Väy­lä­fes­ti­vaa­li-elo­ku­van matka kolmen maan alueel­la

Monitaiteinen Väyläfestivaali kuvataan elokuvaksi.

Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän johtaja ja pianotaiteilija Paavali Jumppanen.
Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän johtaja ja pianotaiteilija Paavali Jumppanen.
Kuva: Nina Sivén

Tornionlaaksossa kolmen maan rajat ylittävä Väyläfestivaali peruuttaa yleisötapahtumansa tältä kesää. Tilanteeseen vastataan kuitenkin kuvaamalla tämän vuoden Väyläfestivaali elokuvaksi.

Peruuntumisen syynä on vallitseva koronatilanne.

– Vaikka kokoontumisrajoitukset mahdollistaisivatkin yleisöfestivaalin, emme osaa kuvitella Väyläfestivaalia tilanteessa, jossa yleisö kokisi valtakuntien rajojen ylittämisen hankalaksi, Jumppanen perustelee tiedotteessa.

Pieni tuotantoryhmä ja artistit ovat sitoutuneet noudattamaan koronavirustilanteen johdosta annettuja toimintaohjeita kuvauksien aikana.

Joukko esityksiä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kuvataan heinäkuussa. Elokuvassa kuullaan Tornionlaakson viittä kieltä, ja se tekstitetään kansainvälistä jakelua varten. Elokuvan valmistuttua se jaetaan yleisölle eri digitaalisilla alustoilla.

– Edessä on paljon työtä ennen kuin Väyläfestivaali-elokuva tulee ihmisten olohuoneisiin, myöntää festivaalin tiedotteessa tapahtuman taiteellisen työryhmän johtaja, Paavali Jumppanen.

Käsikirjoitus pohjautuu tältä kesältä peruttavaan yleisöfestivaaliin. Mukana on kuitenkin myös menneiden kesien suosikkiartisteja. Artistit tulevat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Elokuvan esitykset kuvataan ilman yleisöä sisä- ja ulkotiloissa festivaalin aiotuilla tapahtumapaikoilla. Taiteista mukana ovat musiikki, sanataide ja tanssitaide.

– On tärkeää tarjota vallitsevassa tilanteessa työtilaisuudet edes osalle freelance-taiteilijoistamme, Jumppanen sanoo.

Esiintyjiä ovat reggaebändi Trio Meänland, americanaa ja joikua yhdistävä Duo Arvvas, pianisti Paavali Jumppanen, sekä tanssitaiteilija Katariina Angerian ja jouhikonsoittaja Outi Pulkkisen muodostama duo. Lisäksi runoilija Mona Mörtlund lukee tuotantoaan, ja taiteilija Leena Valkeapää esittelee Nils-Aslak Valkeapään runoista ja elämänmatkasta kertovan kokonaisuuden. Elokuvan ohjaa Benjamin Åkerblom.

Tärkein askel Jumppasen mukaan on artistien ja kuvausryhmän kanssa tehtävä, kolmen maan alueelle ulottuva taidematka.– Matkan jokainen henkäyskin tallennetaan.Elokuva tuo mahdollisuuden esitellä festivaalia uusille yleisöille.

Kuvausten etenemistä voi seurata Väyläfestivaalin sosiaalisen median kanavissa. Projektin päärahoittajia ovat Pohjoismainen kulttuurirahasto, Arctic Pulse hanke sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.