuin Suomessa, noin 8 000 testiä miljoonaa asukasta kohden. Tosin Venäjällä testien luotettavuutta on kyseenalaistettu. Joidenkin tietojen mukaan jopa kolmannes negatiiviseksi osoittautuneista koronatesteistä olisi ollut pielessä, eli potilaalla olisi kuitenkin ollut koronatartunta.

"Huippu ei vielä lähelläkään"

Koronaviruksen takia Venäjällä oli sunnuntaihin mennessä kuollut 130 ihmistä. Pahin tilanne on 12 miljoonan asukkaan Moskovassa, missä sairaalat ovat jo suurissa vaikeuksissa kasvaneiden potilasmäärien kanssa.

Sanomalehti Guardianin mukaan potilaita tuovat ambulanssit ovat joutuneet jonottamaan sairaaloiden ulkopuolella jopa tuntikausia ennen kuin potilaat on pystytty ottamaan vastaan.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoi aiemmin tällä viikolla, että sairaaloiden resurssit on jo nyt venytetty äärirajoilleen. Hän varoitti, ettei epidemian huippu ole vielä lähelläkään.

– Voin sanoa varmasti, ettei huippua ole vielä nähty. Emme ole edes puolivälissä, enemmänkin vielä huipun juurella, pormestari sanoi.