Veit­si­luo­don Ka­la­paik­ka vuoden lä­hi­ka­las­tus­paik­ka

Veitsiluodon Kalamiesten tämän kevään ohjelmassa on perhokalastukseen sopivien laitureiden asentaminen ja risukkojen raivausta.


Viima ja lumisade eivät haittaa, kun on tuulisuoja mukana.
Viima ja lumisade eivät haittaa, kun on tuulisuoja mukana.
Kuva: TAISTO SAARI

Suomen Vapaa-ajankalastajat on valinnut Veitsiluodon Kalapaikan vuoden 2020 lähikalastuspaikaksi Suomessa. Veitsiluodon Kalamiehet on kehittänyt Veitsiluodon makeanvedenaltaasta Suomen parhaan lähikalastuspaikan. Muutaman viime vuoden aikana Kalapaikalle on rakennettu uusia laitureita, neljä laavua, tulisijoja, vessat ja iso grillikota sekä hankittu veneitä vuokrakäyttöön. Rakentamisessa on otettu huomioon myös liikuntarajoitteisten tarpeet, joten laiturille pääsee uistinta heittämään myös pyörätuolista.

– Tällainen tunnustus on hieno asia. Nyt meidän tekemä työsarka alkaa näkyä muuallakin, Veitsiluodon Kalamiesten puheenjohtaja Pekka Rajala kertoo tyytyväisenä.

SVK perustelee valintaansa myös Kalapaikan sijainnilla. Kemin keskustasta paikalle pääsee autolla kalaan viidessätoista minuutissa, ja linja-autollakin vajaan kilometrin päähän. Muutenkin suositulle ulkoilualueella aivan tehtaan läheisyydessä on helppo tulla myös pyörällä tai vaikka jalkaisin. Kalastuslupia myydään Neste Lapintuulessa ja sen ollessa suljettuna paikan päällä.

Veitsiluodon Kalamiesten talkoot jatkuvat perhokalastukseen sopivien laitureiden asentamisella.

– Saimme hankittu kaksi laituria sopuhintaa. Ne asennetaan tänä keväänä paikalleen ja mahdollinen kolmas laituri myöhemmässä vaiheessa. Risukoiden raivaus rannoilla jatkuu edelleen. Tänä vuonna meillä on ollut talkoissa mukavasti väkeä, Rajala sanoo.

Luonnostaan Kalapaikalla odottavat saalistajiaan hauki, ahven, särki, seipi, made, kiiski ja muikku. Niiden lisäksi sinne on istutettu taimenta, kirjolohta, siikaa ja harjusta.

Veitsiluodon Kalamiehet kävivät maanantaina laittamassa paikan päälle kyltin, joka varoittaa heikoista jäistä. Pilkkivehkeet  saa pian vaihtaa onkeihin, perhoihin ja uistimiin.

– Pitkäperjantaina näin kun avannosta nostettiin jään päälle kolme kiloa painava kirjolohi. Se mahtui juuri ja juuri nousemaan ylös kuuden tuuman avannosta. Kalaa on jo tänä vuonna istutettu 900 kiloa, joten kalaa on tarjolla taitaville pyytäjille, Pekka Rajala sanoo.

Veitsiluodon Kalapaikalla ensimmäiset istutukset tehtiin 1995. Paikalla  on järjestetty perhokalastuksen maailmanmestaruuskilpailujen järvikalastusosuus 2007.