Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Veik­kaus il­moit­ti uu­dis­tuk­sis­ta: pe­li­au­to­maat­te­ja vä­hen­ne­tään tu­han­sil­la ja niihin tulee pa­kol­li­nen tun­nis­tau­tu­mi­nen jo vuonna 2021

Veikkaus myönsi, ettei se ole onnistunut vähentämään riittävästi pelien haittoja.

Veikkaus aikoo vähentää hajasijoitettujen rahapeliautomaattien määrää.
Veikkaus aikoo vähentää hajasijoitettujen rahapeliautomaattien määrää.
Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Veikkaus ilmoitti torstaiaamuna toimista, joilla se pyrkii vähentämään pelaamisen haittoja.

Yhtiö vähentää ensi vuoden aikana hajasijoitettujen peliautomaattien määrää 3 500 automaatilla, jolloin automaatteja jää Suomeen 15 000. Syyskuussa Veikkaus oli ilmoittanut vähentävänsä automaattien määrää 3 000:lla.

Tulevina vuosina kioskeissa, kaupoissa ja ravintoloissa olevien rahapeliautomaattien määrää on tarkoitus vähentää 10 000:n ja 13 500:n välille.

Veikkaus ilmoitti myös, että se aikaistaa vuodella peliautomaatteihin tulevaa pakollista tunnistautumista. Näin ollen se tulee hajasijoitettuihin peliautomaatteihin vuoden 2021 alusta lähtien.

Keväällä eduskunta sääti lain, jonka mukaan vuoden 2023 alusta lähtien Veikkauksen peliautomaateissa pitäisi olla pakollinen tunnistautuminen. Sen saaminen hajasijoitettuihin peliautomaatteihin ei ole teknisesti yksinkertaista. Siksi aikataulu ei voi olla nopeampi.

Yrityksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta kertoi tiedotustilaisuudessa, että samalla kun rahapeliautomaatteja vähennetään, Veikkaus selvittää, voitaisiinko automaattien sijoittelussa ottaa huomioon sosioekonomiset näkökohdat. Tällä hetkellä niitä ei oteta huomioon.

Ilmivallan mukaan Veikkaus aikoo luoda pelaajille paremmat mahdollisuudet rajoittaa omaa pelaamista tai lopettaa se kokonaan. Jatkossa myös viranomainen voi joissain tapauksissa rajoittaa ongelmapelaamista.

Ilmivalta kertoi, että Veikkauksen peleistä jotkut ovat helpommin addiktoivia kuin toiset.

– Tätä haluamme tuoda paremmin esille, hän sanoi.

Kova paine pitää yllä tuloutustavoitteita

Tiedotustilaisuuden aluksi Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi, että yrityksellä on ollut kova paine pitää yllä Veikkauksen tuloutustavoitteita.

– Tämän hinta on ollut se, ettemme ole pystyneet riittävästi vähentämään peliongelmia, vaan olemme olleet tyytyväisiä, ettei ongelmien kokonaismäärä ole kasvanut.

Veikkausta on kritisoitu tänä vuonna ankarasti, koska sen on katsottu markkinoineen pelaamista liian voimakkaasti ja arveluttavilla keinoilla.

Sarekosken mielestä ei ole oikein, että yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevat joutuvat kärsimään eniten rahapelien haitoista, vaikka Veikkauksen tuotot menevät hyviin käyttötarkoituksiin.

– Meidän pitää pystyä parempaan.

Veikkaus ilmoitti, että sen markkinointiin tulee muutoksia. Muutokset tulevat koskemaan markkinoinnin volyymia, sisältöjä, valvontaa ja tarkastusta sekä yrityksen markkinointiprosessia.

Veikkauksen liiketoimintajohtaja Nora Vähävirta kertoi, että yritykseen perustetaan eettinen neuvosto, jossa käsitellään muun muassa yhtiön markkinointia.