Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Veik­kauk­sen pe­li­au­to­maa­teil­la pe­laa­mi­nen vaatii tästä päi­väs­tä lähtien tun­nis­tau­tu­mi­sen – yhtiö on vä­hen­tä­nyt pe­li­au­to­maat­tien määrää vuo­des­sa yli 40 pro­sent­tia

Veikkauksen peliautomaateilla pelaaminen vaatii tiistaista 12. tammikuuta kello 11 lähtien tunnistautumista. Kuvituskuva.
Veikkauksen peliautomaateilla pelaaminen vaatii tiistaista 12. tammikuuta kello 11 lähtien tunnistautumista. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Aho

Veikkauksen peliautomaateilla pelaamiseen kaupoissa, kioskeilla, liikenneasemilla ja ravintoloissa vaaditaan tiistaista 12. tammikuuta lähtien tunnistautuminen. Peliyhtiö kuvailee kello 11 voimaan tulevaa uudistusta vaikutuksiltaan yhdeksi merkittävimmistä muutoksista suomalaisen rahapelaamisen lähihistoriassa.

Tunnistautuminen tehdään automaatilla joko Veikkaus-kortilla, puhelimella tai Veikkauksen etuasiakkuuteen yhdistetyllä maksukortilla. Toimenpide on osa Veikkauksen vastuullisuusohjelmaa, jolla pyritään ehkäisemään rahapelaamisesta aiheutuvia ongelmia.

Veikkauksella on Suomessa tällä hetkellä noin 10 000 peliautomaattia. Määrää on vähennetty vuodessa yli 40 prosentilla.

– Olemme aktiivisesti omilla toimenpiteillämme aikaistaneet tunnistautumiseen siirtymistä ja vähentäneet automaattiemme määrää. Jos asiakas kokee pelaamisen ongelmalliseksi, hänellä on esimerkiksi mahdollisuus tämän uudistuksen myötä estää itseltään automaattipelaaminen kokonaan. Myös oman pelaamisen seuraaminen helpottuu, Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kertoo yhtiön tiedotteessa.

Tunnistautuminen helpottaa myös pelien ikärajavalvontaa merkittävästi. Pelaaminen automaateilla on sallittua vain oman henkilökohtaisen pelitilin kautta, eikä alaikäinen voi avata itselleen tiliä.

Veikkaus arvioi, että tunnistautuminen tulee leikkaamaan pelaajien tappioita yhdessä muiden pelaamisen hallinnan välineiden kanssa vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa.

– Toimenpiteiden tavoitteena on vähentää ongelmallisinta pelaamista. Peliongelmien ja haittojen ennaltaehkäiseminen on meille ensiarvoisen tärkeä tavoite. Sen eteen teemme töitä joka päivä ja kehitämme erilaisia työkaluja turvallisemman pelaamisen mahdollistamiseksi, Heino kommentoi.

Tällä hetkellä Veikkauksen peliautomaatit ja pelipaikat ovat kiinni lähes kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla osana koronaviruksen leviämisen vastaisia toimia. Lapin sairaanhoitopiirin alue on epidemian perusvaiheessa, joten peliautomaatit ovat pysyneet auki.