Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Tilaajille

Vastaus lu­mi­työ­pul­maan: Lumesta tulee omai­suut­ta, kun se osuu maahan

Lumet pitää kasata omalle tontille tai sinne, missä on maanomistajan lupa.

Niin kauan kuin lumihiutale leijailee ilmassa, se ei ole kenenkään omaisuutta, mutta kun lumi laskeutuu maahan, omistusoikeus syntyy. Lumesta tulee näin kiinteistön ainesosa.

Näin on asian pähkäillyt lumijuridisesta näkökulmasta Helsingin yliopiston ympäristö- ja energiaoikeuden professori Aki Ekroos.

Ekroosin on arvioinut asiaa blogissaan, hieman pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosiasioihin nojaten. Hänen havaintojensa mukaan lumella on yleensä negatiivinen arvo, sillä usein lumen hallintakysymykset kilpistyvät muistutukseen siitä, että lumia ei saa kolata naapurikiinteistöjen puolelle.

Lue myös: Ensimmäistä

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.