Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Gal­lu­pit voivat mennä uusiksi

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Veit­si­luo­don Vas­tuk­sen Emilia Piek­ka­ri näytti tor­jun­ta­ky­kyn­sä 17-vuo­tiai­den MM-ki­sois­sa Ruotsin Lid­kö­pin­gis­sä

Emilia Piekkari ja Mauri Kåhlman toivat Jääpalloliiton lahjoittamia jääpallomailoja ja palloja Kivikon koulun oppilaille.
Emilia Piekkari ja Mauri Kåhlman toivat Jääpalloliiton lahjoittamia jääpallomailoja ja palloja Kivikon koulun oppilaille.
Kuva: Jouni Valikainen

Oli  kyse lajista kuin lajista, niin valinta MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi omalla pelipaikallaan jää mieleen loppuiäksi. Veitsiluodon Vastuksen 15-vuotiaalle Emilia Piekkarille tulee mukavat muistot mieleen, kun hän katsoo pronssista MM-mitalia palkintokaapissaan. Hän oli kisojen paras maalivahti.

Itse kisoissa Emilian torjunnatkaan eivät auttaneet Suomea kirkkaimmille mitaleille. Kotiturnauksessaan odotetun vahva Ruotsi ja vei MM-kultaa voittamalla finaalissa Norjan selvin lukemin 7-1.

– Alkupeleissä  Ruotsia ja Norjaa vastaan tytöt jännittivät aivan liikaa. Toisessa  kohtaamisessa voitimme Norjan 3-1. Ennen kisoja laskeskelin, että Norjan kanssa pystymme pelaamaan tasaisia otteluita, T17-maajoukkueen ja Veitsiluodon Vastuksen valmentaja Mauri Kåhlman kertoi.

Myös valmentaja sai ihastella valintaraadin lisäksi Emilian torjuntataitoja.

– Emilia teki lukuisan määrän huipputorjuntoja. Emilian pelinlukutaito on hyvällä tasolla. Ei tällaisia valintoja maailman parhaaksi pelaajaksi omalla pelipaikallaan ole tullut tälle alueelle 51 vuoden aikana, jonka ajanolen toiminut jääpalloilun parissa, Kåhlman kehui.

Myös Emilia Piekkari laittoi ensimmäisten pelien 0-11 Ruotsille ja 0-7 Norjalle osin joukkueen jännityksen piikkiin. Ilman tehtyjä maaleja ei otteluita voi voittaa. Itse hän ei turhaa jännittänyt.

– Pelasin Lidköpingissä ensimmäiset maaotteluni ja ensimmäiset arvokisat ja ensimmäistä kertaa hallissa. Ehkä parasta antia pelissäni on oikeanaikaiset vastaantulot, Keminmaan yläkoulussa opiskeleva Emilia kertoi.

Best goalkeeper, Emilia Piekkari, Suomi.
Best goalkeeper, Emilia Piekkari, Suomi.

Kåhlman kävi tutustumassa alueen pelaajiin rakentaessaan Veitsiluodon Vastuksen naisjoukkuetta. Hän sai tietää että LRK:n maalivahtina pelaa Emilia Piekkari. Mante meni Kalixiin seuraamaan vasta 12-vuotiaan tytön peliä ja oli vakuuttunut maalivahdin otteista.

– Hän teki vaikutuksen rauhallisuudellaan ja torjuntataidoillaan. Nyt Emppu kuuluu nuorten maajoukkueeseen ja on testeissä osoittanut, että paikka naisten maajoukkueryhmässä on hyvinkin mahdollista, Kåhlman uskoo.

Emilia Piekkari on  menestyksekkäästi mukana kolmessa eri palloilulajissa. Jääpalloilun lisäksi hän pelaa jääkiekkoa Tornion IHC:ssä ja jalkapalloa Kemin Palloseurassa. Ja luonnollisesti maalivahtina. Emilia kuuluu jalkapallossa ja jääkiekossa maajoukkueiden tarkkailuryhmiin.

– En ole vielä tehnyt lopullista päätöstäni, mikä nousee päälajikseni, Emilia sanoo.

Mauri Kåhlman pitää pelkästään hyvänä, että nuori on mukana useassa eri lajissa.

– Ainoa pieni ongelma on aikataulutus jääkiekon ja jääpallon kesken. Vastuksen sarjapeli meni päällekkäin jääkiekkoleirin kanssa. Sanoin  Emilialle, että jos haluat, niin mene leirille, Kåhlman kertoi.

Emilia Piekkari voi olla mukana ikänsä puolesta vielä kaksissa nuorten MM-kisoissa.

– Lidköpingin kisojen aikataulua piti koronan vuoksi siirtää viisi kertaa. Nyt seuraavat kisat ovat vuorossa jo yhdentoista kuukauden kuluttua eli valmistuminen kisoihin alkaa lähiaikoina. Nyt voin toimia täysin ammattivalmentajana, sillä työni Stora Enson Veitsiluodon tehtaalla päättyi ja olen eläkeputkessa, Kåhlman kertoi.

Kåhlman jatkaisi mielellään valmentamista tutun porukan kanssa.

– Ainoastaan yksi pelaajamme poistuu ryhmästä tullessaan yli-ikäiseksi. Ruotsi ja Norja joutuvat rakentamaan joukkueensa lähes kokonaan uudelleen.

Valmentajalla ja valmennettavalla löytyy mielenkiintoinen yhteneväisyys. Molemmat saavuttivat ensimmäisen MM-mitalinsa nuorena pelaajana, Emilia 15-vuotiaana ja Mante 16-vuotiaana. Molemmat voittivat pronssia. MM-mitalien lukumäärässä  Emilialla on vielä matkaa valmentajaansa. Kåhlmanilla niitä on yhteensä kolmetoista kappaletta pelaajana ja valmentajana .

Pronssia

T17-maajoukkue

Maalivahdit: Linda Rintala, Emilia Piekkari (Vastus).

Kenttäpelaajat: Kerttu Soininen (Vastus), Jenna Räisänen (Vastus), Sofia Arponen, Tytti Lempinen, Vera Björn, Sanni Laine (Vastus), Aino Hannikainen, Fei Ikonen, Siiri Väyrynen, Milma Paukku, Heidi Raappana (Vastus), Iida Heija, Linnea Tulkki (Vastus), Iida Kasala (Vastus), Jemina Tulkki (Vastus), Noomi Valikainen (Vastus).

Päävalmentaja: Mauri Kåhlman

Valmentaja: Esa Piekkari.

Joukkueenjohtaja: Jenni Nykänen.

Huoltaja: Pasi Tulkki.

Fysioterapeutti: Lotta Penttinen.

Varusteita koululaisille
Jouni Valikainen

Emilia Piekkari pääsi MM-kisojen jälkeen yhdessä valmentaja Mauri Kåhlmanin kanssa mukavaan edustustehtävään, kun kaksikko luovutti jääpalloja ja jääpallomailoja Kivikon koulun oppilaille. Kuudennen luokan oppilaat vastaanottivat Jääpalloliitolta saadut varusteet. Aiemmin samanlaisen lahjoituksen saivat Hepolan koululaiset.

Koulujen ulkoliikuntavälineet ovat Kivikollakin rajalliset.

– Meillä voi löytyä joitakin vanhoja jääpallomailoja varastosta. Nyt saadut mailat tulevat käyttöön jo tänä keväänä, mikäli koulun vieressä oleva jää on vielä luistelukunnossa, kuudennen luokan opettaja Tuula Piittinen kertoi.

Lasten ja nuorten liikkumattomuudesta puhutaan paljon. Ainakin Kivikon koulun kuudesluokkalaiset pitävät kovasti ulkoliikunnasta.

– Koululta lähtee yhdyslatu valaistulle ladulle. Osa oppilaista olisi halunnut hiihtää jopa suunniteltua pidemmän lenkin. Koululta löytyy oppilaille jonkin verran suksipareja. Vieressä sijaitsevalla golfkentällä pidetty liikuntatunti jätti oppilaille mukavia kokemuksia. Paikallisesta seurasta saimme asiantuntevaa ohjausta, Tuula Piittinen sanoi.

Kemissä toimii harrastusten Jäänmurtaja-hanke. Sen avulla haetaan oppilaita eri harrastusten pariin. Jääpallo voisi olla ensi talvena yksi hankkeen lajeista. Veitsiluodon Vastuksesta löytyisi pääosin valtion rahoittamaan hankkeeseen päteviä ohjaajia.